• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.4°C / 15.7°C
  1 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 9.7°C / 12.8°C
  1 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.0°C
  1 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 7.9°C / 11.6°C
  1 BF
  95%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 10.0°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.2°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.4°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.4°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 15.4°C
  2 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 11.6°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 11.7°C
  1 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.5°C / 6.5°C
  1 BF
  92%
EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

20ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ: : Αποφάσεις Υποταγής

 • A-
 • A+

Σε μια ιστορική περίοδο που φλέγεται η Ανατολική Ευρώπη και ο Ουκρανικός λαός ματώνει κάτω από τη μπότα του Ρωσικού ιμπεριαλισμού και την ανοιχτή επέμβαση των Δυτικών Ιμπεριαλιστικών Δυνάμεων (ΗΠΑ-ΕΕ), σε μια ιστορική φάση που η  χώρα έχει μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, κάτω από την επίνευση των επικυρίαρχων, κηδεμόνων και προστατών της δεξιάς κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και όλου του πολιτικού προσωπικού της εγχώριας ολιγαρχίας, η ΟΛΜΕ -η μεγαλύτερη ομοσπονδία του Δημοσίου με εκατονταετή περίπου ιστορία- πραγματοποίησε το συνέδριό της (1-4 Ιούλη) μακριά και πέρα από τις λαϊκές ανάγκες της βάσης για την  προάσπιση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, για την κατοχύρωση των βασικών δημοκρατικών  εργασιακών, παιδαγωγικών, μορφωτικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, το συνέδριο της ΟΛΜΕ συγκάλεσε, δυστυχώς, μια διορισμένη διοίκηση που-κόντρα στη μαζική καταδίκη της συνδικαλιστικής φίμωσης που επιβάλλει το έκτρωμα Χατζηδάκη-υπέβαλε αίτηση διορισμού της(!) στο Πρωτοδικείο, ενώ ήταν εκλεγμένη δημοκρατικά από τη βάση, σε μια ένδειξη συμμόρφωσής της  στο νέο τοπίο της κατεδάφισης των βασικών δημοκρατικών, συνδικαλιστικών  και πολιτικών ελευθεριών που επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας, ουσιαστικά, στο πλευρό της όλη τη συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση.

Αυτό το χτύπημα των δημοκρατικών ελευθεριών στην ομοσπονδία με τις πλάτες κυρίως των παρατάξεων της συναίνεσης (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ) -χτύπημα που, δυστυχώς, είχε τη συνοδοιπορία της ΑΣΕ-ΠΑΜΕ- αποτέλεσε την πρώτη ισχυρή ένδειξη ότι οι συνδ. στυλοβάτες των κομμάτων του κεφαλαίου απαιτούν όχι μόνο την αλλαγή πλεύσης της ΟΛΜΕ, αλλά και τη μετατροπή της σε ένα μηχανισμό επιβολής των αντιδραστικών συνθηκών της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και των αποφάσεων του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ για την εγκαθίδρυση του σχολείου της «αυτονομίας»- και της ..αποκεντρωμένης ιδιωτικο-οικονομικής λειτουργίας, για διαβαθμισμένες σχολικές μονάδες, μέσω της περιώνυμης Αξιολόγησης-Αποτίμησης, δηλαδή μέσω της ακόμη πιο ταξικής κατηγοριοποίησης των σχολείων και της διαβάθμισης των εκπαιδευτικών ανάλογα με την κοινωνική-ταξική ζώνη λειτουργίας του σχολείου τους, την επίδοση των μαθητών τους στις εξετάσεις κλπ.

Επειδή τα μέτρα της αποδόμησης των θεμελιωδών κατακτήσεων του λαϊκού κινήματος στην εκπαίδευση δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», αλλά αντιθέτως έχουν πίσω τους μεγάλη – συστηματική και μεθοδική προσπάθεια επιβολής τους από τη δεκαετία ήδη του 90'-δεκαετία που σηματοδότησε την ανατροπή του διεθνούς χάρτη,  με την κατάρρευση των συστημάτων του «υπαρκτού σοσιαλισμού»-πρέπει να τονίσουμε ότι, σε όλη αυτή τη μακρόχρονη και άνω των σαράντα ετών ιστορική διαδρομή, οι συνδικαλιστικές  δυνάμεις της υποταγής είχαν επικεφαλής της επίθεσης την άλλοτε ισχυρή ΠΑΣΚ/ΠΕΚ, είτε τη ΔΑΚΕ, είτε τα ΣΥΝΕΚ και αδιάλειπτα στρέφονταν κατά των δημοκρατικών αποφάσεων της βάσης που βροντοφώναζε μαζικά σε όλα τα συνέδρια: Καμία Αξιολόγηση-Αποτίμηση-Διαβάθμιση, Απόλυση, Καμία «Αποκέντρωση»-Ιδιωτικοποίηση-Καμία σύνδεση του σχολείου με τους νόμους της αγοράς.

Ωστόσο, μετά από σαράντα και πλέον έτη κατάργησης στην πράξη του αντιδραστικού μέτρου της Αξιολόγησης( με όποια μορφή), κατάργηση που στηριζόταν στον ασίγαστο και σταθερό αγώνα της δημοκρατικής βάσης και στη συνεχή πάλη των συνεπών αριστερών δυνάμεων της ομοσπονδίας, οι κήρυκες της υποταγής, οι πρώην και νυν κυβερνητικές παρατάξεις(ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ-ΔΑΚΕ), βρήκαν την ευκαιρία-στις συνθήκες της καραντίνας, του κοινωνικού εγκλεισμού και της μειωμένης συμμετοχής στα συνδικαλιστικά δρώμενα -να υπονομεύσουν το βασικότερο πυρήνα των δημοκρατικών αποφάσεων της ΟΛΜΕ, για να επιβάλουν τις εντολές του ΟΟΣΑ και ΣΕΒ για την «Αποτίμηση»(!). Πρόκειται για το μέτρο που συνεπάγεται την κατάργηση της «δημοκρατικής ανάσας» των συλλόγων, την επιβολή του καθεστώτος της «σιδηράς πειθάρχησης» στις εντολές του διευθυντή «manager», του «σύμβουλου-νέου επιθεωρητή», του «μέντορα» κλπ., ενώ συγχρόνως αίρει αναγκαστικά τη μονιμότητα, καταργεί την οργανική θέση και γενικεύει την ελαστική απασχόληση.

Έτσι «σαν έτοιμοι από καιρό» και σε μια προσπάθεια επίδειξης μιας μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας, οι δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ συμπορεύτηκαν με την ΠΕΚ/ΠΑΣΚ στον κοινό...δρόμο της από τα άνω (και επομένως  της πραξικοπηματικής) επιβολής της περιώνυμης «Αποτίμησης», δηλ. της Αξιολόγησης. Σε αγαστή συνεργασία οι δυο παρατάξεις κατέθεσαν αρχικά χώρια και στη συνέχεια, εντελώς αιφνιδιαστικά,  από κοινού κείμενο θέσεων Υπέρ της Αξιολόγησης στην Επιτροπή θέσεων του Συνεδρίου (στην οποία ήμουν μέλος). Οι δυο συνδ. «εταίροι», προετοιμάζοντας το κλίμα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, βεβαίως βασίστηκαν στην ασμένως δεδομένη συμπόρευση της ΔΑΚΕ, ώστε από κοινού το αντιδραστικό συνδ. μπλοκ των τριών (ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ-ΔΑΚΕ) την τελευταία ημέρα του συνεδρίου(3/7) , καταργώντας ακόμη και τις βασικές διατάξεις του καταστατικού, να μετατρέψει σε αρένα το σώμα του συνεδρίου: οι τρεις συνδικαλιστικοί εταίροι  στέρησαν  το λόγο από τους συνέδρους που αντιστέκονταν (Αγωνιστικές Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις- Κινήσεις και ΑΣΕ-ΠΑΜΕ) και υιοθέτησαν αντιδραστικές πρακτικές που παραπέμπουν στην αλήστου μνήμης υπονομευτική στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ.

Παραφράζοντας τον ποιητή  («Μακριά σ' έν' άλλο κόσμο γίνηκε αυτή η αποκριά»), τονίζουμε στους επίδοξους υπονομευτές των βασικότερων και δημοκρατικών κατακτήσεών μας ότι αυτό το συνέδριο έγινε όντως μακριά από τον κόσμο της εργασίας και της συλλογικής  αντίστασης, μακριά και έξω από τη βούληση της δημοκρατικής βάσης του κλάδου που αντιστέκεται , με μπροστάρηδες τις συνεπείς αριστερές δυνάμεις, οι οποίες  για πάνω από σαράντα χρόνια δεν υπέστειλαν τη σημαία, δεν συναίνεσαν και δεν συμμορφώθηκαν στις υποδείξεις των επικυρίαρχων και στις εντολές των εκπροσώπων του κεφαλαίου. Αυτή τη δημοκρατική, συλλογική δράση, φωνή  και αντίσταση, εσείς οι συνδικαλιστικοί κήρυκες της υποταγής θα τη βρείτε μπροστά σας ξανά, ενισχυμένη, δυνατή και ανυποχώρητη.

*Σύνεδρος, εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών Ν. Ηρακλείου

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση αξίζει!
Προαναγγέλλοντας εκδήλωση - συζήτηση για την αξιολόγηση στα σχολεία, η Δικτύωση Εκπαιδευτικών για την ανατροπή της εγκαλεί ΟΛΜΕ και ΔΟΕ για ταπεινωτική σιγή απέναντι στο σαρωτικό ΥΠΑΙΘ.
Ο αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση αξίζει!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκπαιδευτικοί: Αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές παρωδία της 5ης Νοεμβρίου!
Για δεύτερη συνεχή χρονιά η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ συνεχίζει αμετανόητη στο δρόμο της επιβολής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την εκλογή των αιρετών εκπροσώπων των δασκάλων και καθηγητών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
Εκπαιδευτικοί: Αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές παρωδία της 5ης Νοεμβρίου!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δικαίωση για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς
Αποκαθίσταται η αδικία που υφίστανται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οι οποίοι απασχολούνται στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς με τροπολογία που εισήγαγε, χθες, ο υπουργός Παιδείας στο σχέδιο νόμου αναγνωρίζεται η...
Δικαίωση για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι μορφωμένοι βρίζουν καλύτερα...
Σε πρωτοφανείς και υβριστικές αναρτήσεις σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης για την Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και τους εκπροσώπους της προχώρησε ο αντιπρόεδρος της Δράσης, δικηγόρος Τάσος Αβραντίνης....
Οι μορφωμένοι βρίζουν καλύτερα...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ξεσηκωμός στον Πειραιά ενάντια στις διώξεις των εκπαιδευτικών
Στο πλαίσιο αυτό η ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί τους εκπαιδευτικούς, την ΟΛΜΕ, τις ΕΛΜΕ της Αττικής και τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών ΠΕ να πάρουν μέρος στη μεγάλη κινητοποίηση στη ΔΔΕ Πειραιά την Παρασκευή 9/12, στις...
Ξεσηκωμός στον Πειραιά ενάντια στις διώξεις των εκπαιδευτικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας