• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.2°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.1°C / 6.9°C
  4 BF
  59%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 16.0°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 5.7°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  -1°C -1.6°C / 1.8°C
  4 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 15.6°C
  3 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.3°C
  5 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.9°C / 14.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.1°C / 15.7°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 15.6°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 14.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 15.5°C
  2 BF
  64%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 15.5°C
  1 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 15.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 16.5°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.7°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.7°C / 6.7°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  3 BF
  82%
MotionTeam / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ποια γενοκτονία των Ποντίων;

 • A-
 • A+

Τον προβληματισμό και τις έντονες αντιδράσεις των ποντιακών σωματείων προκαλεί η αφαίρεση του κεφαλαίου για τον παρευξείνιο Ελληνισμό και τη γενοκτονία των Ποντίων από την εξεταστέα ύλη της Ιστορίας κατεύθυνσης Γʹ Λυκείου για το 2015-2016.

Για ένα κεφάλαιο που -έτσι κι αλλιώς- δεν ήταν στον αρχικό σχεδιασμό του βιβλίου και καλύπτεται από άλλα κομμάτια της εξεταστέας ύλης κάνει λόγο από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας.

Η εξεταστέα ύλη για τις πανελλαδικές του 2016 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 19 Ιουνίου και λίγες μέρες αργότερα, στις 25 Ιουνίου, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, όπως και η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων απέστειλαν στο υπουργείο Παιδείας επιστολές διαμαρτυρίας για την απαλοιφή του κεφαλαίου για τον παρευξείνιο Ελληνισμό.

Στην απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με ημερομηνία 17 Ιουλίου, δεν αναφέρεται κάτι που να επεξηγεί τους λόγους αφαίρεσης του συγκεκριμένου κεφαλαίου από την εξεταστέα ύλη, παρά μόνο η υπουργική απόφαση, με την οποία καθορίζεται.

Η ΠΟΕ επανήλθε με νέα επιστολή, στην οποία τονίζει ότι η απάντηση του υπουργείου ήταν προκλητικά αδιάφορη και δεν μπαίνει στην ουσία του προβληματισμού της. «Ζητούμε απάντηση στο ερώτημα, ποία σκοπιμότητα υπαγόρευσε αυτή σας την απόφαση;», καταλήγει.

Κατόπιν εισήγησης

Επικοινωνήσαμε με τη Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, της οποίας στέλεχος διευκρίνισε ότι η αφαίρεση του συγκεκριμένου κεφαλαίου από την εξεταστέα ύλη έγινε κατόπιν εισήγησης επιστημονικών επιτροπών και σε συνεννόηση με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Το σύγγραμα, στο οποίο περιέχεται (Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας Γʹ Λυκείου), πρόκειται να διδαχθεί και στην ομάδα προσανατολισμού οικονομίας (έτσι θα λέγονται οι «κατευθύνσεις») και έτσι στην εξεταστέα ύλη έπρεπε να υπάρχει ολόκληρο το κεφάλαιο, «Από την αγροτική οικονομία στην αστικοποίηση», ώστε οι μαθητές που προσανατολίζονται προς τις οικονομικές σχολές να έχουν γνώσεις οικονομικής ιστορίας.

Επιπλέον, μας επισημάνθηκε ότι το κεφάλαιο για τον παρευξείνιο Ελληνισμό δεν υπήρχε αρχικά στο βιβλίο και, όταν προστέθηκε, είχε αντικατασταθεί μέρος του πρώτου κεφαλαίου (περί οικονομικής ιστορίας) στην εξεταστέα ύλη.

Προκρίθηκε, λοιπόν, η αφαίρεση του συγκεκριμένου κεφαλαίου, διότι με την επαναφορά ολόκληρου του πρώτου κεφαλαίου θα αυξανόταν η εξεταστέα ύλη. Παράλληλα τονίστηκε ότι το προσφυγικό ζήτημα καλύπτεται και σε άλλο κεφάλαιο του ίδιου βιβλίου.

Τέλος, μας γνωστοποιήθηκε ότι -σύμφωνα με το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής που συστάθηκε για την ύλη της Ιστορίας- το «επίμαχο» κεφάλαιο παρουσιάζει αδυναμίες από διδακτικής άποψης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Ιεραρχία «ευλόγησε» τις προτάσεις του υπουργείου
Η Εκκλησία αποδέχεται τελικά τα νέα Προγράμματα Σπουδών και το υπουργείο δέχεται ορισμένες αλλαγές, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται για παραχώρηση έναντι του πνεύματος των νέων προγραμμάτων ● Δυσαρεστημένη η...
Η Ιεραρχία «ευλόγησε» τις προτάσεις του υπουργείου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μαθηματικά που ρίχνουν τις βάσεις
Μαθητές και μαθήτριες που έβαλαν τα κλάματα μετά την εξαντλητική προσπάθεια και οι καθηγητές που βλέπουν τους κόπους των καταπιεσμένων παιδιών να μην ανταμείβονται είναι το ζήτημα που απασχολεί από προχθές την...
Μαθηματικά που ρίχνουν τις βάσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στα σύνορα για την τιμή των όπλων
Ξεχασμένοι από το κράτος θεωρούν ότι είναι 50 εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε τέσσερα σχολεία του Δήμου Πωγωνίου στον νομό Ιωαννίνων, καθώς -παρά τις επανειλημμένες κρούσεις τους προς τους αρμοδίους- δεν...
Στα σύνορα για την τιμή των όπλων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Γιατί επώνυμα αρνούμαι την παροχή τηλεκπαίδευσης στο υπό κατάληψη σχολείο μου»
Ανοιχτή Επιστολή προς τον υφυπουργό παιδείας Άγγελο Συρίγο απέστειλε εκπαιδευτικός του 3ου ΓΕΛ Κερατσινίου, εξηγώντας γιατί εναντιώνεται στην τηλεκπαίδευση ως μέσο αντιμετώπισης των μαθητικών καταλήψεων.
«Γιατί επώνυμα αρνούμαι την παροχή τηλεκπαίδευσης στο υπό κατάληψη σχολείο μου»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στάση εργασίας της ΟΛΜΕ και παράσταση διαμαρτυρίας για ασφαλές άνοιγμα σχολείων
Σε παράσταση διαμαρτυρίας και στάση εργασίας 12.00-14.00 μ.μ. τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, προχωρά η ΟΛΜΕ η οποία με τον τρόπο αυτό απαντά στην άρνηση του υπουργείου Παιδείας να αποδεχθεί τις προτάσεις των...
Στάση εργασίας της ΟΛΜΕ και παράσταση διαμαρτυρίας για ασφαλές άνοιγμα σχολείων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας