Το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ της Νίκης Κεραμέως, ως γνωστόν, έχει ήδη προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην ακαδημαϊκή κοινότητα, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, ωστόσο το σκέλος των αλλαγών στη διοίκηση των ανώτατων ιδρυμάτων συγκεντρώνει διακομματικά πυρά. Είναι η πρώτη φορά που όλες οι Σύγκλητοι, όλες οι Σχολές και οι Σύλλογοι, η Σύνοδος Πρυτάνεων και η ΠΟΣΔΕΠ απορρίπτουν το προτεινόμενο μοντέλο διοίκησης. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι κανένα Πανεπιστήμιο ή Σύλλογος Διδασκόντων δεν έχει τοποθετηθεί θετικά στις προτεινόμενες ρυθμίσεις για τα διοικητικά των πανεπιστημίων.
Το βασικό σημείο διαφωνίας είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του δημόσιου Πανεπιστημίου καταργείται η εκλογή πρύτανη από το σύνολο των Πανεπιστημιακών, κάτι που δεν είχε γίνει ούτε στην περίοδο της μαύρης επταετίας. Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο πρύτανης, οι αντιπρυτάνεις και οι κοσμήτορες θα διορίζονται από το Συμβούλιο Διοίκησης, δηλαδή από ένα ενδεκαμελές σώμα, στο οποίο θα συμμετέχουν και εξωτερικά μέλη. Με αυτή τη διαδικασία, θα ευνοούνται οι «συναλλαγές κάτω από το τραπέζι» μεταξύ των 11 μελών, οι οποίοι θα κάνουν την επιλογή, καταλύοντας την αρχή της δημοκρατίας και το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.
Ηδη έγκριτοι συνταγματολόγοι, όπως οι Ξενοφών Κοντιάδης και Ιωάννης Τασσόπουλος, καθηγητές Διοικητικού Δικαίου του Παντείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών, αντίστοιχα, έχουν γνωμοδοτήσει ότι το νομοσχέδιο Κεραμέως έχει πολλά ζητήματα αντισυνταγματικότητας και θα καταπέσει σε οποιαδήποτε προσφυγή στο ΣτΕ («Εφ.Συν.» 5/6/22, «Γνωμοδότηση-κόλαφος για τον νόμο πλαίσιο Κεραμέως»).
Ομως, αυτός που δίνει τη χαριστική βολή στο νομοσχέδιο είναι ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για το νομοθετικό έργο, καθηγητής Νομικής, Γεώργιος Γεραπετρίτης. Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη και με γνωμοδότηση που είχε υπογράψει ο ίδιος σε ανύποπτο χρόνο, «η πλήρης αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ έχει ως συνέπεια ότι ο νομοθέτης, κατά τον καθορισμό του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας τους, δεν δύναται να προβαίνει σε θέσπιση ρυθμίσεων οι οποίες κατ’ ουσίαν ανατρέπουν τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη πλήρη αυτοδιοίκησή τους».
Ο κ. Γεραπετρίτης, σε άλλο σημείο εκείνης της γνωμοδότησής του, κρίνει ως αντισυνταγματικές τις προτεινόμενες ρυθμίσεις Κεραμέως. Ειδικότερα, είναι αντισυνταγματική:
«1. Η συμμετοχή στο όργανο του Συμβουλίου μελών μη προερχόμενων από το Ιδρυμα και μάλιστα προσώπων που δεν είναι μέλη ΔΕΠ ελληνικών Πανεπιστημίων και δεν διαθέτουν έτσι a priori προσόντα αντίστοιχα με εκείνα των μελών ΔΕΠ ελληνικών Πανεπιστημίων.
2. Η επιλογή των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου από ολιγάριθμο εκλεκτορικό σώμα (τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου), χωρίς τη συμμετοχή του συνόλου της διδακτικής ακαδημαϊκής κοινότητας (άρθρο 8 του Προσχεδίου).
3. Η επιλογή του πρύτανη από ολιγάριθμο εκλεκτορικό σώμα, δηλαδή το Συμβούλιο (στο οποίο συμμετέχουν και μη μέλη του Ιδρύματος), χωρίς τη συμμετοχή του συνόλου της διδακτικής ακαδημαϊκής κοινότητας.
4. Η επιλογή του κοσμήτορα από το ολιγάριθμο εκλεκτορικό σώμα των μελών του Συμβουλίου (στο οποίο συμμετέχουν και μη μέλη του Ιδρύματος) και όχι από το σύνολο της διδακτικής ακαδημαϊκής κοινότητας της Σχολής».
Η γνωμοδότηση αυτή είχε υπογραφεί από τον κ. Γεραπετρίτη, κατά την κατάθεση του Νόμου Διαμαντοπούλου, το 2011. Ωστόσο, στη συνέχεια, στη Βουλή έγιναν σημαντικές διορθώσεις στον Νόμο, με αποτέλεσμα, τελικά, οι εκλογές όλων των οργάνων διοίκησης (πρύτανη, αντιπρύτανη, κοσμήτορα) να γίνονται από το σύνολο των καθηγητών και να αποφευχθεί η απόρριψη του νόμου ως αντισυνταγματικού.
Η κ. Κεραμέως θα έπρεπε να διαβάσει τη γνωμοδότηση Γεραπετρίτη πριν καταθέσει ένα αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο. Θα έπρεπε να σεβαστεί τους συναδέλφους της συνταγματολόγους, όπως έκανε μέχρι και η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία τελικά δεν κατάργησε την εκλογή πρύτανη. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνει ο κ. Γεραπετρίτης στη Βουλή. Θα ψηφίσει έναν αντισυνταγματικό νόμο;
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας