• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.5°C / 12.9°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.3°C / 10.5°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 4.0°C / 11.0°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 4.4°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 8.0°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 8.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  3 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 10.2°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 7.5°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 11.5°C
  2 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 2.7°C / 8.1°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.7°C / 1.7°C
  2 BF
  85%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Εκπαιδευτικοί: Αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές παρωδία της 5ης Νοεμβρίου!

 • A-
 • A+

Το Σάββατο 5 Νοέμβρη όρισε το Υπουργείο Παιδείας ως ημερομηνία για την εκλογή των αιρετών εκπροσώπων των δασκάλων και καθηγητών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (Υ/Σ). Για δεύτερη συνεχή χρονιά, έπειτα από το Νοέμβρη του 2020, η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ συνεχίζει αμετανόητη στο δρόμο που χάραξε επιβάλλοντας για μια ακόμα φορά την ηλεκτρονική ψηφοφορία στον τρόπο ανάδειξης των αιρετών και παρά την καθολική απόρριψή τους από το εκπαιδευτικό κίνημα.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Νοέμβρη του 2020, εν μέσω πανδημίας και με πρόσχημα αυτήν, η κυβέρνηση προώθησε για πρώτη φορά «πιλοτικά» την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα Υ/Σ συναντώντας την καθολική αποδοκιμασία των εκπαιδευτικών οι οποίοι στο κάλεσμα των δύο Ομοσπονδιών σε αποχή, συσπειρώθηκαν σε συντριπτικά ποσοστά άνω του 90%. Η προσπάθεια του ΥΠΑΙΘ να παρουσιάσει ως «εκσυγχρονισμό» και «εκδημοκρατισμό» τις ηλεκτρονικές κάλπες έπεσε στο κενό και η ηγεσία δέχθηκε ένα ισχυρό χαστούκι από τους εκπαιδευτικούς.

Στις 5 Νοέμβρη θα ψηφίσουν και τα δέντρα!

Οι εφορευτικές επιτροπές είναι πλήρως ελεγχόμενες από την διοίκηση, χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου της διαδικασίας, αφού σύμφωνα με τις πρωτοφανείς διατάξεις της εγκυκλίου, κανείς δεν θα έχει πρόσβαση στη λίστα ψηφισάντων, δηλαδή κανείς δεν θα μπορεί να ελέγξει πόσοι και ποιοι ψήφισαν. Πρόκειται για μια διαδικασία διάτρητη, ανοιχτή σε κάθε προσπάθεια νόθευσης του αποτελέσματος καθώς προσφέρεται για χειραγώγηση του εκλογικού σώματος, για στοχευμένη χάλκευση των αποτελεσμάτων.

Έπειτα από δυο ολόκληρα χρόνια και ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του αντεργατικού – αντισυνδικαλιστικού νόμου «Χατζηδάκη» έχει γίνει πλέον απολύτως σαφές ότι είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να εφαρμόσει τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, όχι μόνο στα Υ/Σ, αλλά πρώτα και κύρια στα συνδικάτα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιβάλλει ένα νέο αντιδραστικό τοπίο σε ολόκληρο το σ/κ, να αφυδατώσει τη ζωντανή λειτουργία των σωματείων, να χειραγωγήσει και να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση.

Είναι, κοντολογίς, φανερό ότι η εμμονή της κυβέρνησης το 2020 στις ηλεκτρονικές εκλογές δεν αφορούσε την πανδημία. Ήταν ενταγμένη στο συνολικό της σχέδιο για χτύπημα της συλλογικής δράσης, της λειτουργίας και της οργάνωσης των σωματείων και των συνδικάτων, ώστε να εμποδιστεί κάθε δυνατότητα αντίστασης απέναντι στην πολιτική της.

Το βλέμμα λοιπόν ήταν και παραμένει στραμμένο στα σωματεία, στην ανεμπόδιστη συνδικαλιστική δράση μακριά από τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους. Η καθολική αποχή από την ηλεκτρονική φάρσα του 2020 αυτό ακριβώς το στόχο υπηρετούσε, την προάσπιση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Στη σημερινή συγκυρία το μέτρο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας πρέπει να καταγγελθεί απερίφραστα και σύσσωμα από τον κόσμο της εκπαίδευσης.

Η αποχή από τις ηλεκτρονικές κάλπες είναι καθοριστικής σημασίας για το εκπαιδευτικό κίνημα. Αποτελεί μια αγωνιστική στάση αμφισβήτησης και αντίστασης στην καταπάτηση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, στην επαναφορά του εργασιακού μεσαίωνα και στο τέλος των συνδικάτων που έχει κηρύξει η κυβέρνηση της Δεξιάς.

Η μαζική αποχή από τις ηλεκτρονικές κάλπες εκφράζει και την αποδοκιμασία του κλάδου απέναντι στη συμβιβαστική και υποταγμένη γραμμή των δυνάμεων του φιλοκυβερνητικού συνδικαλισμού που σέρνονται πίσω από τις κυβερνητικές επιλογές, εγκαταλείποντας τον κλάδο, τα σωματεία και το Δημόσιο Σχολείο βορά στον αντιδραστικό άνεμο.

Το Σάββατο 5 Νοέμβρη κανένας εκπαιδευτικός δεν πρέπει να νομιμοποιήσει με τη συμμετοχή του τις ηλεκτρονικές εκλογές. Οι δεκάδες χιλιάδες  καθηγητές οφείλουν να ορθώσουν ξανά το ανάστημά τους απέναντι στην κυβερνητική πολιτική αλλά και στη συμβιβαστική πολιτική του φιλοκυβερνητικού συνδικαλισμού.

Η ανακοίνωση δεκάδων Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ

Σε Ανακοίνωσή τους δεκάδες Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης («Αριστοτέλης», «Ρόζα Ιμβριώτη», Α' Αθηνών, «Αθηνά», «Παρθενώνας», Ηλιούπολης «Παπαμαύρος», «Σωκράτης», «Κώστας Σωτηρίου», «Αλέξανδρος Δελμούζος», Γλυφάδας -  Βάρης -  Βούλας – Βουλιαγμένης κλπ.) και ΕΛΜΕ, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνουν:

«Συνεχίζουμε από εκεί που 2 χρόνια πριν, πάλι με τη δράση των συλλόγων μας και όλου του εκπαιδευτικού κινήματος ακυρώσαμε στην πράξη τις ηλεκτρονικές εκλογές αιρετών με μαζική αποχή του 95% των συναδέλφων και δεν αναγνωρίσαμε, δεν νομιμοποιήσαμε καμία εκλογή από μια τέτοια διάτρητη διαδικασία. Θεωρούμε πολύ αρνητική εξέλιξη την πρόσφατα δημοσιευμένη απόφαση μιας πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ που αποδέχεται συμμετοχή στις ηλεκτρονικές εκλογές αιρετών κόντρα στην προηγούμενη ομόθυμη απόφαση του κλάδου. Απαιτούμε την άμεση ανάκλησή της!

Αποφασίσαμε από κοινού ότι:

 • Καταγγέλλουμε τη διαδικασία και ζητάμε άμεση απόσυρση της εγκυκλίου ηλεκτρονικών εκλογών.
 • Απαιτούμε αποκλειστικά διά ζώσης εκλογική διαδικασία.
 • Ακυρώνουμε στην πράξη με αποχή από κάθε διαδικασία.
 • Δεν καταθέτουμε ψηφοδέλτια! Καλούμε όλες τις παρατάξεις και ενδεχόμενους μεμονωμένους υποψηφίους να μην καταθέσουν υποψηφιότητα.
 • Κανένας συνάδελφος/ισσα-μέλος μας να μην είναι υποψήφιος/α.
 • Δεν μπαίνουμε - δεν "κλικάρουμε" στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και στα μηνύματα που αφορούν τις ηλεκτρονικές εκλογές.

Καλούμε τις/τους συναδέλφους να μη συμμετέχουν ως εφορευτική επιτροπή και μάλιστα εκτός μέρας και ωραρίου εργασίας! Και παρέχουμε πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη για να μην αποδεχτούν διορισμό και καθήκοντα που αντιστρατεύονται τα συλλογικά μας συμφέροντα.

Δεν θα αναγνωρίσουμε κανέναν ψευδοαιρετό που θα δεχτεί να εκλεγεί από εκλογές-παρωδία στον βωμό της προσωπικής του ανέλιξης και προβολής υπηρετώντας πελατειακές σχέσεις για πολιτικά και άλλα συμφέροντα. Δεν θα αποτελούν αιρετούς του κλάδου, αλλά τα στηρίγματα της επιβολής της πολιτικής της Κεραμέως στον κλάδο.

Δεν θα υπηρετήσουμε την πολιτική του ΥΠΑΙΘ - Κανένας σύλλογος δεν θα αναλάβει ευθύνη συγκέντρωσης ψηφοδελτίων και επικοινωνίας με τη Δ/νση Α' Αθήνας.

Αφήνουμε έτσι τον δρόμο ανοιχτό στον αγώνα για την αποκατάσταση των δημοκρατικών διαδικασιών και της ελεύθερης και ακηδεμόνευτης από το κράτος συνδικαλιστικής δράσης.

Θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αποτροπή της διαδικασίας ηλεκτρονικών εκλογών.

Εκλογές δια ζώσης παντού - Για να έχουμε σωματείο, συνδικάτο, αιρετούς.

Στις 5 του Νοέμβρη απέχουμε μαζικά και στις 9 του Νοέμβρη απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παράνομη η απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ στα σχολεία με μία ακόμη προσφυγή Κεραμέως
Πανηγυρίζει η υπουργός Παιδείας μετά την έγκριση της προσφυγής της στο δικαστήριο κατά της απεργίας-αποχής που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για τη στήριξη του αγώνα των δασκάλων ενάντια στο θεσμό του «εκπαιδευτικού...
Παράνομη η απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ στα σχολεία με μία ακόμη προσφυγή Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απίστευτο! Η Νίκη Κεραμέως ξαναπάει στα δικαστήρια τους εκπαιδευτικούς
Το ΥΠΑΙΘ ζητά από το Δικαστήριο «να κρίνει παράνομη την κηρυχθείσα από τη ΔΟΕ απεργία - αποχή από κάθε καθήκον που σχετίζεται με τους νέους θεσμούς του Ενδοσχολικού Συντονιστή και του Παιδαγωγικού...
Απίστευτο! Η Νίκη Κεραμέως ξαναπάει στα δικαστήρια τους εκπαιδευτικούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διογκώνεται το κύμα στήριξης και αλληλεγγύης στους 114 διωκόμενους απεργούς εκπαιδευτικούς
Χιλιάδες υπογραφές, εκατοντάδες ψηφίσματα συμπαράστασης από σχολεία και εργατικά σωματεία από όλη τη χώρα κατακλύζουν το διαδίκτυο, με αίτημα να παρθούν πίσω οι  ολοκληρωτικής έμπνευσης ποινές.
Διογκώνεται το κύμα στήριξης και αλληλεγγύης στους 114 διωκόμενους απεργούς εκπαιδευτικούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το Υπουργείο Παιδείας απειλεί, οι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν βήμα πίσω
Όπως είναι γνωστό η απόφαση του δικαστηρίου που έβγαλε παράνομη την απεργία - αποχή των εκπαιδευτικών δεν είναι άμεσα εκτελεστή.
Το Υπουργείο Παιδείας απειλεί, οι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν βήμα πίσω
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τι κι αν δεν έχουν τα παιδιά δασκάλους; Εχουν βιβλία...
Σαν... φάρσα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι δηλώσεις των εκάστοτε υπουργών Παιδείας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς: θριαμβολογίες για την έγκαιρη παράδοση βιβλίων στους μαθητές, την ώρα που...
Τι κι αν δεν έχουν τα παιδιά δασκάλους; Εχουν βιβλία...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας