Στη Νέα Ερυθραία, όπου πραγματοποιείται από χθες διήμερη Σύνοδος Πρυτάνεων, βρίσκονται από το νωρίς το πρωί οι φοιτητικοί σύλλογοι προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι οι διοικήσεις των ΑΕΙ της χώρας και το Υπουργείο Παιδείας αποφασίζουν για το μέλλον τους κεκλεισμένων των θυρών, αποκλείοντάς τους από τη συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στη σημερινή συνεδρίαση συμμετέχουν η υπουργός Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, ο οποίος είναι αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση.
Οι φοιτητές επισημαίνουν ότι οι πρυτάνεις και το Υπουργείο αποφασίζουν τη διάλυση του μέλλοντός τους και της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τη στρατηγική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για «αναδιάταξη του χάρτη της εκπαίδευσης» που μεταφράζεται σε υποτίμηση των γνωστικών αντικειμένων, ιδιωτικοποιήσεις, πολυδιάσπαση πτυχίων, υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας και υποταγή των λειτουργιών του πανεπιστημίου στις ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς. Ταυτόχρονα, η παρουσία της αστυνομίας είναι πολύ μεγάλη, με δεκάδες κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ να έχουν παραταχθεί απέναντι από τους φοιτητές έξω από το ξενοδοχείο Domotel hotel στο Καστρί, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Πρυτάνεων.
«Μαζί με την Νίκη Κεραμεως και το υπουργείο Παιδείας, οι Πρυτάνεις συζητάνε για τις διατάξεις των νόμων που διαλύουν το πανεπιστήμιο, το μέλλον μας. Τα σχέδια του υπουργείου για διάλυση των φοιτητικών συλλόγων και των διεκδικήσεων των φοιτητών έρχονται σε εφαρμογή και μέσα από τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που έχουν προκηρύξει ήδη κάποιες διοικήσεις πανεπιστημίων»
Σύμφωνα με τους φοιτητές «οι πρυτάνεις συζητούν με το υπουργείο Παιδείας πίσω από κλούβες των ΜΑΤ και όχι με τους φοιτητές» τονίζοντας πως όταν οι ίδιοι «ζήτησαν να βρίσκονται στη σύνοδο, η απάντηση ήταν ξύλο και χημικά».
Η απάντηση θα δοθεί από τις διαδικασίες των φοιτητών και τις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος, όπως έχει γίνει και πολλές φορές στο παρελθόν» καταλήγει η ανακοίνωση.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι καταγγέλλουν μάλιστα ότι τα ΜΑΤ όχι μόνο εμποδίζουν τα μπλοκ τους να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο για να συναντηθούν με τους πρυτάνεις και την ηγεσία του Υπουργείου, αλλά δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση με χημικά και γκλοπ με στόχο τη διάλυση της συγκέντρωσης.
«Τη στιγμή που οι φοιτητές ζήταγαν να μπει μια πενταμελή αντιπροσωπεία στη Σύνοδο για να μεταφέρει τα αιτήματα των Συλλόγων η κυβέρνηση επέλεξε να στείλει τα ΜΑΤ να χτυπήσουν τους φοιτητές!», καταγγέλλει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).
Δεδομένη θεωρεί την διεξαγωγή της Συνόδου κεκλεισμένων των θυρών το ΜΑΣ, «αφού θέματα της Συνόδου είναι η ένταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των Πανεπιστημίων, η εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νέου νόμου-πλαισίου, η περαιτέρω εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας! Ο νόμος-πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στο κατακαλόκαιρο συνεχίζοντας τα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει καταδικαστεί και απορριφθεί από την πλειοψηφία των φοιτητών και φοιτητριών και τους συλλόγους τους!», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε.
Το ΜΑΣ προωθεί συγκεκριμένα αιτήματα και διεκδικήσεις στους φοιτητικούς συλλόγους όπως:
- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, βιβλία, αναλώσιμα, φοιτητικό internet. Μηνιαίο φοιτητικό επίδομα 300€ για όσους νοικιάζουν.
- Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας. Πρόσληψη καθηγητών. Αναβάθμιση υποδομών, βιβλιοθηκών & εργαστηρίων.
- Αναβάθμισή των εστιών, αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση όσων έχουν ανάγκη. Ούτε σκέψη για νοίκια στις εστίες.
- Κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων.
- Μέτρα στήριξης και όχι εμπόδια στις εξεταστικές μας!
«Αυτά είναι που αφορούν σήμερα κάθε φοιτητή και θα έπρεπε να απασχολεί πρυτανείες και υπουργείο η ουσιαστική επίλυσή τους. Διαχρονικά όμως απέναντι στα αιτήματα και τις ανάγκες μας σφυρίζουν αδιάφορα. Φοβούνται τον οργανωμένο αγώνα, τη διεκδίκηση για αυτό εντείνουν την τρομοκρατία, για αυτό εκπαιδεύουν τις δυνάμεις καταστολής ενάντια στον "εχθρό λαό"!
Η κυβέρνηση θέλει να ξεμπερδεύει με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και τις διεκδικήσεις τους! Για αυτό βάζει μπροστά ως "λαγούς" μία σειρά Πρυτανικές αρχές για την εφαρμογή της διάταξης του νόμου-πλαισίου που προβλέπει τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών εκλογών με ενιαία ψηφοδέλτια για την εκλογή εκπροσώπων στα όργανα διοίκησης! Σαν τον κλέφτη, μέσα στην περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών, τρέχουν να υλοποιήσουν το νόμο-έκτρωμα! Αν μπορούσαν θα έκαναν τις εκλογές ανήμερα την Πρωτοχρονιά!
"Καίγονται" να υλοποιήσουν τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους που οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουμε μπλοκάρει και για να το πετύχουν θέλουν να ξεμπερδεύουν με τη φωνή, τους αγώνες, τους Συλλόγους μας! Με "συμβούλια φοιτητών"-παπαγαλάκια των κυβερνήσεων και των διοικήσεων νομίζουν ότι θα περάσουν πιο εύκολα τη γενίκευση των διδάκτρων, τα πτυχία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, την πλήρη εξίσωση με τα 3ετή ιδιωτικά κολέγια, τα νοίκια στις εστίες, τις περικοπές στη σίτιση, την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία!», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΜΑΣ.
Μετά τη συζήτηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις εκπροσώπων κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου:
1. Νικόλαος Φίλης, Τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ
2. Χαρά Κεφαλίδου, Τομεάρχης Παιδείας ΚΙΝΑΛ–ΠΑΣΟΚ
3. Ιωάννης Δελής, Τομεάρχης Παιδείας ΚΚΕ
4. Δήμητρα Κρητικού, Τομεάρχης Παιδείας Ελληνικής Λύσης
5. Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος, Τομεάρχης Παιδείας ΜέΡΑ25
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας