Για το Σάββατο 5 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένες οι ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια, μία διαδικασία όπου δεν συγκρούονται παρατάξεις αλλά δύο διαφορετικές συνδικαλιστικές στάσεις: από τη μία είναι οι δύο μεγαλύτερες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, που καλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στη διαδικασία, και από την άλλη είναι οι τοπικές ενώσεις και σύλλογοι εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προτάσσουν την αποχή.
Η πρώτη φορά που η υπουργός Παιδείας προώθησε την ηλεκτρονική ψηφοφορία ήταν το 2020. Με πρόσχημα την πανδημία, προχώρησε σε «εκλογές-παρωδία», όπως τις χαρακτήρισε τότε η ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης), κατηγορώντας παράλληλα την υπουργό για «λαθροχειρία» αφού διατηρήθηκαν ως υποψήφιοι στα ηλεκτρονικά ψηφοδέλτια παρατάξεις και ανεξάρτητοι υποψήφιοι που είχαν δηλώσει εγγράφως ότι αποσύρονται. Μάλιστα, η ΟΛΜΕ αλλά και η ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας) προσέφυγαν τότε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.
Η συσπείρωση των εκπαιδευτικών ήταν απερίγραπτη, καταγράφοντας το συντριπτικό 93% αποχή! Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής σε σχέδιο νόμου για την επαγγελματική κατάρτιση η υπουργός προέβλεψε ότι εφόσον δεν είναι δυνατή η συγκρότηση των υπηρεσιακών συμβουλίων με τον ορισμό των αιρετών ως μελών, τότε αυτά συγκροτούνται μετά από αντικατάσταση εκείνων από τα αιρετά μέλη, τακτικά ή αναπληρωματικά, που ελλείπουν «από ισάριθμους διευθυντές σχολικών μονάδων ή εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και από προϊσταμένους εκπαιδευτικών ή υποστηρικτικών δομών ή σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ή από μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, κατά περίπτωση». Με απλά λόγια, αποφάσισε να ελέγξει απροσχημάτιστα τα συμβούλια, τοποθετώντας δοτούς εκπροσώπους σε αυτά.
Οι παλινωδίες συνεχίστηκαν και το 2021. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ) κατήγγειλε ότι στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στο ΚΥΣΔΙΠ (Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Διοικητικού Προσωπικού) και στα 13 ΠΥΣΔΙΠ (Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Διοικητικού Προσωπικού) καταγράφηκαν περισσότερες ψήφοι από τους ψηφίσαντες.
Συνεχείς αγωγές
Φτάνουμε, λοιπόν, δύο χρόνια μετά την πρώτη επίθεση του ΥΠΑΙΘ στις δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής και την απόπειρα αποδυνάμωσης των συνδικάτων, με συνεχείς αγωγές κατά αποφάσεων συλλογικών οργάνων και σειρά νομοθετημάτων που βάλλουν κατά των δικαιωμάτων εκπαιδευτικών και μαθητών, και η υπουργός ανακοινώνει ότι οι διαδικασίες εκλογής αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Εκπαίδευσης θα γίνουν ξανά ηλεκτρονικά.
Μπορεί η στάση της υπουργού να μην άλλαξε, ωστόσο άλλαξε η στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών των δύο μεγάλων εκπαιδευτικών ομοσπονδιών. «Συμμετέχουμε μαζικά στις εκλογές – Παίρνουμε τα υπηρεσιακά συμβούλια πίσω!» λέει η ΟΛΜΕ. «Συμμετέχουμε στις εκλογές αιρετών – Δίνουμε δύναμη στον κλάδο» υποστηρίζει η ΔΟΕ.
Το «ακλόνητο», όπως το χαρακτήρισε ο οργανωτικός γραμματέας της ΔΟΕ Γιώργος Τρούλης, επιχείρημα για αυτή τη μεταστροφή είναι ότι «Επειδή μόνο πολιτικά μπορεί να αλλάξει ο νόμος και καθώς δεν περιμένουμε να τον αλλάξει η παρούσα κυβέρνηση, καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές, εφόσον εξασφαλισθούν τα εχέγγυα ότι η διαδικασία θα είναι απολύτως αδιάβλητη, προκειμένου να έχουμε εκλεγμένους αιρετούς και όχι δοτούς».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νεκτάριος Κορδής, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, που δηλώνει στην «Εφ.Συν.»: «Η κατάληψη θέσεων από κυβερνητικούς “προθύμους” είχε ως αποτέλεσμα την πιο αντιδημοκρατική, αδιαφανή και αναξιοκρατική λειτουργία των συμβουλίων των τελευταίων δεκαετιών. Βάσει αυτού, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αποφάσισε τη συμμετοχή στις εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων. Πρόκειται για απόφαση ευθύνης, ισχυρό πολιτικό μήνυμα για την υπεράσπιση του θεσμού του αιρετού και τον μοναδικό τρόπο να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία στα συμβούλια».
Από την άλλη, 37 από τις μεγαλύτερες ΕΛΜΕ της χώρας, που κατέχουν και την πλειοψηφία σε επίπεδο ψήφων στη συνέλευση των προέδρων, καλούν σε αποχή από τη διαδικασία, χαρακτηρίζοντας «πολύ αρνητική εξέλιξη» την απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.
«Πρόκειται για την απόλυτη αυτοακύρωση. Αναρωτιέται κανείς γιατί μετά από όλα όσα μεσολάβησαν τα δύο αυτά χρόνια καλούν τώρα σε συμμετοχή. Μα διότι εκεί χτίζονται πελατειακές σχέσεις και οι κυβερνητικές δυνάμεις θέλουν να είναι μέσα. Τα όργανα αυτά είναι έτσι κι αλλιώς όργανα εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής και έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια διάλυσης του διεκδικητικού αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος» μας λέει ο Πάνος Χουντής, γραμματέας του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά.
Ο πρόεδρος της Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και πρώην αιρετός Χρήστος Ζαγανίδης κάνει λόγο για «πραξικοπηματική στάση της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ) που ανέβαλε τη Γενική Συνέλευση των προέδρων με το επιχείρημα ότι δεν βρήκε αίθουσα στην Αθήνα. «Στη Γενική Συνέλευση θα αποδεικνυόταν ότι είναι μειοψηφία στον κλάδο η απόφαση που πήραν τα 7 μέλη από τα 11 του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ υπέρ της συμμετοχής στις ηλεκτρονικές εκλογές παρωδία. Η πλειοψηφία του κλάδου είναι με την αποχή και δεν πρέπει να υποταχθούμε ούτε στον αυταρχισμό του ΥΠΑΙΘ ούτε στην αντιδημοκρατική στάση της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ» τονίζει ο Χ. Ζαγανίδης.
«Πλαστό δίλημμα»
Αποφάσεις για αποχή έχουν πάρει και πολλοί Σύλλογοι Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Α΄ Αθήνας, Δημήτρης Μαριόλης, μας λέει: «Το δίλημμα “αιρετοί με ηλεκτρονικές εκλογές ή δοτοί” είναι αποπροσανατολιστικό. Η ουσία είναι: Θα συνεχίσουν να υπάρχουν συνδικάτα με ανοιχτές διαδικασίες ή όχι; Πέραν όμως αυτού, οι ηλεκτρονικές εκλογές δεν διασφαλίζουν όλα όσα επιτυγχάνονται με τις ζωντανές διαδικασίες. Δεν διασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία, η διαφάνεια και τελικά το αδιάβλητο της διαδικασίας».
Την ίδια ώρα, το ΣτΕ έκρινε νόμιμη την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές των εκπαιδευτικών για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων, απορρίπτοντας τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν καταθέσει ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, υποστηρίζοντας ότι «οι διαδικασίες εκλογής μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι, κατά τα διδάγματα κοινής πείρας, από τη φύση τους κατ’ αρχήν πρόσφορες να εξασφαλίσουν την όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή εκλογέων στις σχετικές διαδικασίες» επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν παραβιάζονται οι διατάξεις για την προστασία προσωπικών δεδομένων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας