• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.7°C
  2 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.8°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.3°C
  3 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  1 BF
  99%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.8°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.6°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.1°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.7°C / 11.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.5°C / 12.7°C
  0 BF
  86%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 14.9°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.0°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  1 BF
  91%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεθοδεύσεις πρυτανείας και υπουργείου για τον διορισμό κοσμήτορα

 • A-
 • A+
Επέλεξαν με οριακή πλειοψηφία 3-2 έναν αναπληρωτή καθηγητή, απορρίπτοντας τον αρχαιότερο καθηγητή στην επετηρίδα και αγνοώντας όλους τους αρχαιότερους, όλα τα μέλη της Κοσμητείας και όλους πλην ενός εκ των τωρινών και νέων διευθυντών τομέων.

Το πνεύμα του νέου νόμου Κεραμέως για την ανώτατη εκπαίδευση αρχίζει ήδη να δείχνει το αντιδημοκρατικό του πρόσωπο. Για πρώτη φορά στα τελευταία πενήντα χρόνια, στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ παραβιάστηκαν η ακαδημαϊκή αυτοδιοίκηση, η διαφάνεια και η δημοκρατική διαδικασία επιλογής των διοικήσεων, με αποτέλεσμα στις 31 Αυγούστου να οριστεί σχεδόν φωτογραφικά, αλλά νομότυπα, νέος δοτός κοσμήτορας της αρεσκείας της πρυτανείας και του υπουργείου, απόφαση που βρίσκει αντίθετο το σύνολο του Συλλόγου της σχολής.

Εν μέσω καλοκαιριού η εφαρμογή του νέου νόμου για την Παιδεία σε συνδυασμό με τη συγκυρία αφυπηρέτησης του κοσμήτορα και του αναπληρωτή κοσμήτορα της μονοτμηματικής Σχολής Αρχιτεκτόνων οδήγησε στον ορισμό νέου κοσμήτορα από το Πρυτανικό Συμβούλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα και με άγνωστα κριτήρια, σε αντίθεση με τις άλλες μονοτμηματικές σχολές των ΑΕΙ όπου θα προκηρυχθούν εκλογές κοσμητόρων από τους πρυτάνεις το αργότερο ώς τις 15 Σεπτεμβρίου 2022. Η διαδικασία όπως και η τελική απόφαση ελήφθη εν αγνοία του ανώτατου θεσμικού οργάνου διοίκησης της Σχολής Αρχιτεκτόνων, της Γ.Σ. Μελών ΔΕΠ.

Ο πρύτανης και το Πρυτανικό Συμβούλιο επέλεξαν με οριακή πλειοψηφία 3-2 έναν αναπληρωτή καθηγητή, απορρίπτοντας τον αρχαιότερο καθηγητή στην επετηρίδα και αγνοώντας όλους τους αρχαιότερους, όλα τα μέλη της Κοσμητείας και όλους πλην ενός εκ των τωρινών και νέων διευθυντών τομέων. Υπολογίζεται ότι παρέκαμψαν περισσότερους από 10 καθηγητές και καθηγήτριες για να καταλήξουν σε έναν διορισμένο -υποτίθεται υπηρεσιακό- που όμως δεν θα έχει θητεία ώς τα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως θα συμβεί σε όλα τα υπόλοιπα ΑΕΙ, αλλά ώς το τέλος Αυγούστου του 2023.

Σημειώνεται πως διορισμένος κοσμήτορας στην Αρχιτεκτονική δεν έχει υπάρξει από την περίοδο της χούντας. Επιπλέον αγνοήθηκε πλήρως (δεν απαντήθηκε καν) επιστολή 28 καθηγητών της Αρχιτεκτονικής προς τον πρύτανη στις 23 Αυγούστου, με την οποία δήλωναν τη σφοδρή αντίθεσή τους για τον διορισμό σε συνθήκες απόλυτης αδιαφάνειας.

«Η νέα αυτή κατάσταση διαταράσσει την ομαλή πανεπιστημιακή δημοκρατική λειτουργία, που στηρίζεται στη συλλογική διάθεση και ανάδειξη των διοικητικών οργάνων με εκλογή. Κυρίως όμως εγκαταλείφθηκε η ιστορική παράδοση της Σχολής Αρχιτεκτόνων, της συναίνεσης και του διαλόγου των μελών της ακόμη και στις πιο κρίσιμες στιγμές. Δηλώνουμε ότι η εξέλιξη αυτή είναι μη αποδεκτή, προκαλώντας μια εντελώς αδικαιολόγητη και εν δυνάμει επικίνδυνη κρίση. Επιθυμούμε να επανέλθει μια συνθήκη συν-διαμόρφωσης και συνομιλίας μεταξύ μας, να ξεφύγουμε από την πόλωση και τον διχασμό, με μια επανεκκίνηση η οποία θα επουλώσει το τραύμα που προέκυψε από τον διορισμό της διοίκησης εν αγνοία μας» αναφέρει η ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. της 30ής Αυγούστου 2022 (με πρωτοφανή συμμετοχή του 85% των μελών ΔΕΠ, φοιτητών και εργαζομένων), που προκρίνει ως μόνη λύση την άμεση εφαρμογή της πάγιας δημοκρατικής συλλογικής διαδικασίας. Τα μέλη ΔΕΠ της Αρχιτεκτονικής διαμηνύουν στον διορισμένο κοσμήτορα πως έχει δύο δρόμους: ή να παραιτηθεί και να προκηρύξει άμεσα εκλογές ή να συγκρουστεί με το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ο ίδιος πάντως, πριν καν τη δημοσίευση του διορισμού του σε ΦΕΚ, φέρεται να έχει λάβει πρόσκληση ως «επίσημος» για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Γεγονός είναι πως η ακαδημαϊκή χρονιά αρχίζει με τους χειρότερους οιωνούς, ενώ η σπουδή για τον διορισμό του νέου κοσμήτορα θεωρείται, σύμφωνα με καθηγητές της σχολής, «πρόβα τζενεράλε» ενόψει της εισόδου της πανεπιστημιακής αστυνομίας στο εμβληματικό συγκρότημα της Πατησίων, η οποία σχεδόν προαναγγέλθηκε για τις πρώτες ημέρες μετά την εξεταστική.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καραμπίνης τέλος από το ΔΠΘ
Δύο χρόνια μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τα σκάνδαλα στο ακριτικό ίδρυμα και δύο μήνες μετά την παραπομπή του Καραμπίνη στο πειθαρχικό συμβούλιο ύστερα και από το άκρως καταδικαστικό για την πρυτανεία...
Καραμπίνης τέλος από το ΔΠΘ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αναζητά εις μάτην συμμάχους
Απομονωμένη η Νίκη Κεραμέως στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τον νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ ● Πυρά και σφοδρή κριτική από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.
Αναζητά εις μάτην συμμάχους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΕΙ με κλειστούς ορίζοντες
Το υπουργείο Παιδείας επιχείρησε να πείσει πως το νομοσχέδιο έχει ευρύτατες συναινέσεις στην κοινωνία και έκανε λόγο για σύμπνοια της πανεπιστημιακής κοινότητας, αγνοώντας πάνω από 100 αντίθετες με αυτό...
ΑΕΙ με κλειστούς ορίζοντες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποδομούν τον νόμο Κεραμέως (Βίντεο)
Με ένα σύντομης διάρκειας βίντεο, καθηγητές, αναπληρωτές καθηγητές, επίκουροι και λέκτορες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διαμαρτύρονται για τον επερχόμενο νέο «νόμο - πλαίσιο» των ΑΕΙ.
Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποδομούν τον νόμο Κεραμέως (Βίντεο)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρυτανικό «όχι» στην Κεραμέως
Οι πρυτάνεις αρνούνται κατηγορηματικά τη συνδιοίκηση με τα Συμβούλια Ιδρύματος. Πληθαίνουν οι αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας ● Βέλη ακόμα και από Διαμαντοπούλου κατά του νόμου!
Πρυτανικό «όχι» στην Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πόρτα στην Κεραμέως από τους πρυτάνεις
Σαφείς αποστάσεις από την υπουργό Παιδείας παίρνουν οι πρυτάνεις, καθώς χωρίς τη Νίκη Κεραμέως θα διεξαχθεί τελικά το προσεχές Σάββατο μέσω τηλεδιάσκεψης η έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων για το Σχέδιο Νόμου για...
Πόρτα στην Κεραμέως από τους πρυτάνεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας