• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 16.9°C
  2 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.6°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.9°C
  0 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  2 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 14.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 10.4°C
  0 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.2°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.8°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 11.8°C / 15.7°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.0°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.5°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.1°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 16.6°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.7°C
  3 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  2 BF
  75%
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τέλος για το διπλό μηχανογραφικό της κ. Κεραμέως

 • A-
 • A+
Η υπουργός Παιδείας αποφάσισε την κατάργηση της «καινοτομίας» που η ίδια είχε καθιερώσει πριν από δύο χρόνια για την εισαγωγή στα ΑΕΙ

Τόσο καλά μελετημένο ήταν το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια που εισήγαγε η υπουργός Παιδείας προ διετίας, που ορισμένες «καινοτομίες» του ουδέποτε εφαρμόστηκαν, με τη Νίκη Κεραμέως να αποφασίζει τώρα την κατάργησή τους! Ο λόγος για το διπλό μηχανογραφικό.

Ο νόμος 4777/2021 προέβλεπε ότι οι υποψήφιοι των πανελλαδικών μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων συμπλήρωναν μηχανογραφικό δελτίο με περιορισμένο αριθμό σχολών από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο είχαν πρόσβαση, και πάντα με γνώμονα την ΕΒΕ-Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (μία ακόμη ρύθμιση που εισήχθη με αυτόν τον νόμο) ή τις ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών, την ΕΒΕ ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και τη βαθμολογική τους επίδοση. Αυτό ήταν το λεγόμενο «μηχανογραφικό α' φάσης».

Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων, όσοι δεν είχαν εισαχθεί σε καμία από τις δηλωθείσες επιλογές τους μπορούσαν να συμπληρώσουν εκ νέου μηχανογραφικό δελτίο (μηχανογραφικό β' φάσης), επιλέγοντας, χωρίς περιορισμό, όσες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις επιθυμούσαν από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο είχαν πρόσβαση με βάση τις προαναφερθείσες ΕΒΕ, διεκδικώντας βέβαια μόνο όσες θέσεις απέμεναν κενές. Αυτό το στάδιο δεν εφαρμόστηκε σε καμία από τις δύο τελευταίες πανελλαδικές.

Στην πράξη, μόνο αν ένας υποψήφιος συγκεντρώνει μεγαλύτερο μέσο όρο στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα από την ΕΒΕ τού εκάστοτε τμήματος έχει το δικαίωμα να το δηλώσει στο μηχανογραφικό του. Επίσης, αν ένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που διαμορφώνεται από τον μέσο όρο της επίδοσης όλων των υποψηφίων σε κάθε επιστημονικό πεδίο, δεν μπορεί να καταθέσει μηχανογραφικό για κάποιο ΑΕΙ, αλλά μόνο «παράλληλο μηχανογραφικό» για μία θέση σε δημόσιο ΙΕΚ. Μάλιστα, προϋπόθεση δήλωσης των τμημάτων είναι ο υποψήφιος να έχει επιτύχει την ΕΒΕ ή τις ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων. Σε πάμπολλα κείμενα έχουμε μιλήσει για τα τραγικά αποτελέσματα της εφαρμογής του μέτρου της ΕΒΕ, με ακραία παραδείγματα αυτά των υποψηφίων που συγκέντρωσαν περισσότερα από 19.000 μόρια και παρ' όλα αυτά δεν κατάφεραν να εισαχθούν στη σχολή πρώτης προτίμησής τους.

Η υπουργός Παιδείας, λοιπόν, κατέθεσε τροπολογία με την οποία καταργεί τη β' φάση υποβολής μηχανογραφικών με την αιτιολογία πως «μετά και τη δεύτερη χρονιά εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής προκύπτει ότι αυτή έχει οδηγήσει στην εισαγωγή της συντριπτικής πλειονότητας των υποψηφίων (90%) στις πρώτες προτιμήσεις τους».

Για να είμαστε δίκαιοι, πάντως, μπορεί η κυβέρνηση να απέτυχε να σχεδιάσει με την πρέπουσα σοβαρότητα ένα σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά πέτυχε διάνα τον στόχο να... απεγκλωβίσει -κατά τα λεγόμενα της ίδιας της υπουργού, που είχε δηλώσει ότι με την ΕΒΕ «οι νέοι μας δεν εγκλωβίζονται πλέον στα Πανεπιστήμια»- δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους από τα ΑΕΙ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αυλαία στις Πανελλαδικές
Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας εξετάζονται παραδοσιακά την πρώτη ημέρα μαθητές και μαθήτριες των Γενικών Λυκείων.
Αυλαία στις Πανελλαδικές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επιχειρηματίες και πολιτικοί θέλουν να μπουν στα ΑΕΙ
Τα βιογραφικά των εξωτερικών μελών των Συμβουλίων Διοίκησης Πανεπιστημίων απέδειξαν ότι το νέο μοντέλο, που νομοθέτησε η Κεραμέως, δεν έχει σχέση με τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Επιχειρηματίες και πολιτικοί θέλουν να μπουν στα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ενα νέο εμπόδιο για τους πιο αδύναμους οικονομικά υποψηφίους
Μια διεξοδική ματιά στις συνθήκες και στους όρους εισαγωγής στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις φανερώνει ότι το υπουργείο Παιδείας έχει στήσει έναν πολυπλόκαμο μηχανισμό αναχαίτισης των υποψηφίων.
Ενα νέο εμπόδιο για τους πιο αδύναμους οικονομικά υποψηφίους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νεοφιλελεύθερο σχέδιο δράσης για Πανεπιστήμια - εξαρτήματα της αγοράς
Οι αλλαγές εκκινούν από τον ακαδημαϊκό χάρτη και φτάνουν μέχρι τη φύση των πτυχίων των ΑΕΙ και τον τρόπο διοίκησής τους.
Νεοφιλελεύθερο σχέδιο δράσης για Πανεπιστήμια - εξαρτήματα της αγοράς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαφωνίες της Συνόδου Πρυτάνεων στο νέο νομοσχέδιο Κεραμέως
Τη μεγάλη μείωση εισακτέων που φέρνουν οι αλλαγές στον νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια επισημαίνει και η Σύνοδος των Πρυτάνεων, εκφράζοντας και την αντίθεσή της σε μια σειρά ζητήματα που εισάγονται με το...
Διαφωνίες της Συνόδου Πρυτάνεων στο νέο νομοσχέδιο Κεραμέως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας