• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 15.2°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 13.6°C
  5 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.0°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.3°C
  2 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  2 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 11.6°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 7.9°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.4°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.7°C
  4 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 12.8°C
  3 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.7°C
  2 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 10.9°C
  4 BF
  58%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 13.5°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 15.4°C
  0 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 11.0°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 12.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  3 BF
  63%

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Καταγγελία ΟΙΕΛΕ για σκάνδαλο «διπλών συμβάσεων» σε ιδιωτικά σχολεία

 • A-
 • A+

«Μέγα σκάνδαλο "διπλών συμβάσεων" σε πολλά ιδιωτικά σχολεία», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, αποκαλύπτοντας ότι εδώ και καιρό οι ιδιοκτήτες ορισμένων τέτοιων δομών κάνουν «πάρτι» με «χρυσές δουλειές» εις βάρος των εργαζομένων τους, εξασφαλίζοντας κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με το να «φτιάχνουν άλλη σύμβαση για το Υπουργείο Παιδείας κι άλλη για το ΠΣ Εργάνη, ώστε να διώχνουν εκπαιδευτικούς χωρίς αποζημίωση».

«Ορισμένα ιδιωτικά σχολεία, μεταξύ άλλων και κάποια σχολεία "υπεράνω πάσης υποψίας" (στα παρανομούντα σχολεία περιλαμβάνεται ιδιωτικό εκκλησιαστικό σχολείο!) φτιάχνουν παράνομα «διπλές» συμβάσεις στους εκπαιδευτικούς, μια για το Υπουργείο Παιδείας (το διοριστήριο) και μια για το Υπουργείο Εργασίας (ΠΣ Εργάνη)», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΟΙΕΛΕ και εξηγεί: «Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί από την πρώτη ημέρα της σύμβασής τους πρέπει να συνάπτουν συμβάσεις αορίστου χρόνου βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης υποχρεωτικά εκδίδουν διοριστήριο του Υπουργείου όπου αναφέρεται ρητά ότι ο εκπαιδευτικός είναι αορίστου. Κάποιοι "πονηροί" ιδιοκτήτες όμως, στη δεύτερη σύμβαση που (επίσης υποχρεωτικά) κατατίθεται στην Εργάνη, τούς δηλώνουν παράνομα ως ορισμένου χρόνου. Ο λόγος ευνόητος. Ενώ ενημερώνουν τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης ότι απέλυσαν τον εκπαιδευτικό, στην Εργάνη ανακοινώνουν απλώς «λύση σύμβασης λόγω λήξης του χρόνου της» κι έτσι γλιτώνουν την καταβολή αποζημίωσης. Περιττό να σημειώσουμε ότι με την πρακτική αυτή γλιτώνουν χιλιάδες ευρώ τα οποία «ληστεύουν» από τις τσέπες των εκπαιδευτικών».

Μάλιστα την πρακτική αυτή που «έχει αρχίσει να αποκτά διαστάσεις στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης» ακολουθεί και γνωστό ιδιωτικό σχολείο της Εκκλησίας της Ελλάδας -και μάλιστα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα - στα νότια της Αθήνας, αποκαλύπτει η ΟΙΕΛΕ.

Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ

Μέγα σκάνδαλο «διπλών συμβάσεων» σε πολλά ιδιωτικά σχολεία!  Φτιάχνουν άλλη σύμβαση για το Υπουργείο Παιδείας κι άλλη για το ΠΣ Εργάνη, ώστε να διώχνουν εκπαιδευτικούς χωρίς αποζημίωση, κερδίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ!

Μέγα σκάνδαλο «διπλών συμβάσεων» σε πολλά ιδιωτικά σχολεία! Φτιάχνουν άλλη σύμβαση για το Υπουργείο Παιδείας κι άλλη για το ΠΣ Εργάνη, ώστε να διώχνουν εκπαιδευτικούς χωρίς αποζημίωση, κερδίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ!

Ντροπιαστική είναι, πλέον, η κατάσταση στην ιδιωτική εκπαίδευση. Μετά την προχθεσινή μας αποκάλυψη για την αποχώρηση του 30% των ιδιωτικών εκπαιδευτικών μέσα σε μια διετία από τα ιδιωτικά σχολεία, η ΟΙΕΛΕ σήμερα δίνει στη δημοσιότητα το σκάνδαλο των «διπλών συμβάσεων» που κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν λαμβάνουν ποτέ αποζημίωση απόλυσης!

Ορισμένα ιδιωτικά σχολεία, μεταξύ άλλων και κάποια σχολεία «υπεράνω πάσης υποψίας» (στα παρανομούντα σχολεία περιλαμβάνεται ιδιωτικό εκκλησιαστικό σχολείο!) φτιάχνουν παράνομα «διπλές» συμβάσεις στους εκπαιδευτικούς, μια για το Υπουργείο Παιδείας (το διοριστήριο) και μια για το Υπουργείο Εργασίας (ΠΣ Εργάνη). Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί από την πρώτη ημέρα της σύμβασής τους πρέπει να συνάπτουν συμβάσεις αορίστου χρόνου βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης υποχρεωτικά εκδίδουν διοριστήριο του Υπουργείου όπου αναφέρεται ρητά ότι ο εκπαιδευτικός είναι αορίστου. Κάποιοι «πονηροί» ιδιοκτήτες όμως, στη δεύτερη σύμβαση που (επίσης υποχρεωτικά) κατατίθεται στην Εργάνη, τούς δηλώνουν παράνομα ως ορισμένου χρόνου. Ο λόγος ευνόητος. Ενώ ενημερώνουν τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης ότι απέλυσαν τον εκπαιδευτικό, στην Εργάνη ανακοινώνουν απλώς «λύση σύμβασης λόγω λήξης του χρόνου της» κι έτσι γλιτώνουν την καταβολή αποζημίωσης. Περιττό να σημειώσουμε ότι με την πρακτική αυτή γλιτώνουν χιλιάδες ευρώ τα οποία «ληστεύουν» από τις τσέπες των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το φαινόμενο των παράνομων διπλών συμβάσεων έχει αρχίσει να αποκτά διαστάσεις στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Με κατάπληξη, ωστόσο, διαπιστώσαμε σήμερα από καταγγελίες εκπαιδευτικών ότι την άθλια αυτή πρακτική ακολουθεί γνωστό ιδιωτικό σχολείο της Εκκλησίας της Ελλάδας – και μάλιστα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα - στα νότια της Αθήνας. Σε επικοινωνία μας με την αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης, όχι μόνο επιβεβαιώθηκε το γεγονός αλλά και το ότι το σχολείο, αν και έχουμε φθάσει στα τέλη Νοεμβρίου, δεν έχει ακόμη αποστείλει καμιά ενημέρωση για τις απολύσεις των εκπαιδευτικών!!

Η λύση για να αντιμετωπιστεί η βαρύτατη αυτή παρανομία είναι απλή. Τα ιδιωτικά σχολεία να καταθέτουν στις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης τις συμβάσεις στο ΠΣ Εργάνη των εκπαιδευτικών που προσλαμβάνουν. Ταυτόχρονα θα αντιμετωπιστούν και άλλες παρανομίες (πχ στην Εργάνη συχνά δεν δηλώνονται όλες οι ώρες που υπάρχουν στο διοριστήριο, με αποτέλεσμα ο εκπαιδευτικός να μην παίρνει τις νόμιμες αποδοχές για όλες τις ώρες που εργάζεται). Φοβούμαστε, βέβαια, ότι (και) αυτό το απολύτως λογικό αίτημα της ΟΙΕΛΕ δεν θα ικανοποιηθεί λόγω των πιέσεων που θα ασκήσουν κύκλοι των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων…

Δυστυχώς, στην ιδιωτική εκπαίδευση το πάρτι αυθαιρεσίας συνεχίζεται…
 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ  
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΓΛΗΣ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΟΙΕΛΕ: Πρωτοφανής «έξοδος» εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία της Αν. Αττικής
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΙΕΛΕ, περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν από τις σχολικές μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης στην περιφέρεια, εξαιτίας της επιδείνωσης των...
ΟΙΕΛΕ: Πρωτοφανής «έξοδος» εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία της Αν. Αττικής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απολύσεις καθηγητών με διαδικασίες Big Brother στην ιδιωτική εκπαίδευση
Η γονεϊκή παρεμβατικότητα σε εργασιακά θέματα των εκπαιδευτικών φαίνεται ότι έχει μπει για τα καλά στην πολιτική ατζέντα οδηγώντας σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη στην εκπαίδευση.
Απολύσεις καθηγητών με διαδικασίες Big Brother στην ιδιωτική εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απολύθηκε εκπαιδευτικός μετά από... δημοσκόπηση μαθητών!
Η ΟΙΕΛΕ ζητά την άμεση παρέμβαση των ελεγκτικών αρχών της πολιτείας τόσο για την απαράδεκτη και εκδικητική απόλυση του εκπαιδευτικού όσο και για τη γενικότερη κατάσταση στο εν λόγω εκπαιδευτήριο.
Απολύθηκε εκπαιδευτικός μετά από... δημοσκόπηση μαθητών!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΟΙΕΛΕ: Απέλυσαν εκπαιδευτικό, επειδή αρνήθηκε «εθελοντική» μείωση ωραρίου
Σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας για πρακτικές εκφοβισμού από ιδιωτικό εκπαιδευτήριο απέναντι σε εργαζομένους του, λίγο μετά την ίδρυση σωματείου της...
ΟΙΕΛΕ: Απέλυσαν εκπαιδευτικό, επειδή αρνήθηκε «εθελοντική» μείωση ωραρίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επιχείρηση παράνομης κατάργησης του μισθού εκπαιδευτικών για τους καλοκαιρινούς μήνες
Ακόμα μια σοβαρή καταγγελία για ορισμένα ιδιωτικά σχολεία έκανε σήμερα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ). Όπως υποστηρίζει η...
Επιχείρηση παράνομης κατάργησης του μισθού εκπαιδευτικών για τους καλοκαιρινούς μήνες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σιωπή του Υπ. Παιδείας για τα κατεστραμμένα απουσιολόγια στο Κολλέγιο
Η ΟΙΕΛΕ έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο-φωτιά της Διεύθυνσης ΠΕ Πειραιά που αποδεικνύει την ακραία παρανομία μεγάλου τμήματος των ιδιωτικών σχολείων, αλλά αποκαλύπτει ότι πίσω από την παρανομία αυτή κρύβεται ο...
Σιωπή του Υπ. Παιδείας για τα κατεστραμμένα απουσιολόγια στο Κολλέγιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας