• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 28.2°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 28.0°C
  1 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.0°C / 27.7°C
  1 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.7°C
  1 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.2°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 26.4°C
  2 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 26.7°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 28.0°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  37%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.7°C / 26.7°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  48%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Γεραπετρίτης κρίνει ως αντισυνταγματικό… το νομοσχέδιο Κεραμέως!

 • A-
 • A+
Εκτός από τη θύελλα διακομματικών αντιδράσεων της ακαδημαϊκής κοινότητας, τη χαριστική βολή δίνει ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας. ● Σε γνωμοδότησή του το 2011 για τον νόμο Διαμαντοπούλου, που πρωτοεισήγαγε τα Συμβούλια Ιδρυμάτων, εξηγούσε αναλυτικά και τεκμηριωμένα ποιες προβλέψεις του ήταν αντισυνταγματικές, αφού καταργούσαν την κατοχυρωμένη πλήρη αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημίων. Η Αννα Διαμαντοπούλου έκανε τότε τις δέουσες αλλαγές, για να αποφύγει τον σκόπελο της προσφυγής στο ΣτΕ. ● Η νυν υπουργός Παιδείας ακούει;

Το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ της Νίκης Κεραμέως, ως γνωστόν, έχει ήδη προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην ακαδημαϊκή κοινότητα, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, ωστόσο το σκέλος των αλλαγών στη διοίκηση των ανώτατων ιδρυμάτων συγκεντρώνει διακομματικά πυρά. Είναι η πρώτη φορά που όλες οι Σύγκλητοι, όλες οι Σχολές και οι Σύλλογοι, η Σύνοδος Πρυτάνεων και η ΠΟΣΔΕΠ απορρίπτουν το προτεινόμενο μοντέλο διοίκησης. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι κανένα Πανεπιστήμιο ή Σύλλογος Διδασκόντων δεν έχει τοποθετηθεί θετικά στις προτεινόμενες ρυθμίσεις για τα διοικητικά των πανεπιστημίων.

Το βασικό σημείο διαφωνίας είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του δημόσιου Πανεπιστημίου καταργείται η εκλογή πρύτανη από το σύνολο των Πανεπιστημιακών, κάτι που δεν είχε γίνει ούτε στην περίοδο της μαύρης επταετίας. Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο πρύτανης, οι αντιπρυτάνεις και οι κοσμήτορες θα διορίζονται από το Συμβούλιο Διοίκησης, δηλαδή από ένα ενδεκαμελές σώμα, στο οποίο θα συμμετέχουν και εξωτερικά μέλη. Με αυτή τη διαδικασία, θα ευνοούνται οι «συναλλαγές κάτω από το τραπέζι» μεταξύ των 11 μελών, οι οποίοι θα κάνουν την επιλογή, καταλύοντας την αρχή της δημοκρατίας και το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.

Ηδη έγκριτοι συνταγματολόγοι, όπως οι Ξενοφών Κοντιάδης και Ιωάννης Τασσόπουλος, καθηγητές Διοικητικού Δικαίου του Παντείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών, αντίστοιχα, έχουν γνωμοδοτήσει ότι το νομοσχέδιο Κεραμέως έχει πολλά ζητήματα αντισυνταγματικότητας και θα καταπέσει σε οποιαδήποτε προσφυγή στο ΣτΕ («Εφ.Συν.» 5/6/22, «Γνωμοδότηση-κόλαφος για τον νόμο πλαίσιο Κεραμέως»).

Ομως, αυτός που δίνει τη χαριστική βολή στο νομοσχέδιο είναι ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για το νομοθετικό έργο, καθηγητής Νομικής, Γεώργιος Γεραπετρίτης. Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη και με γνωμοδότηση που είχε υπογράψει ο ίδιος σε ανύποπτο χρόνο, «η πλήρης αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ έχει ως συνέπεια ότι ο νομοθέτης, κατά τον καθορισμό του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας τους, δεν δύναται να προβαίνει σε θέσπιση ρυθμίσεων οι οποίες κατ’ ουσίαν ανατρέπουν τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη πλήρη αυτοδιοίκησή τους».

Ο κ. Γεραπετρίτης, σε άλλο σημείο εκείνης της γνωμοδότησής του, κρίνει ως αντισυνταγματικές τις προτεινόμενες ρυθμίσεις Κεραμέως. Ειδικότερα, είναι αντισυνταγματική:

«1. Η συμμετοχή στο όργανο του Συμβουλίου μελών μη προερχόμενων από το Ιδρυμα και μάλιστα προσώπων που δεν είναι μέλη ΔΕΠ ελληνικών Πανεπιστημίων και δεν διαθέτουν έτσι a priori προσόντα αντίστοιχα με εκείνα των μελών ΔΕΠ ελληνικών Πανεπιστημίων.

2. Η επιλογή των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου από ολιγάριθμο εκλεκτορικό σώμα (τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου), χωρίς τη συμμετοχή του συνόλου της διδακτικής ακαδημαϊκής κοινότητας (άρθρο 8 του Προσχεδίου).

3. Η επιλογή του πρύτανη από ολιγάριθμο εκλεκτορικό σώμα, δηλαδή το Συμβούλιο (στο οποίο συμμετέχουν και μη μέλη του Ιδρύματος), χωρίς τη συμμετοχή του συνόλου της διδακτικής ακαδημαϊκής κοινότητας.

4. Η επιλογή του κοσμήτορα από το ολιγάριθμο εκλεκτορικό σώμα των μελών του Συμβουλίου (στο οποίο συμμετέχουν και μη μέλη του Ιδρύματος) και όχι από το σύνολο της διδακτικής ακαδημαϊκής κοινότητας της Σχολής».

Η γνωμοδότηση αυτή είχε υπογραφεί από τον κ. Γεραπετρίτη, κατά την κατάθεση του Νόμου Διαμαντοπούλου, το 2011. Ωστόσο, στη συνέχεια, στη Βουλή έγιναν σημαντικές διορθώσεις στον Νόμο, με αποτέλεσμα, τελικά, οι εκλογές όλων των οργάνων διοίκησης (πρύτανη, αντιπρύτανη, κοσμήτορα) να γίνονται από το σύνολο των καθηγητών και να αποφευχθεί η απόρριψη του νόμου ως αντισυνταγματικού.

Η κ. Κεραμέως θα έπρεπε να διαβάσει τη γνωμοδότηση Γεραπετρίτη πριν καταθέσει ένα αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο. Θα έπρεπε να σεβαστεί τους συναδέλφους της συνταγματολόγους, όπως έκανε μέχρι και η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία τελικά δεν κατάργησε την εκλογή πρύτανη. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνει ο κ. Γεραπετρίτης στη Βουλή. Θα ψηφίσει έναν αντισυνταγματικό νόμο;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Πόρτα» και από τις διοικήσεις των ΑΕΙ στον νόμο-πλαίσιο Κεραμέως
Εξαπλώνεται στην πανεπιστημιακή κοινότητα η ρητή εναντίωση στον νέο νόμο-πλαίσιο που φέρνει για τα ΑΕΙ η υπουργός Παιδείας. Μετά τις αντιδράσεις των φοιτητών και εργαζομένων, σειρά έχουν οι διοικήσεις.
«Πόρτα» και από τις διοικήσεις των ΑΕΙ στον νόμο-πλαίσιο Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ενα νέο εμπόδιο για τους πιο αδύναμους οικονομικά υποψηφίους
Μια διεξοδική ματιά στις συνθήκες και στους όρους εισαγωγής στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις φανερώνει ότι το υπουργείο Παιδείας έχει στήσει έναν πολυπλόκαμο μηχανισμό αναχαίτισης των υποψηφίων.
Ενα νέο εμπόδιο για τους πιο αδύναμους οικονομικά υποψηφίους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τώρα θέλει ΑΕΙ-επιχειρήσεις
Την κατάθεση νέου νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που υποβαθμίζει όλο και περισσότερο τον δημόσιο χαρακτήρα της προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας Ν.Κεραμέως.
Τώρα θέλει ΑΕΙ-επιχειρήσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αγώνας μακράς πνοής από τους εκπροσώπους των Συλλόγων μελών ΔΕΠ από 8 Πανεπιστήμια
«Οι νόμοι ψηφίζονται αλλά δεν είναι δεδομένο ότι εφαρμόζονται». Μια προειδοποίηση από την πανεπιστημιακή κοινότητα που δείχνει την επόμενη μέρα στα Πανεπιστήμια.
Αγώνας μακράς πνοής από τους εκπροσώπους των Συλλόγων μελών ΔΕΠ από 8 Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαφωνίες της Συνόδου Πρυτάνεων στο νέο νομοσχέδιο Κεραμέως
Τη μεγάλη μείωση εισακτέων που φέρνουν οι αλλαγές στον νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια επισημαίνει και η Σύνοδος των Πρυτάνεων, εκφράζοντας και την αντίθεσή της σε μια σειρά ζητήματα που εισάγονται με το...
Διαφωνίες της Συνόδου Πρυτάνεων στο νέο νομοσχέδιο Κεραμέως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας