• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.9°C / 35.1°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.6°C / 35.5°C
  2 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 33.2°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 30.9°C
  3 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.5°C / 33.0°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.6°C / 29.4°C
  1 BF
  23%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 32.1°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.6°C / 32.9°C
  3 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.8°C / 31.4°C
  4 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.6°C / 30.7°C
  1 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 33.4°C
  3 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.6°C / 33.3°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 31.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 35.0°C
  3 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 31.0°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 32.2°C
  2 BF
  29%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  1 BF
  49%
EUROKINISSI/ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τριτοβάθμια... σφαλιάρα για την αστυνομοκρατία στο ΑΠΘ

 • A-
 • A+
Αποδοκιμάζουν με ψήφισμα την παρουσία αστυνομίας στα Πανεπιστήμια οι πρόεδροι και οι κοσμήτορες των παιδαγωγικών σχολών όλης της χώρας: «Ως Σύνοδος Προέδρων και Κοσμητόρων Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών θεωρούμε ότι η παρουσία διμοιριών ΜΑΤ σήμερα -και από αύριο των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων- στους πανεπιστημιακούς χώρους είναι τελείως ασύμβατη με τον ακαδημαϊκό και δημοκρατικό χαρακτήρα των Πανεπιστημίων».

Την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου καθυβρίζει τους φοιτητές, αποκαλώντας τους «τραμπούκους» και «συμμορία» επειδή αντιδρούν στις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, έρχεται η Σύνοδος Προέδρων και Κοσμητόρων Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών να ξεκαθαρίσει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι η αστυνομική παρουσία στα ΑΕΙ δεν είναι απλώς ανεπιθύμητη αλλά και αδόκιμη.

«Η συνεχής παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο του campus του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πολύ περισσότερο ο πρόσφατος τραυματισμός στο πρόσωπο φοιτητή μετά από ευθεία βολή αστυνομικού με βομβίδα κρότου-λάμψης αποτελούν πρακτικές κρατικής καταστολής και αστυνομικής αυθαιρεσίας για τις οποίες εκφράζουμε την έντονη ανησυχία, αντίθεση και αποδοκιμασία μας», αναφέρουν στο ψήφισμά τους και εξηγούν:

«Η εσκεμμένη απαξίωση των δημόσιων ελληνικών Πανεπιστημίων, η συστηματική παρουσίασή τους ως δήθεν κέντρων βίας και ανομίας επιχειρούν να δημιουργήσουν στοιχειώδη κοινωνική συναίνεση για την αστυνομική παρουσία εντός των Ιδρυμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι τα Πανεπιστήμια είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών, ιδέες με πολλές από τις οποίες μπορεί να διαφωνούμε, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν συναινούμε στη φίμωσή τους».

Απέναντι στις αστυνομοκρατικές πολιτικές της κυβέρνησης αλλά και τη στάση των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ, ξεκαθαρίζουν: «Ως Σύνοδος Προέδρων και Κοσμητόρων Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών θεωρούμε ότι η παρουσία διμοιριών ΜΑΤ σήμερα -και από αύριο των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων- στους πανεπιστημιακούς χώρους είναι τελείως ασύμβατη με τον ακαδημαϊκό και δημοκρατικό χαρακτήρα των Πανεπιστημίων, θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους και κατά συνέπεια καλούμε την κυβέρνηση να μη συνεχίσει στην ατελέσφορη και συνάμα επικίνδυνη λογική της αστυνομοκρατίας».

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι δράσεις και οι αντιδράσεις των φοιτητών στην Πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης, με συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες, αλλά και συζητήσεις. Απόψε στις 18.00 η «Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΠΑΜΑΚ-ΑΠΘ» και η «Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα» διοργανώνει εκδήλωση υπό τον τίτλο «Ελευθερία ή αστυνομία; Η μάχη στο δημόσιο πανεπιστήμιο». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ.

«H πορεία του Πανεπιστημίου προς την επιχειρηματικότητα και την ιδεοληψία της “ελεύθερης” αγοράς συνοδεύεται από την αύξηση του αυταρχισμού, της επιτήρησης και της πειθάρχησης. Για μια ακόμη φορά συγκρούονται ανταγωνιστικές αντιλήψεις για την εκπαίδευση, την ακαδημαϊκή ελευθερία, την κοινωνική λειτουργία του Πανεπιστημίου. Ούτε όμως η εξέλιξη αυτής της σύγκρουσης είναι προδιαγεγραμμένη ούτε τα “στρατόπεδα” είναι συμπαγή. Στο ΑΠΘ η σύγκρουση αυτή, με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης όσο και της πρυτανείας, έχει οδηγήσει σε μια διαρκή ένταση λόγω της αστυνομοκρατίας που παρακωλύει συστηματικά την εκπαιδευτική λειτουργία του ιδρύματος», αναφέρουν οι διοργανωτές. Στόχος είναι μια ανοιχτή συζήτηση για τις συνέπειες και όσα διακυβεύονται από την εφαρμογή του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία, τη συνεχιζόμενη κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» στο ΑΠΘ, τους κινδύνους για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα σε έναν χώρο ταυτόχρονα εκπαιδευτικό, εργασιακό και δημόσιο.

Στη συζήτηση θα γίνουν εισηγήσεις από πανεπιστημιακούς δασκάλους, ερευνητές, δικηγόρους και δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανένδοτος στα Πανεπιστήμια
Αγώνας στα ΑΕΙ ενάντια σε νόμο-πλαίσιο και πανεπιστημιακή αστυνομία στο στόχαστρο. Νέες φοιτητικές κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Αμετακίνητο το υπ. Προ.Πο. κρατά το ΑΠΘ υπό τον ασφυκτικό κλοιό των...
Ανένδοτος στα Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απαιτούν την απομάκρυνση της αστυνομίας
Με τα βιβλία στα χέρια τους, αλλά και πλακάτ και πανό, πλήθος φοιτητών συγκεντρώθηκε πάλι από νωρίς το πρωί της Δευτέρας μπροστά στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ ζητώντας την απόσυρση των αστυνομικών...
Απαιτούν την απομάκρυνση της αστυνομίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέο σίκουελ αστυνομικής βίας στο ΑΠΘ
Ισχυρές δυνάμεις μέσα και πέριξ του ΑΠΘ, με πρόσχημα τις κατασκευαστικές εργασίες μιας… βιβλιοθήκης, εκεί όπου άλλοτε βρισκόταν η παλαιά κατάληψη • Το ποιος έβαλε την αστυνομία στην πανεπιστημιούπολη παραμένει...
Νέο σίκουελ αστυνομικής βίας στο ΑΠΘ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΠΘ: έφαγαν… πόρτα στην πρυτανεία, αντί για φαγητό στη λέσχη τους!
Ακόμα και οι εργαζόμενοι στη Λέσχη ενημερώθηκαν τελευταία στιγμή για το ότι η εργασία τους θα διακοπεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονικό όριο που γνώριζαν.
ΑΠΘ: έφαγαν… πόρτα στην πρυτανεία, αντί για φαγητό στη λέσχη τους!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κλείνουν τη φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ εν μέσω εξεταστικής περιόδου
Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι το κλείσιμο της Λέσχης έγινε μέσα από μια «κρυφή» διαδικασία, ενώ κανένας φοιτητής δεν είχε ενημερωθεί για τη διακοπή της δωρεάν σίτισης από την 1η Ιουλίου!
Κλείνουν τη φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ εν μέσω εξεταστικής περιόδου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προκλητικά face controls της αστυνομίας στο ΑΠΘ
Εντονη διαμαρτυρία του Τμήματος Πληροφορικής για το περιστατικό με τον έλεγχο που επιχείρησαν τα ΜΑΤ σε 4 φοιτητές που πήγαιναν σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο.
Προκλητικά face controls της αστυνομίας στο ΑΠΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας