• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.3°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 15.7°C
  3 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.0°C
  4 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.8°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 16.8°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.4°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 15.5°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 17.0°C
  0 BF
  58%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  4 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 13.7°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  79%

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI

Στο δρόμο δεκάδες μαθητές Δημοτικού στο Αιγάλεω με δικαστική απόφαση

 • A-
 • A+

Με την απαράδεκτη εικόνα του κλειδωμένου με αλυσίδες και λουκέτο σχολείου τους ήρθαν σήμερα το πρωί δεκάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί στο Αιγάλεω, όταν έφθασαν στο 9ο Δημοτικό Αιγάλεω, πριν το πρώτο κουδούνι της εβδομάδας.

Το συγκεκριμένο σχολείο επρόκειτο να κλείσει οριστικά με απόφαση δικαστηρίου, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, της Περιφέρειας ή του Υπουργείο Παιδείας ένας κατάλληλος χώρος για να στεγάσει τα παιδιά, που θα έμεναν χωρίς σχολική στέγη με το ξεκίνημα της χρονιάς.

Όπως αναφέρουν καταγγέλλοντες γονείς (ANT1) «ήρθαν δικαστικοί επιμελητές το πρωί και έκλεισαν το σχολείο, έβαλαν λουκέτο και έτσι 90 παιδιά έμειναν χωρίς σχολείο».

Το κτίριο που στέγαζε μέχρι σήμερα το 9ο Δημοτικό Αιγάλεω ανήκε σε ιδιώτες, οι οποίοι το νοίκιαζαν στο Δημόσιο επί δεκαετίες, και αποτελούσε τα τελευταία χρόνια αντικείμενο δικαστικής διαμάχης μεταξύ των δύο πλευρών. Χαρακτηριστικό είναι ότι καθ’ όλο αυτό το διάστημα καμία λύση δεν υπήρξε στο συγκεκριμένο πρόβλημα από τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι φαίνεται ότι περίμεναν απλώς να έρθει η στιγμή του οριστικού κλεισίματος της εκπαιδευτικής δομής.

«Το σχολείο ανήκει στους κληρονόμους της οικογένειας Ζαμπέτα, είναι νοικιασμένο εδώ και 40 χρόνια. Υπάρχει δικαστική διαμάχη από το 2020 και υπάρχει δικαστική απόφαση για έξωση», είπε ο γονέας στον ANT1.

Εκπρόσωπος των ΕΛΜΕ της περιοχής, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία απόφαση για το που θα πάνε τα παιδιά. Είχε σχεδιαστεί να πάνε σε ένα γειτονικό σχολείο, όπου όμως τα παιδιά δεν χωράνε σε αυτό, καθώς είναι μικρό». Πρόκειται για το 14ο Δημοτικό Σχολείο, που δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις μαθησιακές ανάγκες των δεκάδων παιδιών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή χωρίς σχολείο.

Καταγγελία προς τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για την απόφαση έξωσης είχαν εκδώσει πριν μερικές μέρες ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων του 14ου Δημοτικού. Μεταξύ άλλων, οι δύο σύλλογοι δήλωσαν κατηγορηματικά αντίθετοι με το σχέδιο συστέγασης του 9ου με το 14ο Δημοτικό καθώς το κτίριο δεν διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές για να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών, ενώ για τη στέγασή τους θα μετατραπούν σε αίθουσες διδασκαλίας η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, η αίθουσα που προοριζόταν για βιβλιοθήκη, ακόμα και η ...αποθήκη για να στεγάσει το Τμήμα Ένταξης.

Πριν μερικές μέρες, είχε ξαναγίνει προσπάθεια κλεισίματος του 9ου Δημοτικού, όμως τα αντανακλαστικά των γονέων και των εκπαιδευτικών ήταν άμεσα, καθώς συγκεντρώθηκαν έξω από τις πύλες του σχολείου για να εμποδίσουν με επιτυχία το «λουκέτο» από τις δικαστικές αρχές.

Μπαλάκι οι κυβερνητικές ευθύνες - «Δεν έχουμε καμία ευθύνη» λέει το ΥΠΑΙΘ

Από την άλλη, δεν ικανοποιεί κανέναν η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο έσπευσε -κατά πάγια τακτική-- να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη και να τα ρίξει όλα στον Δήμο, χωρίς να δίνει επί της ουσίας καμία λύση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΙΘ, Αλέξανδρος Κόπτσης, είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι απαράδεκτο να γίνονται αυτά, σε μια χρονιά που έχουμε πάρει εγκαίρως όλα τα μέτρα. Δεν έχουμε καμία ευθύνη για αυτό, δεν είναι αρμοδιότητα μας. Είναι ευθύνη του Δήμου. Λάβαμε γνώση για την έξωση και απευθυνθήκαμε στον Δήμο να μας ενημερώσει σε ποιο σχολείο θα μεταφερθούν τα παιδιά. Μας διαβεβαίωσαν από τον Δήμο πως έχει δοθεί παράταση δύο εβδομάδων στην έξωση και δεν υπάρχει πρόβλημα».

Ο ίδιος υπσοτήριξε ότι επικοινώνησε και προσωπικά με τον Δήμο και τον διευθυντή του γειτονικού σχολείου και ανέφερε ότι «αύριο το πρωί θα είναι έτοιμο το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω να πάνε τα παιδιά, θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει αύριο έστω και με διπλή βάρδια, γιατί δεν θέλουμε να χαθεί ούτε μια ημέρα».

 

Αίνιγμα παραμένει, ωστόσο, το πώς θα καταφέρουν να κάνουν μάθημα χωρίς αίθουσες τα παιδιά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Άμεση» απάντηση Κεραμέως μετά την κατακραυγή για άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα
Η Εκπαίδευση βρίσκεται για άλλη μια φορά ανοχύρωτη απέναντι στην πανδημία, καθώς απουσιάζει οποιοδήποτε μέτρο ουσιαστικής προστασίας.
«Άμεση» απάντηση Κεραμέως μετά την κατακραυγή για άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σαρωτικές συγχωνεύσεις στα σχολεία για να κρύψουν τα κενά
«Βροχή» οι καταγγελίες για τις συμπτύξεις σχολικών τμημάτων εν μέσω πανδημίας, με τις οποίες το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να μειώσει πλασματικά τις ανάγκες για προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού
Σαρωτικές συγχωνεύσεις στα σχολεία για να κρύψουν τα κενά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ξέχασε... το σχολείο της περιοχής σου!
Αναστάτωση και αγανάκτηση έχει προκαλέσει σε μαθητές γονείς και εκπαιδευτικούς το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας το οποίο ορίζει ότι φέτος, οι εγγραφές των μαθητών στα ΕΠΑΛ, θα πραγματοποιηθούν με ηλεκτρονική...
Ξέχασε... το σχολείο της περιοχής σου!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μεγάλη γιορτή για 650 παιδιά Ειδικών Σχολείων
Μαθητές με «ιδιαίτερες ικανότητες» από 14 σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, εκπαιδευτικοί και γονείς θα «συνταξιδέψουν» με προορισμό τη χαρά και τη διασκέδαση, στο πλαίσιο της ετήσιας γιορτής που...
Μεγάλη γιορτή για 650 παιδιά Ειδικών Σχολείων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι μαθητές απαιτούν το σχολείο που τους αξίζει
Την ώρα που στο υπουργείο Παιδείας γινόταν η τελετή παράδοσης-παραλαβής, χιλιάδες μαθητές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να διαμαρτυρηθούν για το νέο Λύκειο αλλά και για τις ελλείψεις που εντοπίζονται...
Οι μαθητές απαιτούν το σχολείο που τους αξίζει
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ταχυδακτυλουργός υπουργός Παιδείας... γεννάει ψήφους!
Για το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας μιλάμε. Ναι για το υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα για την κ. Κεραμέως και τον Πιερρακάκη, που έβγαλαν ανακοίνωση για τις ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά...
Ταχυδακτυλουργός υπουργός Παιδείας... γεννάει ψήφους!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας