• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.2°C / 31.8°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 31.0°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 32.6°C
  3 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 32.1°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.4°C / 26.5°C
  1 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 29.7°C
  3 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  2 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.5°C / 31.2°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  3 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 31.9°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 26.6°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 27.8°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  64%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα μαθηματικά ενώνουν παιδιά απ’ όλο τον κόσμο

 • A-
 • A+
Μπορεί μια επιστήμη «στιγματισμένη» ως δύσκολη και στρυφνή να αποτελέσει κοινό σημείο για σύγκλιση πολιτισμών; Φυσικά και μπορεί, αρκεί να υπάρχει όρεξη και τέχνη, όπως αυτή που έβαλε η καθηγήτρια Γεωργία Μαραγκού που οργάνωσε την 8η έκθεση Μαθηματικών με κοινή συμμετοχή ντόπιων μαθητών και προσφυγόπουλων της Α’ Γυμνασίου από το καμπ της Μαλακάσας.

Μια εξαιρετική εκπαιδευτική δράση συμπερίληψης πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στο 1ο Γυμνάσιο της Σκάλας Ωρωπού, πέρα από το στενό πλαίσιο της καθημερινότητας του σχολικού ωραρίου.

Η 8η έκθεση Μαθηματικών με τίτλο «Καθώς τα μαθηματικά μάς ενώνουν στην πανανθρώπινη αλυσίδα», είναι ακόμα ένα βήμα για να ξεπεραστεί το παγιωμένο αρνητικό αίσθημα γύρω από τα «στρυφνά» Μαθηματικά, αλλά και για να αναπτυχθεί παράλληλα μια δυναμική ομαλής ένταξης των παιδιών προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Στο δρώμενο έλαβαν μέρος προσφυγόπουλα από τις δομές υποδοχής της Μαλακάσας και Ελληνάκια της Α’ Γυμνασίου. Στην παρουσίαση της έκθεσης πρωταγωνίστησαν τα προσφυγόπουλα και τα πλαισίωσαν οι ντόπιοι μαθητές, με εργασίες και ομιλίες που αφορούσαν διάφορα θέματα όπως τους αρχαίους Ελληνες μαθηματικούς, τη διακόσμηση των αγγείων στη Γεωμετρική Εποχή, τα Πλατωνικά και τα Αρχιμήδεια στερεά, την τέχνη της χαρτοδιπλωτικής (οριγκάμι) που αναπτύσσει και τη μαθηματική συλλογιστική.

Στους επισκέπτες της έκθεσης –ανάμεσά τους και συγκινημένοι γονείς των παιδιών– οι πρόσφυγες μαθητές παρουσίασαν αποσπάσματα από τις καθημερινές τους εργασίες στα μαθηματικά στην τάξη αλλά και φωτογραφικά στιγμιότυπα από όλη τη χρονιά βρισκόμενοι ανάμεσα σε κατασκευές, που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας οι Ελληνες συμμαθητές της τάξης τους, με την επίβλεψη και οργάνωση της καθηγήτριάς τους.

H καθηγήτρια Γεωργία Μαραγκού στα εγκαίνια της 8ης Eκθεσης Μαθηματικών. Πίσω της διακρίνεται μια πεταλούδα origami, καθώς και μέρος ενός fractal που έχει κατασκευάσει η ίδια («Το δέντρο του Πυθαγόρα») και το οποίο έχει βραβευτεί το 2018 στο Μουσείο Tεχνολογίας στη Στοκχόλμη

Οργανώτρια και «ψυχή» της εκδήλωσης μια πολυβραβευμένη καθηγήτρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (με μετάλλιο στη Γαλλία από τη Διεθνή Ακαδημία ASL και συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια για τη διδακτική των Μαθηματικών κ.ά.). Η Γεωργία Μαραγκού, που έχει καταφέρει να κάνει τα μαθηματικά ελκυστικά, λέει στην «Εφ.Συν.»: «Μέσα από την προετοιμασία και τη συνεχή προσπάθεια των παιδιών, με σεβασμό των διαφορετικών ρυθμών μάθησης, καταπολεμήθηκαν τυχόν διακρίσεις, ανισότητες, πολιτισμικά στερεότυπα και αναδείχθηκαν η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η υποστήριξη κάθε ατόμου ανεξαρτήτως από που έρχεται. Χαρήκαμε αξίες όπως η ενότητα μέσα στην ποικιλία, η συνεργασία των λαών, η ανοχή των διαφορών – για όλα αυτά είμαι περήφανη για τους μαθητές μου. Δεν ξεχνούσα ποτέ ότι βίωσαν πόλεμο, ένα εφιαλτικό ταξίδι και δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Συνεπώς, δεδομένου ότι η ασφάλεια ήταν η θεμελιώδης ανάγκη τους, καταφέραμε –νομίζω– το σχολείο να μοιάζει παράδεισος για τους μαθητές αυτούς. Παράλληλα, η γλώσσα των Μαθηματικών βοήθησε όλα τα παιδιά να επικοινωνήσουν πολύ πιο γρήγορα μεταξύ τους».

Κατά τη διάρκεια προετοιμασίας της δράσης παρουσιάστηκαν διάφορα προβλήματα με τη σχολική φοίτηση των προσφύγων μαθητών, όπως όταν έπαψε να λειτουργεί η μία από τις δύο δομές φιλοξενίας στη Μαλακάσα, με αποτέλεσμα κάποιες οικογένειες να μετακινηθούν μακριά από την περιοχή και να αποχωρήσουν πρόσφυγες μαθητές από το σχολείο. Ωστόσο, κρατήθηκε επαφή από την καθηγήτρια με τα παιδιά αυτά που παρότι ζούσαν πια στο κέντρο της Αθήνας, ήρθαν στη Σκάλα Ωρωπού με τους γονείς τους την ημέρα της δράσης για να λάβουν μέρος.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο (Μathdance) για όλους, που αφορούσε τη γραφική παράσταση διαφόρων συναρτήσεων. Συμμετείχαν ακόμα και μικροί μαθητές που δεν γνωρίζουν ακόμα συναρτήσεις, ωστόσο μετά από μια σχετικά σύντομη διδασκαλία και μέσα από τη χαρά που προσφέρει ο χορός παρασύρθηκαν στο μαθηματικό δρώμενο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μαθητές ενός κατώτερου θεού στο Εσπερινό Πύργου
Δεκάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί που κάνουν μαθήματα σε λυόμενες εγκαταστάσεις διεκδικούν την άμεση μεταστέγαση του σχολείου τους στο νεόδμητο 1ο Γυμνάσιο Πύργου.
Μαθητές ενός κατώτερου θεού στο Εσπερινό Πύργου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πειράματα και αλχημείες με θύμα το 26ο Γυμνάσιο
Η πρόταση να μετατραπεί σε Πειραματικό το σχολείο του Κολωνακίου, που στεγάζεται στο Μαράσλειο, προκαλεί έντονες αντιδράσεις μαθητών, γονέων, διδασκόντων του οικείου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας, της Β’ ΕΛΜΕ...
Πειράματα και αλχημείες με θύμα το 26ο Γυμνάσιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στα θρανία τα προσφυγόπουλα
Για σήμερα επαναπροσδιορίστηκε η έναρξη της σχολικής χρονιάς για τα προσφυγόπουλα του κέντρου φιλοξενίας της Ριτσώνας στην Εύβοια, ενώ εκτός σχολικών αιθουσών συνεχίζουν να παραμένουν τα παιδιά που...
Στα θρανία τα προσφυγόπουλα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κατάληψη-απάντηση στα λουκέτα του φόβου
​Στις αυλές των σχολείων και στις γειτονιές τις τελευταίες μέρες δίνεται μια ιδιότυπη μάχη, ίσως η αποφασιστικότερη: είναι μια μάχη για την πρόσβαση στη γνώση, για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, για τη...
Κατάληψη-απάντηση στα λουκέτα του φόβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρώτο κουδούνι για προσφυγόπουλα
Τη Δευτέρα ανοίγουν οι σχολικές τάξεις για 1.500 πρόσφυγες μαθητές, τους πρώτους που θα ακολουθήσουν το προπαρασκευαστικό πρόγραμμα μαθημάτων του υπουργείου Παιδείας, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να...
Πρώτο κουδούνι για προσφυγόπουλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας