Με ομάδες όλων των ειδών από τα σώματα ασφαλείας γέμισε και χθες το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και η τριγύρω περιοχή, με την αστυνομία να έχει κυριολεκτικά μετατρέψει το campus σε παράρτημα της ΕΛ.ΑΣ. με το πρόσχημα της περιφρούρησης των εργασιών για την ανέγερση της περίφημης βιβλιοθήκης στον χώρο που βρισκόταν η κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό».
Σύμφωνα με μαρτυρίες και πληροφορίες τοπικών μέσων, στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το πανεπιστήμιο πραγματοποιούνταν συστηματικοί έλεγχοι διερχόμενων ατόμων, οι περισσότεροι από αυτούς φοιτητές, ενώ πραγματοποιήθηκαν και τουλάχιστον 30 προσαγωγές ατόμων, που περνούσαν έξω από το πανεπιστήμιο ή επιχειρούσαν να μπουν μέσα. Έτσι, χθες το βράδυ η ΕΛ.ΑΣ. δεν περιορίστηκε απλά στο χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ), όπου βρίσκεται η υπό κατασκευή βιβλιοθήκη, αλλά υπηρέτησε με ιδιαίτερο ζήλο το δόγμα του νόμου και τάξης της κυβέρνησης στο σύνολο των χώρων του πανεπιστημίου.
Το #ΑΠΘ αυτή τη στιγμή θυμίζει κατεχόμενη χώρα.
— Chris Avramidis (@chris_avramidis) May 28, 2022
Ασφαλιτες και κάθε είδος αστυνομικών σταματά περαστικούς και τους ρωτά γιατί κυκλοφορούν γύρω απ'το πανεπιστήμιο.
Όμως η τρομοκρατία δεν περνα.
Και χθες & σήμερα οι εκδηλώσεις εντός του, διεξάγονται κανονικά και με πάρα πολύ κόσμο.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρισκόταν φοιτητικό πάρτι στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής, το οποίο συγκέντρωσε χιλιάδες νέους και νέες.
Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων, περίπου στις τρεις τα ξημερώματα, ομάδα 60-70 ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους επιτέθηκε με πέτρες και μολότοφ στις δυνάμεις των ΜΑΤ, που βρίσκονταν μπροστά από την είσοδο ΣΘΕ, με την αστυνομία να απαντάει με εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ κινητοποιήθηκε και η «Αύρα» για όση ώρα διήρκησαν οι συγκρούσεις και το κυνηγητό μέσα στο ΑΠΘ. Η βασική εστία των συγκρούσεων ήταν το προαύλιο του Αστεροσκοπείου στην πανεπιστημιούπολη.
Λίγη ώρα αργότερα, η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε επιπλέον επτά προσαγωγές.
Δυναμική πορεία και στην Αθήνα ενάντια στο όργιο καταστολής
Στο μεταξύ, πανελλαδικό χαρακτήρα έχουν λάβει οι αντιδράσεις των φοιτητών στο όργιο καταστολής στο ΑΠΘ, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή αντικατασταλτική πορεία στο κέντρο της Αθήνας όπου περισσότεροι από 3.000 φοιτητές φώναξαν δυνατά ενάντια στην παρουσία της αστυνομίας -οποιασδήποτε μορφής- στα ελληνικά πανεπιστήμια, την οποία στηρίζει και προμοτάρει η κυβέρνηση, τόσο με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού όσο και της αρμόδιας υπουργού, Νίκης Κεραμέως.
Μαζικές κινητοποιήσεις πυροδότησε ο κυβερνητικός αυταρχισμός στην εκπαίδευση και στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, με την Πρυτανεία μάλιστα να απαντάει με μια ανακοίνωση - κόλαφο στην επιχειρούμενη αστυνομοκρατία στα ΑΕΙ.
Η κατάσταση της υγείας του 21χρονου φοιτητή
Εν τω μεταξύ, ο 21χρονος Γιάννης που δέχθηκε εν ψυχρώ και με ευθεία βολή, χειροβομβίδα κρότου-λάμψης στο πρόσωπο παρουσίασε χθες υποτροπή στην υγεία του και αναγκάστηκε να μπει και εκ νέου στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» όπου διανυκτέρευσε.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας