• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.6°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.4°C
  3 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  4 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  92%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.0°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.3°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.3°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.0°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.5°C
  3 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  95%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναζητά εις μάτην συμμάχους

 • A-
 • A+
Απομονωμένη η Νίκη Κεραμέως στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τον νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ ● Η τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Χαρά Κεφαλίδου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «καρικατούρα μεταρρύθμισης» ● Πυρά και από τον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη: «Επιχειρούν να καταστήσουν παρελθόν το Πανεπιστήμιο της Μεταπολίτευσης. Το δημοκρατικό Πανεπιστήμιο καθίσταται ετεροδιοικούμενο, με δομή ιδιωτικής εταιρείας» ● Σφοδρή κριτική και από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Μια πρόγευση του τι θα ακολουθήσει στην Ολομέλεια ήταν η χθεσινή πρώτη μέρα της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ, τον οποίο έχει απορρίψει σχεδόν στο σύνολό του όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα. Από τη μία πλευρά η ανυποχώρητη υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, από την άλλη πλευρά όλοι οι υπόλοιποι, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.

Η υπουργός έτεινε χείρα φιλίας προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπογραμμίζοντας πως μετά τη διαβούλευση «ενσωματώθηκαν αρκετά σχόλια μεταξύ άλλων και η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη, σύμφωνα με την οποία προβλέφθηκε ότι για την εκλογή σε νέα θέση μέλους ΔΕΠ ο υποψήφιος θα πρέπει απαραιτήτως να έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον έναν από τους τρείς κύκλους σπουδών εκτός του Ιδρύματος στο οποίο επιθυμεί να εκλεγεί, υπό προϋποθέσεις».

Ωστόσο, εκτός βέβαια από την αξιωματική αντιπολίτευση, ούτε η τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Χαρά Κεφαλίδου, δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα συμπόρευσης. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «καρικατούρα μεταρρύθμισης που συντηρεί τα βαρίδια που κρατάνε το ελληνικό Πανεπιστήμιο κολλημένο στον περασμένο αιώνα», κατακεραύνωσε τα νέα Συμβούλια Διοίκησης και κάλεσε την υπουργό έστω και την τελευταία στιγμή «να αλλάξει την γκρίζα εικόνα που αφήνει το σχέδιο νόμου, εισηγούμενη ένα έντιμο μοντέλο διοίκησης του ελληνικού Πανεπιστημίου».

Ερευνα γνώμης

Η Νίκη Κεραμέως επέμενε στην αλλαγή του συστήματος διοίκησης με την εισαγωγή των νέων Συμβουλίων Διοίκησης (με τα εξωπανεπιστημιακά μέλη) και επικαλέστηκε και πάλι έρευνα γνώμης της Μarc για το «Πρώτο Θέμα» που υποτίθεται καταδεικνύει «ευρύτατη αποδοχή στις βασικές νομοθετικές ρυθμίσεις» (σ.σ. στην πραγματικότητα ήσσονος σημασίας) για την πρακτική άσκηση των φοιτητών, το νέο σύστημα επιλογής καθηγητών, την ελευθερία επιλογής μαθημάτων, την απόκτηση διπλού πτυχίου, το ελληνικό «Erasmus».

Βέβαια ποια δημοσκόπηση να πιστέψει κανείς, αυτή που αναφέρει πως καταγράφεται συναίνεση για ένα νομοσχέδιο-μαμούθ 450 άρθρων, που είναι προφανές πως ελάχιστοι έχουν διαβάσει, ή αυτές που δείχνουν πως η υπουργός έχει τη χαμηλότερη δημοφιλία στην κυβέρνηση (με 70% αρνητικές γνώμες); «Ποιος είναι ο επιστημονικά υπεύθυνος της εταιρείας δημοσκόπησης της Marc; Από πού γνωρίζετε ότι ο ερωτώμενος έχει διαβάσει το σχέδιο νόμου; Είναι επικίνδυνο να επιτρέψουμε στις εταιρείες δημοσκοπήσεων να χειραγωγούν την κοινή γνώμη» αντέτεινε η Χ. Κεφαλίδου.

Σφοδρή και εφ’ ολης της ύλης ήταν η κριτική του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νικου Φίλη. «Επιχειρούν να καταστήσουν παρελθόν το Πανεπιστήμιο της Μεταπολίτευσης. Το δημοκρατικό Πανεπιστήμιο καθίσταται ετεροδιοικούμενο, με δομή ιδιωτικής εταιρείας που θα επιβάλλει τις αποφάσεις του και με πειθαρχικά μέσα. Δεν θα επιδιώκει να βρίσκεται στην επιστημονική και τεχνολογική πρωτοπορία και δεν θα συγκροτεί πλέον Ενιαίο Χώρο Εκπαίδευσης και Ερευνας μαζί με τα Ερευνητικά Κέντρα. Θα απονέμει πληθώρα τίτλων άσχετα από επαγγελματικά δικαιώματα και θα πολυδιασπά τα επιστημονικά αντικείμενα. Εμπορευματοποιούνται μεταπτυχιακές σπουδές και η φοιτητική μέριμνα σε βάρος των φοιτητών από τα πιο αδύναμα στρώματα» ανέφερε ο Ν. Φίλης.

Ο ίδιος στάθηκε στην επιχείρηση διάλυσης των φοιτητικών συλλόγων, στη διαμόρφωση ευέλικτων εργασιακών σχέσεων και στο γεγονός πως ωθείται το εκπαιδευτικό προσωπικό με έμμεσο και άμεσο τρόπο προς ποικίλες μορφές ιδιωτικού πλουτισμού.

Φοιτητική μέριμνα

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννη Δελής, είπε ότι με το νομοσχέδιο πραγματοποιούνται «τα επίσημα εγκαίνια των Πανεπιστημίων ως εμπορικά κέντρα όπου θα πωλούνται σύντομες ταχύρρυθμες σπουδές», επισήμανε ότι δεν υπάρχει ούτε ένα άρθρο για τη φοιτητική μέριμνα ενώ οι εστίες «ρημάζουν», και στηλίτευσε την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα.

Ο ίδιος αναρωτήθηκε για ποια ποιότητα στην ανώτατη εκπαίδευση μιλά η κυβέρνηση όταν «αποκόπτει την παιδαγωγική επάρκεια από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών, η οποία γίνεται μπίζνα και κοστίζει πανάκριβα, ενώ υπήρχε δωρεάν η δυνατότητα στο προπτυχιακό. Ποια ποιότητα όταν προβλέπεται ισοτίμηση των πιστωτικών μονάδων ανάμεσα σε τετραετείς σπουδές και τριετείς σε διάφορα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ανοίγοντας τον δρόμο στα κολέγια;» Κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, αλλά και ακόμα και αν αυτό ψηφιστεί «να μείνει στα χαρτιά, όπως έμειναν τόσα αντιλαϊκά νομοθετήματα».

Θνησιγενές χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, που στάθηκε στον εξοβελισμό του φοιτητικού συνδικαλισμού από τα ανώτατα ιδρύματα και στα 25 άρθρα που φέρνει ο νόμος για τα πειθαρχικά. Μίλησε και αυτή για αποσύνδεση πτυχίων από επαγγελματικά δικαιώματα, για «αποσύνδεση της επιστήμης από την κοινωνία», «για φοιτητές καταναλωτές υπηρεσιών, για ανώτατη εκπαίδευση χαμηλών ταχυτήτων σε ένα σύστημα εξίσωσης προς τα κάτω των Πανεπιστημίων με τα ιδιωτικά κολέγια».

Η συζήτηση στην επιτροπή συνεχίζεται σήμερα με ακρόαση αρμόδιων φορέων και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα. Εκτιμάται ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια και σκοπό την ψήφισή του μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ερχεται το επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο, επιστρέφουν τα ΤΕΙ
Η Νίκη Κεραμέως ζήτησε και πάλι να καταθέσουν τα Πανεπιστήμια τις προτάσεις τους για αλλαγές, μετονομασίες, συγχωνεύσεις ή κλείσιμο τμημάτων τους και έδωσε παράταση ώς τις 20 Απριλίου.
Ερχεται το επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο, επιστρέφουν τα ΤΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ στα... μέτρα της εποχής
Η υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως θα παρουσιάσει σήμερα στους πρυτάνεις τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις, που δεν φαίνεται να είναι τόσο ριζικές όσο οι αρχικές εξαγγελίες.
Νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ στα... μέτρα της εποχής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επιχειρηματίες και πολιτικοί θέλουν να μπουν στα ΑΕΙ
Τα βιογραφικά των εξωτερικών μελών των Συμβουλίων Διοίκησης Πανεπιστημίων απέδειξαν ότι το νέο μοντέλο, που νομοθέτησε η Κεραμέως, δεν έχει σχέση με τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Επιχειρηματίες και πολιτικοί θέλουν να μπουν στα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΕΙ με κλειστούς ορίζοντες
Το υπουργείο Παιδείας επιχείρησε να πείσει πως το νομοσχέδιο έχει ευρύτατες συναινέσεις στην κοινωνία και έκανε λόγο για σύμπνοια της πανεπιστημιακής κοινότητας, αγνοώντας πάνω από 100 αντίθετες με αυτό...
ΑΕΙ με κλειστούς ορίζοντες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο Γεραπετρίτης κρίνει ως αντισυνταγματικό… το νομοσχέδιο Κεραμέως!
Το βασικό σημείο διαφωνίας είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του δημόσιου Πανεπιστημίου καταργείται η εκλογή πρύτανη από το σύνολο των Πανεπιστημιακών, κάτι που δεν είχε γίνει ούτε στην περίοδο της μαύρης...
Ο Γεραπετρίτης κρίνει ως αντισυνταγματικό… το νομοσχέδιο Κεραμέως!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποδομούν τον νόμο Κεραμέως (Βίντεο)
Με ένα σύντομης διάρκειας βίντεο, καθηγητές, αναπληρωτές καθηγητές, επίκουροι και λέκτορες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διαμαρτύρονται για τον επερχόμενο νέο «νόμο - πλαίσιο» των ΑΕΙ.
Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποδομούν τον νόμο Κεραμέως (Βίντεο)

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας