• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 2.8°C / 9.2°C
  0 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 7.3°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 2.0°C / 10.5°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -1.1°C / 1.6°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 8.8°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.4°C
  0 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 7.8°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  3 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.4°C / 9.0°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  4 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.5°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 3.5°C / 8.4°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.8°C / 8.2°C
  0 BF
  80%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.3°C / 4.9°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 5.5°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  73%

Κατάληψη Πρυτανείας Παν. Ιωαννίνων: «Αγώνες διαρκείας για δημόσια παιδεία»

 • A-
 • A+

Σε τριήμερη κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχουν προχωρήσει οι φοιτητικοί σύλλογοι Σ.Ε.Φ.Π.Ι, Χημικού, Φιλοσοφίας & ΠΤΝ στο πλαίσιο του τριήμερου εορτασμού για την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ανακοίνωση για το πολιτικό πλαίσιο της κατάληψης, του στόχους και τα αιτήματα της σε σύνδεση του αγώνα του Πολυτεχνείου του τότε με τον αγώνα των φοιτητών για αξιοπρεπή δημόσια και δωρεάν παιδεία ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές που τη διαλύουν για χάρη των επιχειρηματικών συμφερόντων δημοσίευσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι που κάνουν την κατάληψη και καλούν στην αντιιμπεριαλιστική πορεία που θα γίνει την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου.

«Φέτος συμπληρώνονται 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπου εργαζόμενοι – νέοι – φτωχοί, ενώθηκαν με το σύνθημα «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και κατάφεραν μέσα από τους αγώνες τους να ανατρέψουν το χουντικό καθεστώς, ενώ μαζί με τους αγώνες της Μεταπολίτευσης κατέκτησαν τα πολιτικά, κοινωνικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα. Σήμερα, οι νεοφιλελεύθερες-μνημονιακές κυβερνήσεις (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ), η μία μετά την άλλη, επιχειρούν να «πάρουν το αίμα τους πίσω» ενάντια στους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους φτωχούς. Περνάνε σωρεία νομοσχεδίων που στοχεύουν στην κατάργηση κάθε κοινωνικής δαπάνης (προϋπολογισμός 2023) για υγεία, παιδεία κ.ο.κ., λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα με μια φοροληστεία άνευ προηγουμένου, χτυπούν και διώκουν κάθε αγωνιστή, όποιον υποφέρει από την φτώχεια και διαμαρτύρεται», αναφέρουν.

«Ήδη το Π.Ι. φυτοζωεί, με μόλις 4,5 εκ. ετήσια χρηματοδότηση (από 14 εκ. προ μνημονίων). Οι ελλείψεις σε θέρμανση ήδη έχουν φανεί και οι φοιτητές κάνουν μάθημα σε παγωμένες αίθουσες και κοιμούνται σε παγωμένες εστίες! Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές οδηγούν σε κατάργηση εργαστηρίων και διαλέξεων, ενώ στα μαθήματα επικρατεί το αδιαχώρητο. Η Φοιτητική Μέριμνα υπολειτουργεί μόνιμα, αφού μετά από την καθυστέρηση των αποτελεσμάτων των αιτήσεων, μόνο 170 φοιτητές έγιναν δεκτοί από τους 400 συνολικά αιτούντες που έχουν ανάγκη την δωρεάν στέγη για να σπουδάσουν. Μέχρι και σήμερα η υπηρεσία δεν γνωρίζει ούτε το πόσα δωμάτια είναι άδεια-διαθέσιμα και πόσα παραμένουν αναξιοποίητα λόγω υλικών ζημιών (και άρα πρέπει να επισκευαστούν). Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πολλοί πρωτοετείς να μην μπορούν να ξεκινήσουν τις σπουδές τους και δεκάδες φοιτητές μεγαλύτερων ετών να ζουν υπό τον φόβο της έξωσης (με την θλιβερή δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν αρκετά δωμάτια και άρα για να μπουν καινούριοι φοιτητές απαιτείται να φύγουν οι παλιοί). Έτσι άλλη μια χρονιά βλέπουμε δωμάτια κενά και αναξιοποίητα και την μέριμνα σε πλήρη αποδιοργάνωση. Δηλαδή ακριβώς το εύφορο έδαφος – δικαιολογία που χρειάζονται οι ιδιώτες (ΣΔΙΤ) για να αρπάξουν την φοιτητική μέριμνα και να την μετατρέψουν σε πανάκριβο εμπόρευμα», επισημαίνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι. 

Δελτίο Τύπου της Κατάληψης Πρυτανείας του Παν. Ιωαννίνων

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ  ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑ

Φέτος συμπληρώνονται 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπου εργαζόμενοι – νέοι – φτωχοί, ενώθηκαν με το σύνθημα «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και κατάφεραν μέσα από τους αγώνες τους να ανατρέψουν το χουντικό καθεστώς, ενώ μαζί με τους αγώνες της Μεταπολίτευσης κατέκτησαν τα πολιτικά, κοινωνικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα. Σήμερα, οι νεοφιλελεύθερες-μνημονιακές κυβερνήσεις (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ), η μία μετά την άλλη, επιχειρούν να «πάρουν το αίμα τους πίσω» ενάντια στους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους φτωχούς. Περνάνε σωρεία νομοσχεδίων που στοχεύουν στην κατάργηση κάθε κοινωνικής δαπάνης (προϋπολογισμός 2023) για υγεία, παιδεία κ.ο.κ., λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα με μια φοροληστεία άνευ προηγουμένου, χτυπούν και διώκουν κάθε αγωνιστή, όποιον υποφέρει από την φτώχεια και διαμαρτύρεται.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά αποφασιστικά προς την κατάργηση του δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ψηφίζοντας μέσα στο καλοκαίρι τον νέο νόμο Πλαίσιο της Κεραμέως. Βασικός στόχος του νόμου είναι η εγκαθίδρυση ενός πλαισίου λειτουργίας για την μετατροπή του Πανεπιστημίου σε επιχείρηση και την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Ήδη ο εκλογές των Συμβουλίων Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Π.Ι.), ανέδειξαν ένα συρφετό εξωτερικών μελών που τα βιογραφικά τους εγγυώνται την επιβολή ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων στο ίδρυμα. Είναι δεδομένο πως θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν άρον-άρον 1) Δίδακτρα σε όλα τα Μεταπτυχιακά, για την αυτοχρηματοδότηση των τμημάτων από τις τσέπες μας(!), 2) Κλεισίματα – συγχωνεύσεις τμημάτων, για την εξοικονόμηση πόρων, για όσα τμήματα δεν έχουν απορρόφηση αποφοίτων στην Αγορά, 3) Διάλυση προγραμμάτων σπουδών – πτυχία σούπα, για την κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, 4) Άμεση κατάργηση της παιδαγωγικής επάρκειας, 5) Ανάθεση της Μέριμνας σε ΣΔΙΤ και επιβολή ενοικίων – εξώσεων στους φοιτητές. 6) Είσοδο της ΟΠΠΙ - πειθαρχικά και ποινικοποίηση των αγώνων των φοιτητών και των συλλογικών τους οργάνων, για να επελαύνουν όλες οι παραπάνω επιθέσεις χωρίς αντίδραση.

Ήδη το Π.Ι. φυτοζωεί, με μόλις 4,5 εκ. ετήσια χρηματοδότηση (από 14 εκ. προ μνημονίων). Οι ελλείψεις σε θέρμανση ήδη έχουν φανεί και οι φοιτητές κάνουν μάθημα σε παγωμένες αίθουσες και κοιμούνται σε παγωμένες εστίες! Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές οδηγούν σε κατάργηση εργαστηρίων και διαλέξεων, ενώ στα μαθήματα επικρατεί το αδιαχώρητο. Η Φοιτητική Μέριμνα υπολειτουργεί μόνιμα, αφού μετά από την καθυστέρηση των αποτελεσμάτων των αιτήσεων, μόνο 170 φοιτητές έγιναν δεκτοί από τους 400 συνολικά αιτούντες που έχουν ανάγκη την δωρεάν στέγη για να σπουδάσουν. Μέχρι και σήμερα η υπηρεσία δεν γνωρίζει ούτε το πόσα δωμάτια είναι άδεια-διαθέσιμα και πόσα παραμένουν αναξιοποίητα λόγω υλικών ζημιών (και άρα πρέπει να επισκευαστούν). Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πολλοί πρωτοετείς να μην μπορούν να ξεκινήσουν τις σπουδές τους και δεκάδες φοιτητές μεγαλύτερων ετών να ζουν υπό τον φόβο της έξωσης (με την θλιβερή δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν αρκετά δωμάτια και άρα για να μπουν καινούριοι φοιτητές απαιτείται να φύγουν οι παλιοί). Έτσι άλλη μια χρονιά βλέπουμε δωμάτια κενά και αναξιοποίητα και την μέριμνα σε πλήρη αποδιοργάνωση. Δηλαδή ακριβώς το εύφορο έδαφος – δικαιολογία που χρειάζονται οι ιδιώτες (ΣΔΙΤ) για να αρπάξουν την φοιτητική μέριμνα και να την μετατρέψουν σε πανάκριβο εμπόρευμα. 

Κυβέρνηση, Υ.ΠΑΙ.Θ. και απερχόμενη διοίκηση είναι οι κύριοι υπεύθυνοι αυτής της ντροπιαστικής κατάστασης που επικρατεί στο Π.Ι. Όλοι αυτοί που μιλάνε για εκσυγχρονισμό και «εξευρωπαϊσμό» της εκπαίδευσης, έχουν δημιουργήσει καμένη γη! Η εφαρμογή των παραπάνω στοχεύσεών τους θα αποκλείσει την πλειοψηφία των νέων από το δικαίωμα στην μόρφωση. Η τραγική υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κάνει τους νέους να περισσεύουν και γι αυτό μας πετάνε ήδη από το σχολείο στην ανειδίκευτη εργασία του σύγχρονου δούλου. Οι μόνοι που δεν περισσεύουν για τη νεοφιλελεύθερη συμμορία, είναι οι Πάτσηδες, οι Λιγνάδηδες, και όσοι άλλοι έχουν βρει καταφύγιο για να λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα και να τσακίζουν την αξιοπρέπεια της νεολαίας με κάθε δυνατή μορφή εκμετάλλευσης.
Ούτε βήμα πίσω! Η 3ήμερη Κατάληψη της Πρυτανείας που οργάνωσε ο Σύλλογος Εστιακών και μια σειρά ακόμα φοιτητικών συλλόγων, να είναι μόνο η αρχή για ανυποχώρητους αγώνες που θα βάλουν τέλος στις επιθέσεις τους. Με το βλέμμα στραμμένο στο Πολυτεχνείο, να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις στην Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, στην δουλειά με δικαιώματα. Να μην επιτρέψουμε να καταργήσουν τα κοινωνικά μας δικαιώματα, να ζήσουμε στην φτώχεια και την ανέχεια. Μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους, ξεκινώντας από την Διαδήλωση της 17ης Νοέμβρη, να οργανώσουμε Αγώνα Διαρκείας απέναντι στο νόμο Πλαίσιο και να ξηλώσουμε τους αντεργατικούς νόμους, τους μαύρους προϋπολογισμούς τους και τους ίδιους.

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ - ΔΗΜΟΣΙΑ  ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ - ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ - ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ!

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ - ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ - ΕΞΩ ΤΑ ΣΔΙΤ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ - ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΡΝΙΚΕ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ, ΟΠΠΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΚΑΤΩ Η ΑΝΙΚΑΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ - ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ 

 

ΟΛΟΙ/-ΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΙΣ 6ΜΜ ΣΤΗ ΔΟΜΠΟΛΗ

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με αλλαγές οι συγχωνεύσεις
Μέχρι τέλος Ιουλίου αναμένεται να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ο νόμος για τη συγχώνευση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε Ηπειρο και Ιόνιο. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τη συνεργασία τόσο του...
Με αλλαγές οι συγχωνεύσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μετεγγραφές με προβληματικά κριτήρια
Οι τρεις στους τέσσερις υποψηφίους για τα ΑΕΙ έχουν ξοδέψει από 5.000 έως και 20.000 ευρώ για να εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους. Ωστόσο, η οικονομική αιμορραγία δεν σταματά εκεί, καθώς για τρεις στους δέκα...
Μετεγγραφές με προβληματικά κριτήρια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σπουδές μόνο για υψηλά βαλάντια
Η απόφαση του ΣτΕ για την ακύρωση μετεγγραφών στις Αρχιτεκτονικές Σχολές φέρνει στην επιφάνεια το διαχρονικό πρόβλημα της απουσίας φοιτητικής μέριμνας στη χώρα μας, καθώς για τις περισσότερες οικογένειες η...
Σπουδές μόνο για υψηλά βαλάντια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γυρί-ΣτΕ στις σχολές εισαγωγής
Στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχθούν όλες οι μετεγγραφές με απόφαση του ΣτΕ η οποία μπορεί να στείλει πίσω στις σχολές εισαγωγής περίπου 10.000 φοιτητές! Η Ολομέλεια του, όχι μόνο ανατρέπει τα δεδομένα για...
Γυρί-ΣτΕ στις σχολές εισαγωγής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εισακτέοι και μετεγγραφές το φετινό βαρόμετρο των βάσεων
Λιγότερο από ενάμισης μήνας απέμεινε από την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων στις 18 Μαΐου και η αγωνία που κυριαρχεί στους πάνω από 100.000 φετινούς υποψηφίους όλων των κατηγοριών ενισχύεται από τον...
Εισακτέοι και μετεγγραφές το φετινό βαρόμετρο των βάσεων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κρύο και ορθοστασία μετά... μουσικής
Σε αίθουσες χωρίς θέρμανση, καρέκλες και αναλόγια αναγκάζονται να κάνουν πρόβες οι φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που έχει έδρα την Αρτα.
Κρύο και ορθοστασία μετά... μουσικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας