• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.9°C / 32.4°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 26.1°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 31.0°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.9°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 29.4°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 25.4°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.1°C / 30.8°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 29.8°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 31.0°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  5 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.4°C / 31.7°C
  2 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.3°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 25.3°C
  3 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  57%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΕΙ με κλειστούς ορίζοντες

 • A-
 • A+
«Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» τιτλοφορείται ο νόμος-έκτρωμα της Νίκης Κεραμέως που συναντά έντονες αντιδράσεις από πρυτάνεις, μέλη ΔΕΠ, ΠΟΣΔΕΠ, Σύνοδο Πρυτάνεων, φοιτητικούς συλλόγους, διοικητικούς υπαλλήλους και ασφαλώς τους φοιτητές που διαδήλωσαν δυναμικά χθες στο κέντρο της Αθήνας.

Κατατέθηκε στη Βουλή λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ο ογκώδης νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα», που επιχειρεί να φέρει τα πάνω-κάτω στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έχει προκαλέσει συντριπτικές αντιδράσεις από το σύνολο του πανεπιστημιακού κόσμου, αρκετές εκ των οποίων προέρχονται (και) από τη Δεξιά: πρυτάνεις, μέλη ΔΕΠ, ΠΟΣΔΕΠ, Σύνοδος Πρυτάνεων, φοιτητικοί σύλλογοι, διοικητικοί υπάλληλοι.

Στον δικό του κόσμο το υπουργείο Παιδείας επιχείρησε χθες να πείσει πως το νομοσχέδιο έχει ευρύτατες συναινέσεις στην κοινωνία και έκανε λόγο για σύμπνοια της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αγνοώντας πάνω από 100 ανακοινώσεις το τελευταίο διάστημα από πανεπιστημιακούς φορείς και συλλογικότητες, παρουσίασε έρευνα της εταιρείας ΜΑRC για το Πρώτο Θέμα σύμφωνα με την οποία οι «κύριες μεταρρυθμίσεις απολαμβάνουν διακομματική κοινωνική αποδοχή», αναφερόμενο στο θέμα του αποκαλούμενου εσωτερικού Εrasmus, στα διπλά και κοινά πτυχία, την ενίσχυση της πρακτικής άσκησης και στις... start up των φοιτητών.

Ενδεικτικό της ένδειας των επιχειρημάτων είναι το γεγονός πως το υπουργείο Παιδείας στέκεται ιδιαιτέρως -και πάλι μέσω της δημοσκόπησης- στην «αποδοχή που απολαμβάνουν οι ρυθμίσεις για τη θέσπιση Κέντρου Ψυχολογικής Υποστήριξης σε φοιτητές και διδάσκοντες των ΑΕΙ», ρύθμιση ήσσονος σημασίας μπροστά στις ριζικές τομές που προτείνονται ως προς το σύστημα διοίκησης, τον θεσμό του μάνατζερ ή π.χ. τα «βιομηχανικά» διδακτορικά.

Καμία αλλαγή (ούτε έκπληξη) δεν υπήρξε τελικά στα επίδικα σημεία του νόμου σε σχέση με το νέο, «αντιδημοκρατικό» -σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς- σύστημα διοίκησης, το οποίο δίνει υπερεξουσίες στον πρύτανη (που θα είναι ελέγχων και ελεγχόμενος) και τη δυνατότητα σε μια ομάδα τεσσάρων ατόμων ουσιαστικά να ελέγχει όλο το Πανεπιστήμιο, να παραμένει ανυποχώρητη θέση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Στην αναμενόμενη κριτική πως πλέον ο πρύτανης δεν θα εκλέγεται από τη βάση των καθηγητών, το υπουργείο απαντά χαρακτηρίζοντας αυτή τη ρύθμιση «μία από τις μεγαλύτερες τομές» και ισχυριζόμενο πως στη μεγάλη πλειονότητα των ΑΕΙ στην Ευρώπη «δεν υπάρχει καμία εκλογική διαδικασία για τον πρύτανη από τη βάση. Αυτό διότι το Πανεπιστήμιο δεν είναι όργανο εκπροσώπησης όπως η Βουλή ή η Περιφέρεια, είναι επιστημονικός φορέας».

Γεγονός παραμένει ωστόσο πως είναι η πρώτη φορά που όλες οι Σύγκλητοι, όλες οι Σχολές και οι Σύλλογοι, η Σύνοδος Πρυτάνεων, η ΠΟΣΔΕΠ και διάφορα επιμελητήρια (όπως το ΤΕΕ) απορρίπτουν συνολικά το προτεινόμενο μοντέλο διοίκησης. Το ίδιο ισχύει και για τους φοιτητές που βρίσκονται στα κάγκελα εκτός των άλλων και για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

«Ο νόμος-πλαίσιο απορρίπτεται! Σύγχρονες σπουδές, πτυχία με αξία», «Οχι στη διάλυση των πτυχίων και της προοπτικής μας» έγραφαν τα κεντρικά πανό των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας κατά τη δυναμική μεσημεριανή πορείας διαμαρτυρίας από τα Προπύλαια ώς τη Βουλή. Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες κατήγγειλαν μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση υπερεξουσιών σε διοικητικά συμβούλια, την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των ΑΕΙ και την ενίσχυση της επισφάλειας για νέους επιστήμονες.

Επιπλέον έσοδα

Το «τυράκι» που φαίνεται ότι δίνει το υπουργείο για να εξουδετερώσει τις αντιδράσεις των καθημαγμένων οικονομικά πανεπιστημιακών είναι υλικό και σχετίζεται με τη δυνατότητα επιπλέον εσόδων από πιθανά δίδακτρα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, από ενίσχυση εισοδήματος μέσω αναγνώρισης προϋπηρεσίας από συμβάσεις έργου, με τη δυνατότητα λήψης πρόσθετων αμοιβών από έργα χρηματοδοτούμενα από διεθνείς και ίδιους πόρους χωρίς περιορισμούς κ.ά.

Ως προς τις κύριες αλλαγές που ενσωματώθηκαν μετά τη διαβούλευση, αυτές αφορούν κυρίως την υποχρεωτικότητα του εκτελεστικού διευθυντή (μάνατζερ), τη δυνατότητα μονιμοποίησης επίκουρων καθηγητών στη βάση προσόντων που έχουν αποκτήσει, στη σύσταση επιτροπής μεταπτυχιακών σπουδών, τη δυνατότητα και για αναπληρωτές καθηγητές να είναι υποψήφιοι για τη θέση κοσμητόρων, την πρόβλεψη ότι για εκλογή νέου μέλους ΔΕΠ ο υποψήφιος/α θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον έναν από τους τρεις κύκλους σπουδών εκτός του Ιδρύματος όπου επιθυμεί να εκλεγεί.

Το σχέδιο νόμου αποτελείται από 464 άρθρα (!) και 417 σελίδες, η συζήτησή του ξεκινά αύριο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ η ψήφισή του θα ολοκληρωθεί εντός δύο εβδομάδων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πέρασε το εκτρωματικό νομοσχέδιο της Ν. Κεραμέως για τα ΑΕΙ
Υπερψηφίστηκε εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης στη Βουλή αλλά και έντονων αντιδράσεων απ' το φοιτητικό κίνημα το νομοσχέδιο για την Παιδεία.
Πέρασε το εκτρωματικό νομοσχέδιο της Ν. Κεραμέως για τα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επί ποδός πολέμου η πανεπιστημιακή κοινότητα
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, πλήθος ακαδημαϊκών, διοικητικών υπαλλήλων, φοιτητικών συλλόγων και φορέων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συγκροτούν ένα ευρύ μέτωπο κατά του νομοσχεδίου, που αποτυπώνεται το τελευταίο...
Επί ποδός πολέμου η πανεπιστημιακή κοινότητα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αναζητά εις μάτην συμμάχους
Απομονωμένη η Νίκη Κεραμέως στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τον νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ ● Πυρά και σφοδρή κριτική από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.
Αναζητά εις μάτην συμμάχους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο Γεραπετρίτης κρίνει ως αντισυνταγματικό… το νομοσχέδιο Κεραμέως!
Το βασικό σημείο διαφωνίας είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του δημόσιου Πανεπιστημίου καταργείται η εκλογή πρύτανη από το σύνολο των Πανεπιστημιακών, κάτι που δεν είχε γίνει ούτε στην περίοδο της μαύρης...
Ο Γεραπετρίτης κρίνει ως αντισυνταγματικό… το νομοσχέδιο Κεραμέως!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέα «αδειάσματα» στην Κεραμέως
Aν ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει –όπως έχει πει– ότι μία από τις μεγάλες ιδεολογικές μάχες της προεκλογικής περιόδου είναι να περάσει στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία με επιτυχία το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ,...
Νέα «αδειάσματα» στην Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συντριπτικό «όχι» κατά του νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ
Νέα έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι χωρίς την παρουσία της υπουργού Παιδείας με στόχο να καθοριστεί η κοινή γραμμή απάντησης σχετικά με τον νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ.
Συντριπτικό «όχι» κατά του νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας