• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.7°C
  2 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.8°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.3°C
  3 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  1 BF
  99%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.8°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.6°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.1°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.7°C / 11.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.5°C / 12.7°C
  0 BF
  86%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 14.9°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.0°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  1 BF
  91%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγιασμός χωρίς μάσκες και τεστ

 • A-
 • A+
Οπως είχαν προαναγγείλει οι Νίκη Κεραμέως και Θ. Πλεύρης, τα σχολεία θα ανοίξουν φέτος δίχως αυστηρά μέτρα και απαγορεύσεις. ● Η υγειονομική προστασία περιορίζεται σε συστάσεις, ενώ αρκετοί επιστήμονες ανησυχούν για έξαρση της πανδημίας το φθινόπωρο.

Σε συνθήκες προ πανδημίας, χωρίς τη διενέργεια σελφ τεστ και τη χρήση μάσκας, επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία, στo πλαίσιo της ευρύτερης πολιτικής που περιορίζεται κυρίως σε συστάσεις χωρίς αυστηρά μέτρα και απαγορεύσεις.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή επέκτασης της πανδημίας που θα ισχύουν με το άνοιγμα των σχολείων, στις 12 του Σεπτέμβρη, παρουσιάζονται από χαλαρά έως ανύπαρκτα, χωρίς ιδιαίτερες δικλίδες ασφαλείας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς εν όψει πιθανής έξαρσης της πανδημίας κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, κάτι που επιβεβαιώνει την πρόθεση του υπουργείου Υγείας για μια «νέα κουλτούρα» συνύπαρξης με τον ιό.

Η εξέλιξη είχε προαναγγελθεί τις τελευταίες δύο βδομάδες από τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας και Παιδείας, σύμφωνα με τα λεγόμενα των οποίων στο κυβερνητικό πλάνο δεν περιλαμβάνονταν ούτε η προσκόμιση τεστ ούτε η χρήση μάσκας για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αυτό φάνηκε εξάλλου και από τη χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη (Open), εν αναμονή της συνεδρίασης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων:

«Η βούληση η δική μας είναι να πάμε σε όσο το δυνατόν πιο κανονική λειτουργία των σχολείων. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε μαζέψει τι γίνεται στις άλλες χώρες. Ως Ελλάδα έχουμε ένα πλεονέκτημα [...]. Ανοίγουμε αργότερα από άλλες χώρες της Ε.Ε. και βλέπουμε ότι κατά βάση η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών ανοίγουν χωρίς μέτρα ή με μέτρα συστάσεων. Η βούλησή μας είναι να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά θα ακούσουμε και τις εισηγήσεις των ειδικών». Αφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο για κλιμάκωση μέτρων εφόσον η επιδημιολογική εικόνα αλλάξει κατά τους χειμερινούς μήνες.

Με τη χθεσινή εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία έγινε αποδεκτή από τα αρμόδια υπουργεία, «σφραγίστηκε» η ελάφρυνση των υγειονομικών μέτρων στο σχολικό περιβάλλον. Η χρήση της μάσκας παραμένει προαιρετική στα σχολεία, ενώ παράλληλα οι ειδικοί συστήνουν τη διενέργεια τεστ μόνο όταν υπάρχουν συμπτώματα. Σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό, τα παιδιά θα παραμένουν στο σπίτι για 5 μέρες.

Μετά την πάροδο των πέντε ημερών και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο (χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών), τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο με υποχρεωτική χρήση μάσκας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2 ή διπλής απλής χειρουργικής) για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες από τη λήξη της απομόνωσης.

Ωστόσο μένει να φανεί πώς θα έχει διαμορφωθεί η επιδημιολογική εικόνα μέχρι το άνοιγμα των σχολείων ή αν θα αρχίσει άμεσα να διαφαίνεται η εμφάνιση ενός φθινοπωρινού επιδημιολογικού κύματος, για το οποίο πολλοί επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού επισήμανε σε χθεσινή συνέντευξή της (Πρώτο Πρόγραμμα) πως «αυτό που μας ανησυχεί επιπλέον είναι οι συνθήκες των ελληνικών σχολείων, που δεν είναι και οι πιο ιδανικές. Πολλά παιδιά μέσα στις τάξεις, μικρές σχετικά αίθουσες και τάξεις με μικρή δυνατότητα αερισμού. Οπότε όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα νόσησης», ενώ υπενθύμισε πως το ποσοστό των εμβολιασμένων παιδιών είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με άλλες χώρες όπου η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού 5 έως 17 χρόνων φτάνει το 70%-80%. Αντέτεινε μάλιστα πως τα τελευταία τρία χρόνια θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί η διαμόρφωση τμημάτων με λίγους μαθητές και η δημιουργία αιθουσών με τον κατάλληλο εξαερισμό.

Σε πρόσφατη έκθεσή του, άλλωστε, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) επισήμαινε πως για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων πρέπει να συνυπολογίζονται μεταξύ άλλων τόσο η ασυμπτωματικότητα που εμφανίζεται στις μικρές ηλικίες όσο και η ανάγκη εμβολιασμού και η καθιέρωση βελτιωμένων συστημάτων αερισμού στους σχολικούς χώρους. Οι ειδικοί υπογράμμιζαν, μάλιστα, πως η εφαρμογή των μέτρων εντός της σχολικής κοινότητας θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με το εκπαιδευτικό περιβάλλον και την ηλικιακή ομάδα των μαθητών.


Πάνω από 1.150 νεκροί τον Αύγουστο

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Παρά την αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων τις τελευταίες δύο βδομάδες -50.579 είναι τα συνολικά κρούσματα της προηγούμενης εβδομάδας (22-28 Αυγούστου)-, οι νεκροί του Αυγούστου ξεπερνούν τους 1.150, με τον τελευταίο μήνα να προδιαγράφεται ως ο φονικότερος καλοκαιρινός μήνας από την αρχή της πανδημίας. Μέσα στην προηγούμενη βδομάδα, 217 (202+15) άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας, 1.173 ασθενείς εισήχθησαν στα νοσοκομεία, ενώ 117 διασωληνώθηκαν. Οι επαναλοιμώξεις αφορούν σχεδόν το 1/4 των λοιμώξεων (23%).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Άμεση» απάντηση Κεραμέως μετά την κατακραυγή για άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα
Η Εκπαίδευση βρίσκεται για άλλη μια φορά ανοχύρωτη απέναντι στην πανδημία, καθώς απουσιάζει οποιοδήποτε μέτρο ουσιαστικής προστασίας.
«Άμεση» απάντηση Κεραμέως μετά την κατακραυγή για άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κεραμέως: Η επιδημιολογική επιτήρηση επιβάλλει τη διατήρηση του 50%+1 στις τάξεις
Στα «κάγκελα» γονείς και εκπαιδευτικοί μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και για τις εξηγήσεις της υπουργού.
Κεραμέως: Η επιδημιολογική επιτήρηση επιβάλλει τη διατήρηση του 50%+1 στις τάξεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χτυποκάρδια στα θρανία με το καλημέρα της σχολικής χρονιάς
«Στα τυφλά», χωρίς ουσιαστικά μέτρα κατά της Covid-19, με συνωστισμένους μαθητές και κενά σε εκπαιδευτικούς, θα ξεκινήσει αύριο η νέα σχολική χρονιά.
Χτυποκάρδια στα θρανία με το καλημέρα της σχολικής χρονιάς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δυσκολεύει το κλείσιμο ενός τμήματος λόγω Covid
Εμμεση παραδοχή της περυσινής αποτυχίας αποτελεί η στροφή 180 μοιρών του υπουργείου Παιδείας, το οποίο αποφάσισε να αλλάξει τα πρωτόκολλα κορονοϊού στα σχολεία.
Δυσκολεύει το κλείσιμο ενός τμήματος λόγω Covid
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι ομοιότητες με τις αναχρονιστικές παρεμβάσεις Κεραμέως
Δύο ήταν οι μαθητικές κινητοποιήσεις που έγιναν κινήματα, αυτές του 1990 και του 1999 που έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με αποφάσεις της Νίκης Κεραμέως σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων.
Οι ομοιότητες με τις αναχρονιστικές παρεμβάσεις Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συνεχίζουν οι μαθητές τον αγώνα σε πείσμα του κυβερνητικού εκφοβισμού
Νέα συγκέντρωση των μαθητών για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους έξω από το υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου.
Συνεχίζουν οι μαθητές τον αγώνα σε πείσμα του κυβερνητικού εκφοβισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας