• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.2°C
  3 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.3°C / 16.3°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 16.0°C
  3 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 12.2°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 13.0°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.5°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 9.5°C
  1 BF
  61%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.8°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  3 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 11.2°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.4°C / 14.5°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.3°C / 18.2°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 8.7°C / 14.2°C
  1 BF
  60%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  1 BF
  83%
TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θέλουν να τελειώσουν τις φοιτητικές παρατάξεις και τον συνδικαλισμό

 • A-
 • A+

Στο νέο Πανεπιστήμιο χωράνε οι αστυνομικοί και οι πελάτες, αλλά όχι ο φοιτητικός συνδικαλισμός και η «πολλή» δημοκρατία. Τον δρόμο για την ουσιαστική κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων στα Πανεπιστήμια -πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία- ανοίγει η κυβέρνηση μέσα από το σχέδιο νόμου-πλαίσιο που παρουσίασε χθες η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Όπως ανακοίνωσε, στο εξής οι εκλογές των «ενεργών φοιτητών» (σ.σ. δεν διευκρινίζεται ποιοι είναι αυτοί) θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο και με ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενώ θα δημιουργηθεί Συμβούλιο Φοιτητών σε κάθε ΑΕΙ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου, το Συμβούλιο Φοιτητών εισηγείται προς τα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ για θέματα φοιτητικής μέριμνας, βελτίωσης συνθηκών εκπαίδευσης, για την ποιότητα σπουδών, για λήψη μέτρων για ισότιμη πρόσβαση φοιτητών ΑμεΑ και για άλλες ερευνητικές δραστηριότητες.

Με άλλα λόγια, οι φοιτητικές παρατάξεις δεν θα έχουν καμία συμμετοχή όχι μόνο στα όργανα των ΑΕΙ αλλά επιχειρείται συνολικά να μην έχουν καν λόγο ύπαρξης, να ακυρωθεί το δικαίωμα ένταξης σε πολιτικές νεολαίες εντός των Πανεπιστημίων, να μπει «στον γύψο» η πολιτική και συνδικαλιστική πάλη, να σωπάσουν οι φωνές αντίδρασης. Ακόμα και οι γενικές συνελεύσεις θα γίνονται μόνο αν το δέχονται οι πανεπιστημιακές αρχές, αφού δεν προβλέπεται αναγνώριση των φοιτητικών συλλόγων. Η υπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε χθες ότι δεν καταργεί τις παρατάξεις, γιατί η σύστασή τους προβλέπεται και προστατεύεται από το Σύνταγμα και τον Αστικό Κώδικα. «Αυτό που αλλάζει είναι ότι το ενιαίο ψηφοδέλτιο θα αφορά την εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα των ΑΕΙ. Αν θέλει κάποιος να συγκροτήσει ένα σωματείο, φυσικά μπορεί», ισχυρίστηκε, αλλά δεν έπεισε.

Οι εξαγγελίες Κεραμέως για τις φοιτητικές παρατάξεις αφενός μεν ικανοποιούν το ακροατήριο της Δεξιάς με το βλέμμα προς τις επικείμενες εκλογές (παρά τις διαφωνίες στο εσωτερικό της ΟΝΝΕΔ, όπως καταγράφηκαν στο συνέδριό της), αφετέρου συμπίπτουν χρονικά με το άνευ προηγουμένου στραπάτσο της ΔΑΠ στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές. Ωστόσο, πρόκειται για προτάσεις που βρίσκονται μέσα στο πρόγραμμα της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη από την εποχή που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση.

«Τομή για τη μεταπολιτευτική ιστορία των Πανεπιστημίων θα αποτελέσει η αποδυνάμωση του κομματικού αποτυπώματος των πολιτικών νεολαιών. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να θεσμοθετήσει το ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή των εκπροσώπων των φοιτητών στα ΑΕΙ και όχι με διαφορετικά ψηφοδέλτια όπως έως τώρα» έγραφε η «Καθημερινή» στις 29.10.2018 («Φοιτητικές εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο θα θεσπίσει η Ν.Δ.»).

«Προσπαθούν όχι απλά να τσακίσουν τις πολιτικές δυνάμεις στον χώρο των Πανεπιστημίων, αλλά να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργεί ο φοιτητικός συνδικαλισμός ώστε να μην έχουν χώρο ύπαρξης οι δυνάμεις. Θέλουν να αναδιαμορφώσουν τον χώρο ώστε να μη χωράει τις παρατάξεις. Να γίνει κάτι σαν τις αδελφότητες των αμερικανικών Πανεπιστημίων. Είναι αγκάθι για τα κυβερνητικά σχέδια η ύπαρξη του φοιτητικού συνδικαλισμού, γιατί ακριβώς είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορούν να μετασχηματίζονται συνειδήσεις με τέτοιον τρόπο ώστε να αμφισβητούν αυτές τις πολιτικές. Δεν θέλουν μόνο να φέρουν την αστυνομία να μας δείρει αν κάνουμε μια γενική συνέλευση, αλλά να αναιρέσουν τους όρους με τους οποίους μπορεί να υπάρχουν οι γενικές συνελεύσεις. Η Αριστερά, που πάντα αναγνώριζε ότι μέσω αυτών των δομών μπορεί να μετρήσει νίκες, είναι αυτή που θα χτυπηθεί τώρα πιο έντονα, γιατί ακριβώς δεν έχει από πίσω κρατικούς ή άλλους μηχανισμούς στήριξης» αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο φοιτητής του Βιολογικού Αθηνών Ιωσήφ Τουρλίδης (ΕΑΑΚ, νΚΑ).

«Επιστρέφεται όπως είναι»

«Ο νέος νόμος-πλαίσιο επιστρέφεται ως απαράδεκτος και αντιδραστικός. Οι εξαγγελίες θα μείνουν στα χαρτιά! Η κυβέρνηση μετράει ήδη πολλές ήττες στα Πανεπιστήμια. Θα μετρήσει άλλη μία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Προσθέτει «πως με τα ενιαία ψηφοδέλτια η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει συμβούλια-παραμάγαζα για τη στήριξη του Πανεπιστημίου Α.Ε. και τη δημιουργία νέων πελατειακών σχέσεων, γνωστών από παλιά στην κυβερνητική παράταξη που υπέστη συντριπτική ήττα στις φοιτητικές εκλογές. [...] Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι γελασμένη αν νομίζει ότι θα ξεμπερδέψει με τους φοιτητές και τις διεκδικήσεις τους!».

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου: «Η δημοκρατία, παρά τα πολλά προβλήματά της, παραμένει ο καταλληλότερος τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας μιας κοινωνίας. Η ίδρυση των Συμβουλίων, η κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων και η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δείχνουν ότι όχι μόνον η υπουργός διαφωνεί με αυτήν την αρχή, αλλά και ότι εργάζεται με ζήλο για την υπονόμευσή της».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Νέοι ορίζοντες», νέα καθήκοντα για τα ΑΕΙ-επιχειρήσεις
Νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια: Αποθέωση της πελατειακής λογικής και της συγκέντρωσης εξουσιών στις διοικητικές αλλαγές • Μεταξύ άλλων προβλέπει εκτελεστικό διευθυντή-μάνατζερ, βιομηχανικά διδακτορικά...
«Νέοι ορίζοντες», νέα καθήκοντα για τα ΑΕΙ-επιχειρήσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το ΥΠΑΙΘ φέρνει σε διαβούλευση το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο
Η απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσουν, Μ. Τετάρτη 15/4, εν μέσω πανδημίας και με κλειστά σχολεία, στην κατάθεση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου για την Παιδεία είναι άλλη μια...
Το ΥΠΑΙΘ φέρνει σε διαβούλευση το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διπλές κάλπες ξανά και μικρής έκτασης επεισόδια
Σε ήρεμο κλίμα με αξιοπρεπή -τηρουμένων των αναλογιών- συμμετοχή έγιναν χθες οι φοιτητικές εκλογές. Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο Πάντειο, όπου η διαδικασία αναβλήθηκε, και στο ΤΕΙ Θεσσαλίας στα...
Διπλές κάλπες ξανά και μικρής έκτασης επεισόδια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο εκφυλισμός των εκλογών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο
Μετά τα σφοδρά επεισόδια των τελευταίων ετών στο κεντρικό κτίριο της Πατησίων και την αδυναμία των φοιτητών να περιφρουρήσουν την εκλογική διαδικασία, μαίνονται οι ενδοπαραταξιακές διαφωνίες για τον τόπο...
Ο εκφυλισμός των εκλογών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας