• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 27.3°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 24.6°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 26.0°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.9°C / 19.4°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.5°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 22.7°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 18.4°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 24.9°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.3°C / 26.4°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  0 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 27.8°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 27.1°C
  1 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  0 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 21.7°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  85%

Νίκη Κεραμέως

Παρατείνουν τις θητείες των πρυτάνεων για να περάσουν τα νέα μονομελή όργανα

 • A-
 • A+

Παράταση στις θητείες των πρυτάνεων και των κοσμητόρων των ΑΕΙ προβλέπει διάταξη, που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας».

Το άρθρο 51 του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου αναφέρει ότι παρατείνονται οι θητείες, οι οποίες έληγαν στις 31 Αυγούστου του 2023, μέχρι να ολοκληρωθεί «η διαδικασία ανάδειξης των νέων μονομελών οργάνων και για χρονικό διάστημα που δεν δύναται να υπερβεί την 28η.2.2023.». Και σημειώνεται ότι δεν γίνεται να προκηρυχτούν εκλογές για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών και των κοσμητόρων σχολών, ενώ εάν αυτές προκηρυχτούν θα «θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες».

Ωστόσο, οι πρυτάνεις διαφωνούν με τις ριζικές αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ με κατάργηση των πρυτανικών εκλογών και σύσταση 11μελών Συμβουλίων Διοίκησης (που θα έχουν 5 εξωτερικά μέλη και θα ορίζουν πρύτανη και αντιπρυτάνεις), όπως θεσπίζει το νέο νομοσχέδιο, που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Η σύνοδος των πρυτάνεων αρνήθηκε κατηγορηματικά, σε έκτακτη συνεδρίασή της, τη συνδιοίκηση με τα Συμβούλια Ιδρύματος απορρίπτοντας τις αλλαγές, που εισάγει ο νόμος-πλαίσιο με τον «αντιδημοκρατικό» τρόπο εκλογής των οργάνων, εκδίδοντας κοινό ψήφισμα στο οποίο τόνισαν μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οι αρμοδιότητες των Συμβουλίων Διοίκησης δεν συνάδουν με τον μέχρι τώρα τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων και συσσωρεύουν μεγάλη δύναμη στη λήψη αποφάσεων (...) Ένας Πρύτανης που θα επιλέγεται από ένα 11μελές σώμα, στο οποίο μάλιστα θα είναι μέλος του, δεν θα διαθέτει τη νομιμοποίηση και κύρος μέσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Η δυνατότητα διαπλοκής για τον έλεγχο της εκλογής πρύτανη αυξάνει, καθώς στην πράξη τα τέσσερα εσωτερικά μέλη μπορούν να διαμορφώσουν σχετικά εύκολα τις συνθήκες για την εκλογή στο αξίωμα του Πρύτανη ενός εξ αυτών (...)

»Απονευρώνεται τελείως ο ρόλος της Συγκλήτου καθώς θα ασχολείται αποκλειστικά με ακαδημαϊκά ζητήματα, αλλά και ακόμη σε πολλά από αυτά το Συμβούλιο Διοίκησης θα είναι αυτό που θα έχει τον αποφασιστικό λόγο. Οι Αντιπρυτάνεις υποβαθμίζονται σε απλά εκτελεστικά όργανα, καθώς ούτε εκλέγονται ούτε αποτελούν μέλη συλλογικών οργάνων, όπως με το υφιστάμενο καθεστώς (Σύγκλητος, Πρυτανικό Συμβούλιο) Ο θεσμός του Κοσμήτορα λειτουργεί πολύ καλά κάτω από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και δεν υπάρχει λόγος για να διορίζονται/επιλέγονται οι Κοσμήτορες από τα Σ.Δ. Θα πρέπει να παραμείνει η εκλογή των Κοσμητόρων από τη βάση. [..] Επιπλέον ο διορισμός των Κοσμητόρων σημαίνει ότι το 1/3 περίπου των μελών της Συγκλήτου θα είναι διορισμένα».

Το ηχηρό «όχι» των πρυτάνεων ήρθε να προστεθεί στην εναντίωση φοιτητικών συλλόγων, καθηγητών κι ερευνητών, που ζητούν την απόσυρσή του σχεδίου νόμου καταδικάζοντας, μεταξύ άλλων, τη μετάλλαξη των ΑΕΙ σε επιχειρήσεις, τη συγκέντρωση υπερεξουσιών στα διοικητικά συμβούλια και την ενίσχυση της επισφάλειας για νέους επιστήμονες.  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
1.000 πανεπιστημιακοί κατά του νόμου Κεραμέως
Με επιστολή τους δηλώνουν προσβεβλημένοι από το σύνολο του νομοσχεδίου, το οποίο σχεδιάστηκε ερήμην τους και διαπνέεται από βαθιά περιφρόνηση, καχυποψία και απαξίωση για τους πανεπιστημιακούς
1.000 πανεπιστημιακοί κατά του νόμου Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέα «αδειάσματα» στην Κεραμέως
Aν ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει –όπως έχει πει– ότι μία από τις μεγάλες ιδεολογικές μάχες της προεκλογικής περιόδου είναι να περάσει στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία με επιτυχία το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ,...
Νέα «αδειάσματα» στην Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γνωμοδότηση-κόλαφος για τον νόμο-πλαίσιο Κεραμέως
Κρίσιμα ζητήματα συμβατότητας του νομοσχεδίου με την αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ, προβλήματα διαφάνειας, νομιμοποίησης των οργάνων, διαπιστώνουν, μεταξύ άλλων, συνταγματολόγοι την άποψη των οποίων ζήτησε η ΠΟΣΔΕΠ.
Γνωμοδότηση-κόλαφος για τον νόμο-πλαίσιο Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρυτανικό «όχι» στην Κεραμέως
Οι πρυτάνεις αρνούνται κατηγορηματικά τη συνδιοίκηση με τα Συμβούλια Ιδρύματος. Πληθαίνουν οι αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας ● Βέλη ακόμα και από Διαμαντοπούλου κατά του νόμου!
Πρυτανικό «όχι» στην Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συντριπτικό «όχι» κατά του νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ
Νέα έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι χωρίς την παρουσία της υπουργού Παιδείας με στόχο να καθοριστεί η κοινή γραμμή απάντησης σχετικά με τον νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ.
Συντριπτικό «όχι» κατά του νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καυτό καλοκαίρι στα Πανεπιστήμια με τον νέο νόμο-πλαίσιο της Κεραμέως
Γεμάτος εμπόδια, με αρκετά μέτωπα και με διασταυρούμενα πυρά ακόμα και από «φίλιες δυνάμεις», αναμένεται να είναι για την υπουργό Παιδεία Νίκη Κεραμέως ο δρόμος μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου-πλαισίου για τα...
Καυτό καλοκαίρι στα Πανεπιστήμια με τον νέο νόμο-πλαίσιο της Κεραμέως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας