• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 28.0°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.7°C / 27.8°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 28.7°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  2 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 28.0°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 20.9°C / 24.4°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.5°C
  1 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 27.8°C
  1 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.7°C
  0 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  3 BF
  39%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 28.3°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  1 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.2°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 26.7°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  59%
Πηγή: eleftheriaonline.gr
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τραγικές ελλείψεις στα ειδικά σχολεία Καλαμάτας

 • A-
 • A+
Κραυγή αγωνίας από τους γονείς που συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, διαμαρτυρόμενοι για τα κενά σε Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό. «Εχουμε ενημερώσει από πέρυσι τον Νοέμβριο», τονίζουν, χωρίς να υπάρξει λύση • Αναπάντητη και η ερώτηση που έχει καταθέσει στη Βουλή για το θέμα ο Αλ. Χαρίτσης

«Φτάνει!» είπαν οι γονείς παιδιών με αναπηρίες, που συγκεντρώθηκαν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας την περασμένη Δευτέρα, διαμαρτυρόμενοι για τα κενά σε Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΕΠ, ΕΒΠ) που εντοπίζονται στα ειδικά σχολεία της περιοχής.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και 1ο Ειδικό Δημοτικό της Καλαμάτας όπου ήδη από πέρυσι και πρόπερσι οι ελλείψεις καθιστούν την εκπαίδευση και τη σχολική καθημερινότητα των μαθητών προβληματική, ενώ θέτουν ανυπέρβλητα οικονομικά και άλλης φύσεως εμπόδια στους γονείς των παιδιών. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των δύο ειδικών σχολείων αλλά και εκπρόσωποι της Ενωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου Καλαμάτας και του Συλλόγου ΑμεΑ Μεσσηνίας συναντήθηκαν με την αρμόδια διευθύντρια εκπαίδευσης, θέτοντας όλα τα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα και ζητώντας να βρεθεί άμεσα λύση.

«Από πέρυσι τον Νοέμβριο έχουμε ενημερώσει εγγράφως το υπουργείο Παιδείας, την Περιφέρεια αλλά και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τα κενά. Συναντηθήκαμε με τους δύο βουλευτές της Ν.Δ. και τον έναν του ΣΥΡΙΖΑ, στους οποίους και θέσαμε ξανά το ζήτημα. Μάλιστα ο κ. Χαρίτσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, η οποία όμως ουδέποτε απαντήθηκε. Αναπάντητο έμεινε και το έγγραφο που στείλαμε εμείς ως Σύλλογος. Ετσι πέρασε η χρονιά με κενά. Φέτος, όταν άνοιξαν τα σχολεία, ξαναβρεθήκαμε με τα ίδια κενά, παρ’ όλες τις όποιες προφορικές υποσχέσεις... Για τη φροντίδα 13 μη αυτοεξυπηρετούμενων παιδιών νηπιαγωγείου, και μάλιστα ολοήμερου, υπάρχει μόνο μία βοηθός και κανένας νοσηλευτής. Νοσηλευτής δεν υπάρχει ούτε στο Ειδικό Δημοτικό Καλαμάτας των 44 μαθητών, παρόλο που η πλειονότητα των παιδιών που φοιτούν εκεί είναι φαρμακοεξαρτώμενα, με αρκετά να έχουν ακόμη και επιληπτικές κρίσεις», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Καλαμάτας, Αγγελική Ταυλαρίου.

Η Αγγ. Ταυλαρίου μάς εξηγεί ότι ο Σύλλογος έχει ζητήσει πέντε μέλη Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού για το Δημοτικό και τρία για το Νηπιαγωγείο προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει το ολοήμερο. «Αυτά που απαιτούμε είναι απαραίτητα, δεν είναι πολυτέλεια», τονίζει η κ. Ταυλαρίου. Η «λύση» που βρέθηκε είναι να φεύγει για κάποιες ώρες η μία εκ των τριών βοηθών του Δημοτικού και να πηγαίνει στο Νηπιαγωγείο! Στις επίμονες ερωτήσεις των γονέων για το τι θα γίνει, η διευθύντρια εκπαίδευσης απάντησε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να δηλώσει τα κενά.

Οι παραπάνω ελλείψεις επηρεάζουν συνολικά τόσο τους μαθητές και τις μαθήτριες όσο και τις οικογένειές τους. Ανεργη, εδώ και τρία χρόνια, μητέρα κρατάει υποχρεωτικά το παιδί στο σπίτι αφού οι ελλείψεις σε ΕΒΠ και νοσηλευτές καθιστούν την καθημερινότητα άκρως επικίνδυνη για την υγεία του, γεγονός που την αποκλείει από το να ψάξει για δουλειά. Αλλη μητέρα αναγκάζεται να ζητάει συνεχώς άδειες από την εργασία της προκειμένου να κρατήσει το παιδί που δεν το στέλνει για τους ίδιους λόγους σχολείο, κινδυνεύοντας με απόλυση, ενώ μία ακόμη μητέρα φαίνεται σε βίντεο να λέει με αγωνία στη διευθύντρια εκπαίδευσης ότι περιμένει έξω από το σχολείο όλες τις ώρες μην τυχόν και συμβεί κάποιο σοβαρό περιστατικό με το παιδί της από φόβο καθώς δεν υπάρχει νοσηλευτής.

«Οι ελλείψεις που περιγράφουμε ορίζουν την καθημερινότητα και το μέλλον των παιδιών μας. Ζητάμε τα αυτονόητα και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με κάθε τρόπο», αναφέρει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των δύο Ειδικών Σχολείων Καλαμάτας στο υπόμνημα που κατέθεσε στη διευθύντρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Μεσσηνίας.

Καταλήψεις σχολείων με «καυτά» αιτήματα

Οι ελλείψεις, ωστόσο, δεν εντοπίζονται μόνο στην ειδική αγωγή αλλά και στα σχολεία της γενικής παιδείας, πολλά από τα οποία τελούν ήδη υπό κατάληψη με βασικά αιτήματα τα εκπαιδευτικά κενά, τις υποβαθμίσεις-συγχωνεύσεις σχολείων, την κατάσταση των σχολικών κτιρίων αλλά και την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και της Τράπεζας Θεμάτων.

Ενδεικτικά, στον Νομό Ηρακλείου Κρήτης τουλάχιστον δέκα σχολεία βρίσκονται σε κατάληψη, στην Καλαμάτα οι μαθητές που προχώρησαν σε κατάληψη του 4ου ΓΕΛ με αίτημα την κατάργηση της ΕΒΕ και της Τράπεζας Θεμάτων θέτουν παράλληλα και ζητήματα παροχής δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας, τη μείωση των τιμών στα σχολικά κυλικεία, τη δωρεάν μετακίνηση για τους μαθητές από και προς το σχολείο, ενώ ζητούν να μην επιβαρυνθούν οι οικογένειες των μαθητών το κόστος θέρμανσης των σχολικών αιθουσών. Στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο Παιανίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες διαμαρτύρονται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σχολικό κτίριο, αφού τμήματα αυτού κρίνονται στατικά ανεπαρκή και η παραμονή κοινού και μαθητών επικίνδυνη.

Σε κατάληψη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων προχώρησαν και οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Καντάνου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση του σχολείου, με τους γονείς να ζητούν να λειτουργήσει το ολοήμερο ως εξαθέσιο και όχι ως πενταθέσιο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Υποβαθμίζουν τα δικαιώματα των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
Ο ρόλος των καθηγητών Ειδικής Αγωγής που παρέχουν Παράλληλη Στήριξη σε μαθητές που φοιτούν σε σχολεία Γενικής Εκπαίδευσης, είναι αναντικατάστατος.
Υποβαθμίζουν τα δικαιώματα των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μήνυση γονέα κατά νηπιαγωγού για το ολοήμερο
Γονέας προχώρησε σε μήνυση με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια απίστευτη ταλαιπωρία για την εκπαιδευτικό που είχε ζητήσει εγκαίρως αλλαγή του ολοήμερου προγράμματος.
Μήνυση γονέα κατά νηπιαγωγού για το ολοήμερο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σαρωτικές συγχωνεύσεις στα σχολεία για να κρύψουν τα κενά
«Βροχή» οι καταγγελίες για τις συμπτύξεις σχολικών τμημάτων εν μέσω πανδημίας, με τις οποίες το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να μειώσει πλασματικά τις ανάγκες για προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού
Σαρωτικές συγχωνεύσεις στα σχολεία για να κρύψουν τα κενά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρεμιέρα στα σχολεία με πρωτόκολλα αλλά όχι ουσιαστικά μέτρα
Εναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με πολλά ερωτηματικά στη λειτουργία των πολυπληθών τμημάτων, αλλά και τα ελλιπή μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Πρεμιέρα στα σχολεία με πρωτόκολλα αλλά όχι ουσιαστικά μέτρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σταγόνα οι 721 νέες θέσεις οργανικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Τη σύσταση 721 νέων οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τον ορισμό των οργανικών θέσεων κλάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προβλέπει πολυτροπολογία της Νίκης Κεραμέως.
Σταγόνα οι 721 νέες θέσεις οργανικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας