Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα συνεχίζει να διαμαρτύρεται ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση στο ελληνικό κοινοβούλιο προσπαθώντας να το περάσει κατακαλόκαιρο παρά την κατακραυγή για τις σαρωτικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές και εργαζόμενοι, που υπερασπίζονται το δημόσιο Πανεπιστήμιο εξαιτίας των σφοδρών αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, πραγματοποίησαν το μεσημέρι στην Αθήνα πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με κεντρικά αιτήματα να αποσυρθεί το εκτρωματικό σχέδιο νόμου και να υπάρξει επιτέλους μέριμνα για τη δωρεάν Παιδεία.
Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και έφτασε στη Βουλή με τους διαδηλωτές και τις διαδηλώτριες, να καταγγέλλουν μεταξύ άλλων, τη συγκέντρωση υπερεξουσιών σε διοικητικά συμβούλια, την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των ΑΕΙ και την ενίσχυση της επισφάλειας για νέους επιστήμονες.
«Κάτω ο νέος νόμος πλαίσιο» και «Όχι στη διάλυση των πτυχιών και της προοπτικής μας» έγραφε μεταξύ άλλων το κεντρικό πανό των φοιτητικών συλλόγων.
Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής για την Παιδεία και της εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές του ζητώντας επίσης να μείνει στα χαρτιά ο προηγούμενος νόμος, Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, που προέβλεπε την ίδρυση της ομάδων ΟΠΠΙ μέσα στα ΑΕΙ και τον «κόφτη» δεκάδων χιλιάδων εισακτέων.
Σημειώνεται ότι συνταγματολόγοι, την άποψη των οποίων είχε ζητήσει η ΠΟΣΔΕΠ, είχαν διαπιστώσει, μεταξύ άλλων, κρίσιμα ζητήματα συμβατότητας του νομοσχεδίου, προβλήματα διαφάνειας, νομιμοποίησης των οργάνων, απουσία θεσμικών αντίβαρων και φυσικά την υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στον πρύτανη.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου, ο πρύτανης, οι αντιπρυτάνεις και οι κοσμήτορες θα διορίζονται από το Συμβούλιο Διοίκησης, δηλαδή από ένα ενδεκαμελές σώμα, στο οποίο θα συμμετέχουν και εξωτερικά μέλη. Με αυτή τη διαδικασία, θα ευνοούνται οι «συναλλαγές κάτω από το τραπέζι» μεταξύ των 11 μελών, οι οποίοι θα κάνουν την επιλογή, καταλύοντας την αρχή της δημοκρατίας και το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.
Θυμίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε προσθήκη στο νομοσχέδιο, η οποία προβλέπει την αλλαγή του καθεστώτος επάρκειας των εκπαιδευτικών, νέα δηλαδή εμπόδια μεταξύ πτυχίου και επαγγέλματος, αφού οι φοιτητές τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο δεν θα έχουν εξασφαλισμένη τη δυνατότητα να διδάσκουν. (Βλ. «Αποσυνδέουν την παιδαγωγική-διδακτική επάρκεια από το πτυχίο!»)