• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 16.3°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.5°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 16.5°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  0 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.0°C
  2 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 9.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.7°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 15.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.8°C
  3 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.8°C / 14.7°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.4°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.8°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 16.0°C
  2 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.7°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.5°C
  2 BF
  77%
EUROKINISSI/ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν ξέρουν τίποτα οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ

 • A-
 • A+
Αφωνα έμειναν τα μέλη ΔΕΠ από την ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών που εξήραν τον ρόλο των ΟΠΠΙ και αγνόησαν, σαν να μη συνέβησαν ποτέ, τα γεγονότα στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Σαν να μη συνέβη τίποτα απολύτως στο ΑΠΘ. Αυτή είναι η αντίδραση των πρυτανικών αρχών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στον καυτό (κλειστό και ηλεκτρονικό) διάλογο των τελευταίων ημερών που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα σε καθηγητές μετά τα γενόμενα στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου, στις 16 Σεπτεμβρίου, όταν η επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων με χημικά έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των πάνω από 5.000 θεατών.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τις αντιδράσεις, οι πρυτανικές αρχές έστειλαν χθες ανακοίνωση -στον κλειστό ηλεκτρονικό διάλογων των μελών ΔΕΠ- που άφησε άφωνους τους παραλήπτες. «Το τελευταίο διάστημα, γινόμαστε κοινωνοί απόψεων και θέσεων που αναπτύσσονται στον δημόσιο διάλογο με αναφορές σε θέματα που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα»(!) αναφέρεται στην ανακοίνωση, με λιτή και ανερμήνευτη διευκρίνιση: «στις τελευταίες Συγκλήτους έγινε εκτενής αναφορά και συζήτηση για τα θέματα αυτά» (ποια άραγε;).

Και προσθέτει: «Σας υπενθυμίζουμε ότι: Η παρουσία της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) στο ΑΠΘ και άλλων οργάνων των δημόσιων αρχών, όπως και στα άλλα δύο μεγάλα πανεπιστήμια (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ), αποτελεί εφαρμογή του ν. 4777/2021 για την ασφάλεια και προστασία των προσώπων και των υποδομών που βρίσκονται στους χώρους των ΑΕΙ από αξιόποινες ενέργειες και γεγονότα έκτακτης ανάγκης, με βάση τον σχεδιασμό της Πολιτείας και των αρμόδιων οργάνων της. Γίνεται προσπάθεια από τις Πρυτανικές Αρχές για την κατά το δυνατό μειωμένη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων εντός των χώρων του ΑΠΘ». Υπογράφουν ο πρύτανης Ν. Παπαϊωάννου και οι αντιπρυτάνεις (Α. Γιαννακουδάκης, Δ. Κωβαίος, Χ. Φείδας).

Επεξηγηματικός ο σαρκασμός του Αντώνη Κυπάρου στον διάλογο: «Παράκληση κάποιος/α συνάδελφος να μας διαφωτίσει εάν το παρακάτω μήνυμα που λάβαμε στα email μας είναι: 1. Κακόβουλο spam 2. Ανακοίνωση της αστυνομίας 3. Ανακοίνωση του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. 4. Δήλωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου της κυβέρνησης 5. Κενού περιεχομένου ανακοίνωση Πρυτανικών Αρχών ΑΠΘ για τα δραματικά γεγονότα που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στο ΑΠΘ, κατά τα οποία κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, χωρίς κανένας θεσμικά υπεύθυνος να έχει αναλάβει καμία ευθύνη».

Τα υπόλοιπα τα ξεκαθαρίζει με σαφήνεια και λιτότητα με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, κοσμήτορας της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Ερευνας και Υποστήριξης Λήψεως Αποφάσεων του ΑΠΘ: «Σε συνέχεια της σιβυλλικής -τουλάχιστον- ανακοίνωσης των Πρυτανικών Αρχών, τρεις καθαρά διατυπωμένες θέσεις: (1) Η μόνιμη στρατοπέδευση αστυνομίας στο ΑΠΘ δεν είναι απλώς απαράδεκτη, καθιστά αδύνατη την απρόσκοπτη διδασκαλία και έρευνα, γι’ αυτό και ζητώ την άμεση απομάκρυνσή της! (2) Οι βόλτες ΜΑΤ και ΟΠΠΙ μέσα κι έξω από τα όρια της πανεπιστημιούπολης είναι ανούσιες, αποτελούν σπατάλη δημόσιων πόρων, ένα γελοίο παιχνίδι προς εξυπηρέτηση μικροπολιτικών επιδιώξεων της κυβέρνησης. (3) Η σχετική συζήτηση στη Σύγκλητο διενεργήθηκε μόνο εκτός ημερησίας διάταξης -ζητώ και πρέπει να γίνει επίσημα και να καταλήξει σε συγκεκριμένη απόφαση!».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Η κατάσταση πλέον είναι πολύ επικίνδυνη»
Το ΑΠΘ έγινε ξανά πεδίο βολής των ΜΑΤ● Εντονες διαμαρτυρίες μετά την πτώση φοιτητή της Νομικής από τον τρίτο όροφο ● Ανακοινώσεις αδιαφορίας από τις πρυτανικές αρχές και την κυβέρνηση.
«Η κατάσταση πλέον είναι πολύ επικίνδυνη»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΔΕ για τη δολοφονική επίθεση στη συναυλία του Θ. Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ
Το Παρατηρητήριο επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο πανεπιστήμιο διερωτάται σκωπτικά αν πρόκειται για «ομολογία ενοχής ή επικοινωνιακό ελιγμό».
ΕΔΕ για τη δολοφονική επίθεση στη συναυλία του Θ. Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρώτο μάθημα στο ΑΠΘ... η συνέχεια των κινητοποιήσεων
Συνελεύσεις σε όλες τις σχολές με το ξεκίνημα της χρονιάς, παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και προγραμματισμός συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας προετοιμάζονται στο ΑΠΘ.
Πρώτο μάθημα στο ΑΠΘ... η συνέχεια των κινητοποιήσεων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΠΘ: Φουντώνει και οργανώνεται η αντίσταση
Το Παρατηρητήριο μεταξύ άλλων επιδιώκει τη συστηματική καταγραφή και δημοσιοποίηση περιστατικών αυθαιρεσίας στην εφαρμογή του νόμου 4777/21 για τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας.
ΑΠΘ: Φουντώνει και οργανώνεται η αντίσταση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φοιτητές και καθηγητές σε κοινό αγώνα
Συνεχίζεται ο καθημερινός πλέον αγώνας των φοιτητών στο ΑΠΘ προκειμένου να ακυρωθεί στην πράξη η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ από το campus και τη Σχολή Θετικών...
Φοιτητές και καθηγητές σε κοινό αγώνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας