• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.5°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.8°C
  4 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.8°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 11.3°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.8°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.1°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  3 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.2°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  4 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  92%

Στιγμιότυπο από πρόσφατη διαμαρτυρία της ΟΙΕΛΕ στο υπουργείο Παιδείας για τις αλλαγές στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών. Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΟΙΕΛΕ: Πρωτοφανής «έξοδος» εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία της Αν. Αττικής

 • A-
 • A+

Για ένα «τεράστιο κύμα φυγής εκπαιδευτικών» από τα ιδιωτικά σχολεία της χώρας και ειδικά της Ανατολικής Αττικής, το τελευταίο διάστημα, κάνει λόγο η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), που χαρακτηρίζει «πρωτοφανή» και άκρως ανησυχητική την εξέλιξη για το μέλλον της εκπαίδευσης. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, όπως είχε επισημάνει το προηγούμενο διάστημα η ΟΙΕΛΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΙΕΛΕ, περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν από τις σχολικές μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης. Με ειδική αναφορά στην Ανατολική Αττική, η Ομοσπονδία επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι το 5% του πανελλαδικού δυναμικού στην ιδιωτική εκπαίδευση, που έχει αποχωρήσει, προέρχεται από τη συγκεκριμένη Περιφέρεια. Παράλληλα, αναφέρεται ότι τουλάχιστον 1.000 εκπαιδευτικοί στη χώρα έχουν εγκαταλείψει τα ιδιωτικά σχολεία που δούλευαν εξαιτίας των άθλιων συνθηκών και των πενιχρών απολαβών τους.

Μάλιστα, αρκετοί εκπαιδευτικοί δεν φεύγουν απλώς από τα σχολεία που δουλεύουν για να πάνε σε άλλα, που ενδεχομένως θα τους παρέχουν καλύτερες συνθήκες, αλλά εγκαταλείπουν εντελώς την εκπαίδευση, επισημαίνει η ΟΙΕΛΕ.

Για την υφιστάμενη κατάσταση, βασικός υπεύθυνος είναι το Υπουργείο Παιδείας, μετά και τον τελευταίο νόμο της Νίκης Κεραμέως, διάφορες διατάξεις του οποίου (απολύτως ελεύθερες, χωρίς αιτιολόγηση/προδικαστικό έλεγχο απολύσεις, δήθεν εθελοντική μείωση ωραρίου, βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, ουσιαστική κατάργηση του συλλόγου διδασκόντων) έχουν μετατρέψει σε εφιάλτη τη δουλειά σε ιδιωτικά σχολεία για πολλούς εκπαιδευτικούς, όπως εξηγεί η ΟΙΕΛΕ.

Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ

Νέα επιβεβαίωση των ερευνητικών στοιχείων της ΟΙΕΛΕ για την ιδιωτική εκπαίδευση. Ένα τεράστιο κύμα φυγής ιδιωτικών εκπαιδευτικών καταγράφεται σε σχολεία της Ανατολικής Αττικής σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξαν εκπρόσωποί μας στην περιοχή. Πρόκειται για την περιφέρεια με το μεγαλύτερο αριθμό ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, περισσότεροι από 400 (!) συνάδελφοί μας παραιτήθηκαν/απολύθηκαν από τα σχολεία τους. Επομένως, από μία περιφέρεια και μόνο αποχώρησε από την ιδιωτική εκπαίδευση το 5% περίπου του πανελλαδικού της δυναμικού! Φαίνεται ότι η εκτίμησή μας για περίπου 1000 αποχωρήσεις από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της χώρας, ίσως να είναι μετριοπαθής…

Η πρωτοφανής αυτή αστάθεια στη σύνθεση του εκπαιδευτικού δυναμικού ναρκοθετεί το μέλλον πολλών ιδιωτικών σχολείων. Εκτιμήσεις συναδέλφων από όλη την Ελλάδα αναφέρουν ότι, ενώ σε κάποιες ιδιωτικές σχολικές μονάδες οι εγγραφές πηγαίνουν καλά, σε άλλες καταγράφεται μείωση μαθητών. Δεν έχουμε ακριβή στοιχεία για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της εικόνας (γεωγραφία, μέγεθος σχολείων κ.λπ.), όμως είναι βέβαιο ότι, πέραν του φόβου για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται, ο προβληματισμός γονέων για τις μεγάλες αλλαγές στο εκπαιδευτικό προσωπικό και για την ενδεχόμενη υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών συνδέεται με την μείωση των εγγραφών σε κάποια ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Πολλοί γονείς έχουν επικοινωνήσει τις τελευταίες εβδομάδες μαζί μας, ζητώντας πληροφορίες για τα αίτια μαζικής αποχώρησης εκπαιδευτικών (συχνά έμπειρων και αγαπητών) από τα ιδιωτικά σχολεία. Είναι χαρακτηριστικό το μήνυμα που μας απέστειλε μητέρα μαθητή της Δ’ Δημοτικού μεγάλου σχολείου στην Ανατολική Αττική, σύμφωνα με το οποίο “έχουν φύγει πάνω από 15 εκπαιδευτικοί από το δημοτικό και είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για το τι συμβαίνει”.

Για τα αίτια της φυγής από τα ιδιωτικά σχολεία έχουμε μιλήσει και στο παρελθόν. Η ψήφιση του Νόμου Κεραμέως και συγκεκριμένες διατάξεις του (απολύτως ελεύθερες, χωρίς αιτιολόγηση/προδικαστικό έλεγχο απολύσεις, δήθεν εθελοντική μείωση ωραρίου, βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, ουσιαστική κατάργηση του συλλόγου διδασκόντων), επέφεραν δραματική επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Με τη σειρά της αυτή προκάλεσε κύμα παραιτήσεων από συναδέλφους που δεν αντέχουν πια την υπερεντατικοποίηση της εργασίας χωρίς κανένα ηθικό και οικονομικό κίνητρο, τις απλήρωτες υπερωρίες, την μέσω απειλών “εθελοντική” απασχόληση σε διακοπές, αργίες, Σαββατοκύριακα. Είναι, δε, εντυπωσιακό ότι οι εκπαιδευτικοί δεν αποχωρούν αποκλειστικά “για να πάνε στο δημόσιο”, όπως διατείνονται κάποιοι ιδιοκτήτες (άλλωστε το να φύγεις για να διοριστείς αναπληρωτής, ούτε ασφάλεια σου χαρίζει, ούτε περισσότερα χρήματα…) Σύμφωνα με στοιχεία από ιδιωτικά σχολεία της Αττικής, οι περισσότεροι αποχωρούν για άλλα ιδιωτικά σχολεία με καλύτερες συνθήκες ή φεύγουν τελείως από την εκπαίδευση! Σε ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία του λεκανοπεδίου, από τους 37 (!!) εκπαιδευτικούς που παραιτήθηκαν, 12 μόλις διορίστηκαν ως αναπληρωτές, 16 πήγαν σε άλλα ιδιωτικά σχολεία και 4 έφυγαν τελείως από το χώρο της εκπαίδευσης. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν αποχωρούν για να “λουφάρουν”, ούτε φοβούνται τις παιδαγωγικές προκλήσεις. Αναζητούν εύλογα καλύτερους όρους εργασίας και αμοιβής.

Η ΟΙΕΛΕ έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει διάλογος για αποφασιστικές νομοθετικές παρεμβάσεις στο χώρο της ιδιωτική εκπαίδευσης με στόχο να βελτιωθούν οι εργασιακές συνθήκες και να μένουν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία τους. Η εργασιακή ειρήνη και ομαλότητα είναι προς όφελος όλων μας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καταγγελία ΟΙΕΛΕ για σκάνδαλο «διπλών συμβάσεων» σε ιδιωτικά σχολεία
Όπως κατήγγειλε η Ομοσπονδία, οι ιδιοκτήτες διάφορων ιδιωτικών σχολείων «φτιάχνουν άλλη σύμβαση για το Υπουργείο Παιδείας κι άλλη για το ΠΣ Εργάνη, ώστε να διώχνουν εκπαιδευτικούς χωρίς αποζημίωση».
Καταγγελία ΟΙΕΛΕ για σκάνδαλο «διπλών συμβάσεων» σε ιδιωτικά σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ταχυδακτυλουργός υπουργός Παιδείας... γεννάει ψήφους!
Για το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας μιλάμε. Ναι για το υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα για την κ. Κεραμέως και τον Πιερρακάκη, που έβγαλαν ανακοίνωση για τις ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά...
Ταχυδακτυλουργός υπουργός Παιδείας... γεννάει ψήφους!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παράνομη η απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ στα σχολεία με μία ακόμη προσφυγή Κεραμέως
Πανηγυρίζει η υπουργός Παιδείας μετά την έγκριση της προσφυγής της στο δικαστήριο κατά της απεργίας-αποχής που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για τη στήριξη του αγώνα των δασκάλων ενάντια στο θεσμό του «εκπαιδευτικού...
Παράνομη η απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ στα σχολεία με μία ακόμη προσφυγή Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απίστευτο! Η Νίκη Κεραμέως ξαναπάει στα δικαστήρια τους εκπαιδευτικούς
Το ΥΠΑΙΘ ζητά από το Δικαστήριο «να κρίνει παράνομη την κηρυχθείσα από τη ΔΟΕ απεργία - αποχή από κάθε καθήκον που σχετίζεται με τους νέους θεσμούς του Ενδοσχολικού Συντονιστή και του Παιδαγωγικού...
Απίστευτο! Η Νίκη Κεραμέως ξαναπάει στα δικαστήρια τους εκπαιδευτικούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στο δρόμο δεκάδες μαθητές Δημοτικού στο Αιγάλεω με δικαστική απόφαση
Με την απαράδεκτη εικόνα του κλειδωμένου με λουκέτο σχολείου τους ήρθαν δεκάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του 9ου Δημοτικού σχολείου Αιγάλεω, χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση για τα παιδιά.
Στο δρόμο δεκάδες μαθητές Δημοτικού στο Αιγάλεω με δικαστική απόφαση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απόλυση εκπαιδευτικού για τις πολιτικές-ιδεολογικές του αντιλήψεις
Τα αποτελέσματα της ψήφισης του Ν. 4713/2020, γνωστού και ως Νόμου Κεραμέως, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους με δριμύτητα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Είναι γνωστό ότι με το πέρας του διδακτικού...
Απόλυση εκπαιδευτικού για τις πολιτικές-ιδεολογικές του αντιλήψεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας