• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.2°C / 10.1°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 8.0°C
  5 BF
  66%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 3.0°C / 10.5°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 5.9°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Χιονοπτώσεις
  0°C 0.4°C / 2.3°C
  4 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 10.2°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  1 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.4°C / 11.2°C
  3 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  4 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 6.9°C
  4 BF
  61%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 8.5°C
  2 BF
  70%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  0 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 9.3°C
  1 BF
  73%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 6.6°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 6.7°C
  3 BF
  95%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.3°C / 3.3°C
  3 BF
  97%

Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα του Παντείου κατά του νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ

 • A-
 • A+

Xωρίς τέλος οι διαμαρτυρίες ενάντια στο νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, την κάθετη αντίθεση στο οποίο έχουν εκφράσει οι πρυτάνεις, οι φοιτητικοί σύλλογοι, καθηγητές κι ερευνητές, ακόμα και συνταγματολόγοι.

Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο «αντιτίθεται στο νομοσχέδιο που κατεδαφίζει ό,τι απέμεινε από το δημόσιο πανεπιστήμιο» και ζητά την απόσυρσή του καταδικάζοντας, μεταξύ άλλων, τη μετάλλαξη των ΑΕΙ σε επιχειρήσεις, τη συγκέντρωση υπερεξουσιών στα διοικητικά συμβούλια και στον πρύτανη χωρίς καμία λογοδοσία, την πολυδιάσπαση των προγραμμάτων σπουδών, την εισαγωγή διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά και την ενίσχυση της επισφάλειας για νέους επιστήμονες.  

Διδάσκοντες, φοιτητές και εργαζόμενοι του ιδρύματος μας καλούν σήμερα, στις 19.30, στον κήπο του (Συγγρού 136) για μία συζήτηση-απάντηση σε όλα τα παραπάνω. Θα ακολουθήσει μουσική. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Παντείου κατά του νόμου-πλαίσιο.

Απόφαση του συλλόγου μελών ΔΕΠ Πάντειου Πανεπιστημίου για το σχέδιο νόμου

 

Το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση την προηγούμενη εβδομάδα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αναδιάρθρωση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων συνιστά ένα αποφασιστικό και μελετημένο βήμα προς την οριστική κατάργηση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας. Μετατρέπει το Πανεπιστήμιο σε μία επιχειρηματική δομή που θα εκμεταλλεύεται βάρβαρα ακαδημαϊκό προσωπικό και φοιτητές για τον προσπορισμό κερδών στο πανεπιστήμιο-επιχείρηση, θα παρέχει χαμηλού επιπέδου ειδικεύσεις για ευλύγιστους, κακοπληρωμένους και «αναλώσιμους» πτυχιούχους και θα λειτουργεί με το αυταρχικό διευθυντικό πλαίσιο μιάς επιχείρησης. Τα άρθρα του σχεδίου νόμου επικυρώνουν την οριστική απόσυρση του δημοσίου από τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, τη λειτουργία των τελευταίων με ιδιωτικονομικά κριτήρια στο πλαίσιο μίας εκπαιδευτικής αγοράς που είναι ανύπαρκτη και δεν πρόκειται πότε να συγκροτηθεί οδηγώντας με τον τρόπο αυτό σε αδιέξοδο την ελληνική οικογένεια καθώς όλο και λιγότεροι γονείς θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξουν την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση των παιδιών τους.

Τέλος, τα άρθρα του σχεδίου νόμου αναλύουν τη διαδικασία κλεισίματος πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με κοινή υπουργική απόφαση ώστε να δημιουργηθεί περαιτέρω ο χώρος για τα άθλιας ποιότητας ιδιωτικά «κολλέγια», που έχουν ήδη σκανδαλωδώς και κατά παράβαση συνταγματικών διατάξεων πρακτικά εξισωθεί με τα δημόσια ΑΕΙ. Ένδειξη των προθέσεων της Κυβέρνησης αποτελεί το γεγονός ότι το σχέδιο νόμου που υποτίθεται θέλει να εκσυγχρονίσει και να βελτιώσει τα ιδρύματα ξεκινά περιγράφοντας τη διαδικασία κλεισίματος τους (άρθρο 5).

Πιο συγκεκριμένα:

● Το σχέδιο νόμου εγκαθιστά ένα μοντέλο διοίκησης αυταρχικό και συγκεντρωτικό, το οποίο με τον νέο τρόπο ανάδειξης των αρχών του Πανεπιστημίου δίνει τη δυνατότητα σε μικρές ομάδες να ελέγχουν απόλυτα το σύνολο των ακαδημαϊκών υποθέσεων των ιδρυμάτων, ενώ ταυτόχρονα η διοίκηση παραδίδεται σε ένα εξωτερικό κλειστό Συμβούλιο που δεν ελέγχεται από πουθενά. Πρόκειται για ένα σύστημα που θα βυθίσει τα ιδρύματα σε μία σπειροειδή τροχιά πελατειακών σχέσεων, διαπλοκής και διαφθοράς.

● Το σχέδιο νόμου διασπά τα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων. Με τον τρόπο αυτό καταργεί τα όποια κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ την ίδια στιγμή με το ψευδεπίγραφο επιχείρημα περί μεγαλύτερης επιλογής των φοιτητριών και φοιτητών ανάμεσα σε περισσότερα προγράμματα σπουδών υποβαθμίζει ουσιαστικά τα πτυχία. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές θα στερούνται εξειδικευμένης γνώσης και ως εκ τούτου τα πτυχία τους θα έχουν μικρότερη βαρύτητα στην αγορά εργασίας της Ελλάδας. Τα καταξιωμένα πτυχία των Ελληνικών Πανεπιστημίων και η διεθνής αναγνώριση των Ελλήνων επιστημόνων θα ανήκουν στο παρελθόν.

● Το σχέδιο νόμου επιβάλλει δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα, εφόσον δηλώνεται ρητά η απόσυρση της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ ανοίγει παράλληλα την πόρτα για την επιβολή διδάκτρων στα προπτυχιακά σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ενδεχόμενη εφαρμογή του. Η μακρά οικονομική κρίση που διανύει η Ελλάδα σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες συνεχιζόμενες κρίσεις θα καταστήσουν, σε περίπτωση ψήφισης του νομοσχεδίου, τους Έλληνες γονείς ανήμπορους να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

● Το σχέδιο νόμου καταργεί στην ουσία την πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας που φέρει σε πέρας καθημερινά το δύσκολο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο κατοχυρώνοντας μόνο τους πρωτοβάθμιους καθηγητές και εν μέρει τους αναπληρωτές. Η βαθμίδα του Επίκουρου ουσιαστικά καταργείται ενώ όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ( λέκτορες, λέκτορες εφαρμογών, ΕΔΙΠ) στερούνται το δικαίωμα της αυτοδύναμης διδασκαλίας. Πρόκειται για την επαναφορά του συστήματος δεσποτείας της καθηγητικής έδρας στην πιο σκοτεινή εκδοχής της.

● Το σχέδιο νόμου δημιουργεί ένα πλαίσιο πλήρους εμπορευματοποίησης της έρευνας, το οποίο προσαρμόζει τη διαμόρφωση της ερευνητικής ατζέντας των πανεπιστημίων στις ανάγκες της αγοράς. Αποδυναμώνεται έτσι η βασική έρευνα στα δημόσια ιδρύματα που αποτελεί και τη βασική πηγή παραγωγής καινοτομίας.

Για να επιβάλλει αυτό το καταστροφικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην οικονομική ασφυξία τους, με τη μείωση των προϋπολογισμών τους, αλλά και σε ένα παροξυσμό αυταρχικότητας και αστυνομικής βίας με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και τα γεγονότα στο ΑΠΘ.

Με δεδομένο ότι:

    • Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου καταργεί τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία και μετατρέπει ένα κοινωνικό δικαίωμα σε προνόμιο για λίγους.

    • Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα όργιο καταστολής μέσα στα ιδρύματα
καταπνίγοντας οποιαδήποτε αντίθετη άποψη με τις πολιτικές της.
    • Η κυβέρνηση δημοσιοποίησε ένα σχέδιο νόμου 400 σελίδων και αφήνει ένα αστείο περιθώριο διαβούλευσης τριών εβδομάδων, δηλωτικό των “δημοκρατικών” ευαισθησιών της.

    • Το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε κλείσιμο αρκετών μικρών και μεσαίων πανεπιστημίων, ενώ θα οδηγήσει στην επιβολή διδάκτρων στα υπόλοιπα.

Ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του Παντείου Πανεπιστημίου απαιτεί την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου. Οι πανεπιστημιακοί του Παντείου θα αγωνιστούν σε συντονισμό με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο σε κινητοποιήσεις, οργανωμένες από τους συλλόγους τους, για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο. Εφόσον η κυβερνητική αναλγησία συνεχιστεί, και κατανοώντας τα προβλήματα αλλά και το βάθος της επίθεσης ενάντια στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο, ο Σύλλογος ΔΕΠ δηλώνει ότι είναι έτοιμος να προβεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
1.000 πανεπιστημιακοί κατά του νόμου Κεραμέως
Με επιστολή τους δηλώνουν προσβεβλημένοι από το σύνολο του νομοσχεδίου, το οποίο σχεδιάστηκε ερήμην τους και διαπνέεται από βαθιά περιφρόνηση, καχυποψία και απαξίωση για τους πανεπιστημιακούς
1.000 πανεπιστημιακοί κατά του νόμου Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέα «αδειάσματα» στην Κεραμέως
Aν ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει –όπως έχει πει– ότι μία από τις μεγάλες ιδεολογικές μάχες της προεκλογικής περιόδου είναι να περάσει στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία με επιτυχία το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ,...
Νέα «αδειάσματα» στην Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
To παρασκήνιο του νέου «όχι» στην Κεραμέως
Σε κοινό ψήφισμα κατέληξε η Σύνοδος Πρυτάνεων το οποίο είναι απορριπτικό ως προς τις αλλαγές που εισάγει το νομοσχέδιο με τον «αντιδημοκρατικό» τρόπο εκλογής των οργάνων.
To παρασκήνιο του νέου «όχι» στην Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καυτό καλοκαίρι στα Πανεπιστήμια με τον νέο νόμο-πλαίσιο της Κεραμέως
Γεμάτος εμπόδια, με αρκετά μέτωπα και με διασταυρούμενα πυρά ακόμα και από «φίλιες δυνάμεις», αναμένεται να είναι για την υπουργό Παιδεία Νίκη Κεραμέως ο δρόμος μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου-πλαισίου για τα...
Καυτό καλοκαίρι στα Πανεπιστήμια με τον νέο νόμο-πλαίσιο της Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συντριπτικό «όχι» κατά του νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ
Νέα έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι χωρίς την παρουσία της υπουργού Παιδείας με στόχο να καθοριστεί η κοινή γραμμή απάντησης σχετικά με τον νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ.
Συντριπτικό «όχι» κατά του νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αγώνας μακράς πνοής από τους εκπροσώπους των Συλλόγων μελών ΔΕΠ από 8 Πανεπιστήμια
«Οι νόμοι ψηφίζονται αλλά δεν είναι δεδομένο ότι εφαρμόζονται». Μια προειδοποίηση από την πανεπιστημιακή κοινότητα που δείχνει την επόμενη μέρα στα Πανεπιστήμια.
Αγώνας μακράς πνοής από τους εκπροσώπους των Συλλόγων μελών ΔΕΠ από 8 Πανεπιστήμια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας