Δριμεία επίθεση εξαπολύει η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών κατά της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, για το νομοσχέδιο που στοχεύει «στη διάλυση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου και την παράδοση του στους ιδιώτες της αγοράς», αλλά και με αφορμή τη χθεσινή νέα έκρηξη αστυνομικής βίας με θύμα 21χρονο φοιτητή.
«Η επιχειρούμενη κατάργηση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, που αποσκοπεί στην υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμικών οργάνων τους, θα βρει αντιμέτωπους τους αγώνες της πανεπιστημιακής κοινότητας που θα εναντιωθεί ανυποχώρητα στην επικράτηση της διαπλοκής των ιδιωτικών συμφερόντων», προειδοποιεί η παράταξη.
Η ανακοίνωση της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών
Το τέλος του δημοκρατικού πανεπιστημίου
Για μία ακόμα φορά η κ. Κεραμέως ετοιμάζεται να θέσει σε διαβούλευση ένα εχθρικό, προς το δημόσιο πανεπιστήμιο, νομοσχέδιο.
Μετά τη νομοθετική επιβολή μεθόδων αποκλεισμού των νέων από τα Δημόσια Πανεπιστήμια, τη νομιμοποίηση μηχανισμών καταστολής και αυταρχισμού σε βάρος της φοιτητικής νεολαίας, καθώς και την αυθαίρετη κατηγοριοποίηση των πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών, επιχειρεί τώρα απροκάλυπτα την πλήρη απαξίωση της πανεπιστημιακής κοινότητας με τον πιο ντροπιαστικό τρόπο, στοχεύοντας στη διάλυση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου και την παράδοση του στους ιδιώτες της αγοράς.
Η Υπουργός, αντί να ενισχύσει τη μορφωτική αποστολή των ΑΕΙ, επιχειρεί να τα διαλύσει, εφαρμόζοντας αυταρχικές διατάξεις, πειθαρχικές τιμωρίες και γενικευμένη αστυνομοκρατία. Οι δήθεν άοπλοι ειδικοί φρουροί έχουν ήδη μεταμορφωθεί σε δυνάμεις των ΜΑΤ που κάνουν αλλεπάλληλη χρήση βίας εντός των πανεπιστημίων, και συγκεκριμένα εντός του ΑΠΘ, με αιχμή τον σημερινό σοβαρό τραυματισμό φοιτητή από χειροβομβίδα κρότου λάμψης.
Παρά τις αξιόλογες επιστημονικές διακρίσεις καθηγητών/τριών και φοιτητών/τριών, και κατ’ επέκταση των αντίστοιχων επιδόσεων των πανεπιστημίων τους, που επιτυγχάνονται μάλιστα κάτω από εξαιρετικά δύσκολές συνθήκες υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, το νομοσχέδιο που προαναγγέλλεται σήμερα σκοπεύει να απαξιώνει εντελώς την ακαδημαϊκή κοινότητα, εκχωρώντας τη διοίκηση των πανεπιστημίων σε «ειδικούς», επαναφέροντας την αποδεδειγμένα αποτυχημένη πολιτική που επιχειρήθηκε στο παρελθόν από την κ. Διαμαντοπούλου.
Δηλώνουμε σθεναρά ότι η επιχειρούμενη κατάργηση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, που αποσκοπεί στην υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμικών οργάνων τους, θα βρει αντιμέτωπους τους αγώνες της πανεπιστημιακής κοινότητας που θα εναντιωθεί ανυποχώρητα στην επικράτηση της διαπλοκής των ιδιωτικών συμφερόντων.
Καθηγητές/τριες, φοιτητές/τριες και διοικητικοί, όλοι και όλες που μοχθούν για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, θα αποτρέψουμε τα σχέδια της κ. Κεραμέως για τα οποία δεν ερωτηθήκαμε και με τα οποία διαφωνούμε.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας