• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.2°C / 15.1°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 13.3°C
  2 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.0°C / 12.7°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 7.7°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.0°C
  0 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.4°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 10.6°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 11.2°C
  1 BF
  95%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  1 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.6°C
  1 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 13.4°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  95%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Κεραμέως θαμώνας στα δικαστήρια

 • A-
 • A+
Προσφεύγει ξανά στη Δικαιοσύνη για να ακυρώσει την απόφαση του συνδικαλιστικού οργάνου που κάλυψε στο ανώτατο συνδικαλιστικό επίπεδο τους εκπαιδευτικούς που απέχουν-απεργούν από τον θεσμό του ενδοσχολικού συντονιστή και του παιδαγωγικού συμβούλου-μέντορα, ύστερα από σχετικό αίτημα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Κατά της ΑΔΕΔΥ προσέφυγε αυτή τη φορά η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με αγωγή που εκδικάζεται σήμερα στις 13.00 στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Ο λόγος; Μα φυσικά επειδή η ΑΔΕΔΥ κάλυψε στο ανώτατο συνδικαλιστικό επίπεδο τους εκπαιδευτικούς που απέχουν-απεργούν από τον θεσμό του ενδοσχολικού συντονιστή και του παιδαγωγικού συμβούλου-μέντορα, ύστερα από σχετικό αίτημα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ).

Η υπουργός σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων προσφεύγει ξανά στα δικαστήρια για να ακυρώσει απόφαση συνδικαλιστικού οργάνου. Πρώτα με τη ΔΟΕ, της οποίας η απεργία κρίθηκε εντέλει παράνομη αλλά όχι και καταχρηστική, και τώρα με την Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων. «Στα σχολεία μας αυτή τη χρονιά ξεκίνησε ο θεσμός του “μέντορα”, δηλ. έμπειροι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν και καθοδηγούν τους νεότερους συναδέλφους τους. Συνδικαλιστικές ηγεσίες κήρυξαν απεργία διαρκείας για τον θεσμό αυτό (όπως και για την αξιολόγηση σχολικής μονάδας, την αξιολόγηση εκπαιδευτικού συστήματος “PISA” αλλά και απεργία για τις εξετάσεις στα πρότυπα σχολεία).

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, δηλαδή, δεν θέλουν να υποστηρίξουν τους νεότερους συναδέλφους τους και αξιώνουν την μη εφαρμογή του νόμου. H απεργία αυτή κρίθηκε παράνομη από το Δικαστήριο. Στη συνέχεια, η ΔΟΕ ζήτησε “κάλυψη” από την ΑΔΕΔΥ, δηλαδή να προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ ως ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο ολόιδια απεργία με αυτήν που κρίθηκε παράνομη. Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε ολόιδια απεργία, και σήμερα προσέφυγα στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να κηρυχθεί και αυτή η απεργία παράνομη. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ένα καλύτερο σχολείο, με εκπαιδευτικούς που θα γίνονται συνεχώς καλύτεροι και θα προσφέρουν ακόμη περισσότερα στα παιδιά μας», έγραψε, χθες, η Ν. Κεραμέως στην προσωπική της σελίδα στο facebook.

Με μία σχεδόν πανομοιότυπη αγωγή, η υπουργός υποστηρίζει ότι το αίτημα της ΑΔΕΔΥ συνίσταται σε κατάργηση ψηφισμένου νόμου και εκδοθεισών υπουργικών αποφάσεων και ότι «δεν περιλαμβάνει ορισμένο αίτημα για τη διαφύλαξη ή προαγωγή συγκεκριμένου εργασιακού ή οικονομικού συμφέροντος των δημοσίων υπαλλήλων μελών της εναγόμενης. Στοχεύει ομολογημένως να εμποδίσει την εφαρμογή του νόμου και των συναφών κανονιστικών πράξεων, ήτοι να ματαιώσει την εφαρμογή των θεσμών του Ενδοσχολικού Συντονιστή και του Παιδαγωγικού Συμβούλου-Μέντορα. Δεν διεκδικεί τη ματαίωση, αλλά την ικανοποιεί από μόνη της και την επιβάλλει».

Μάλιστα, επικαλείται ξανά τυπικούς λόγους, όπως αυτοί απορρέουν από τον τελευταίο νόμο Χατζηδάκη, και καταλήγει: «Κατά συνέπεια, η ένδικη απεργιακή κινητοποίηση είναι όλως παράνομη, και ως καταχρηστική, η εναγόμενη δεν μου αφήνει άλλη επιλογή από το να ασκήσω την παρούσα, έχοντας πρόδηλο έννομο συμφέρον προς τούτο».

«Είναι μία εμμονική πλέον συμπεριφορά απέναντι στο συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία. Αλλωστε, το έκτρωμα Χατζηδάκη ψηφίστηκε ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο! Μιλάμε, πρακτικά για απαγόρευση της απεργίας, κάτι το οποίο συνιστά απομείωση της δημοκρατίας», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Πετρόπουλος, ο οποίος θυμίζει ότι αντίστοιχες προσφυγές στα δικαστήρια έχουν γίνει ακόμη και για στάσεις εργασίας και προσθέτει: «Αν η υπουργός Παιδείας ξόδευε έστω τη μισή ενέργεια για να βελτιώσει τη δημόσια εκπαίδευση από όση ξοδεύει για να σέρνει στα δικαστήρια τους εκπαιδευτικούς, η κατάσταση στα σχολεία θα ήταν σαφέστατα καλύτερη. Αντίθετα, έχει επιλέξει τη μόνιμη αντιπαράθεση, η οποία ωφελεί αποκλειστικά και μόνο την ιδιωτική εκπαίδευση της οποίας η Νίκη Κεραμέως έχει επιλέξει να είναι υπουργός».

Ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ:

 

Η νέα προσφυγή της υπουργού Παιδείας ενάντια στην Απεργία – Αποχή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποτελεί νέα πρόκληση απέναντι στους εκπαιδευτικούς και σε όλους τους εργαζόμενους.

Αποκαλύπτει την πλήρη απομόνωση της υπουργού Παιδείας και της πολιτικής της από τους εκπαιδευτικούς. Η σύμπτωση της προσφυγής στα δικαστήρια ενάντια στην απεργία αποχή που συμμετέχει η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών στις 5 Οκτώβρη, ακριβώς στην Παγκόσμια  Ημέρα  του Εκπαιδευτικού και της Εκπαίδευσης, συμβολίζει τον εχθρικό της ρόλο και τη θέση της απέναντι στις ανάγκες και τις αγωνίες του κόσμου της εκπαίδευσης.

 Αναδεικνύει για άλλη μια φορά τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης και την επίθεσή της στο δικαίωμα της απεργίας με τον Νόμο Χατζηδάκη και τα δικαστήρια.

Υπουργείο Παιδείας και κυβέρνηση δεν βρίσκουν κανένα στήριγμα στους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους και προσπαθούν να επιβάλλουν την πολιτική τους με τον αυταρχισμό, τις απειλές, τα δικαστήρια, τα ΜΑΤ και την καταστολή.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, Τετάρτη 5 του Οκτώβρη ώρα 13.00, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, την ώρα που θα εκδικάζεται η προσφυγή της υπουργού Παιδείας κατά της ΑΔΕΔΥ.

Για τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών, που θέλουν να συμμετέχουν στη συγκέντρωση προκηρύσσουμε διευκολυντική στάση εργασίας 12.00 – 15.00.

Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι θα βρουν τον τρόπο να συνεχίσουν τον αγώνα τους. 

Τα συνδικάτα και το δικαίωμα στην απεργία δεν θα μπουν στο γύψο.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σήμερα η απόφαση για την αγωγή Κεραμέως κατά ΔΟΕ
Κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων πραγματοποίησαν χτες εκπαιδευτικοί που δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα κατά της αξιολόγησης που διαμορφώνει ασφυκτικό πλαίσιο εποπτείας στα...
Σήμερα η απόφαση για την αγωγή Κεραμέως κατά ΔΟΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέα αγωγή Κεραμέως για την αξιολόγηση κατά της ΑΔΕΔΥ
Είναι άραγε «μεθόδευση» όταν ένας κλάδος αγωνίζεται ενάντια σε μέτρα που τον ισοπεδώνουν και όχι όταν το ίδιο το κράτος στρέφεται με λύσσα εναντίον αυτού του κλάδου, επιχειρώντας να καταπνίξει κάθε αντίδραση,...
Νέα αγωγή Κεραμέως για την αξιολόγηση κατά της ΑΔΕΔΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Κεραμέως κηρύσσει πόλεμο στους εκπαιδευτικούς
Το υπουργείο επικαλέστηκε λόγους «ακραίου κατεπείγοντος καθώς η καταληκτική ημερομηνία για τις πρώτες ενέργειες αξιολόγησης ήταν η 30/09/2021».
Έφεση της υπουργού Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ενδοσυνδικαλιστική σύγκρουση
Οι δύο μεγαλύτερες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, που καλούν για συμμετοχή στις εκλογές, ενώ οι τοπικές ενώσεις και σύλλογοι εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προτάσσουν την αποχή.
Ενδοσυνδικαλιστική σύγκρουση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στα «εργαλεία» της αξιολόγησης
Νέα αγωγή Κεραμέως κατά της ΔΟΕ μετά την κήρυξη απεργίας-αποχής της Ομοσπονδίας ● Με το ζόρι η υπ. Παιδείας θέλει να εφαρμόσει τους ενδοσχολικούς συντονιστές και τους παιδαγωγικούς συμβούλους-μέντορες.
Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στα «εργαλεία» της αξιολόγησης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απίστευτο! Η Νίκη Κεραμέως ξαναπάει στα δικαστήρια τους εκπαιδευτικούς
Το ΥΠΑΙΘ ζητά από το Δικαστήριο «να κρίνει παράνομη την κηρυχθείσα από τη ΔΟΕ απεργία - αποχή από κάθε καθήκον που σχετίζεται με τους νέους θεσμούς του Ενδοσχολικού Συντονιστή και του Παιδαγωγικού...
Απίστευτο! Η Νίκη Κεραμέως ξαναπάει στα δικαστήρια τους εκπαιδευτικούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας