Μια εξαιρετική εκπαιδευτική δράση συμπερίληψης πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στο 1ο Γυμνάσιο της Σκάλας Ωρωπού, πέρα από το στενό πλαίσιο της καθημερινότητας του σχολικού ωραρίου.
Η 8η έκθεση Μαθηματικών με τίτλο «Καθώς τα μαθηματικά μάς ενώνουν στην πανανθρώπινη αλυσίδα», είναι ακόμα ένα βήμα για να ξεπεραστεί το παγιωμένο αρνητικό αίσθημα γύρω από τα «στρυφνά» Μαθηματικά, αλλά και για να αναπτυχθεί παράλληλα μια δυναμική ομαλής ένταξης των παιδιών προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Στο δρώμενο έλαβαν μέρος προσφυγόπουλα από τις δομές υποδοχής της Μαλακάσας και Ελληνάκια της Α’ Γυμνασίου. Στην παρουσίαση της έκθεσης πρωταγωνίστησαν τα προσφυγόπουλα και τα πλαισίωσαν οι ντόπιοι μαθητές, με εργασίες και ομιλίες που αφορούσαν διάφορα θέματα όπως τους αρχαίους Ελληνες μαθηματικούς, τη διακόσμηση των αγγείων στη Γεωμετρική Εποχή, τα Πλατωνικά και τα Αρχιμήδεια στερεά, την τέχνη της χαρτοδιπλωτικής (οριγκάμι) που αναπτύσσει και τη μαθηματική συλλογιστική.
Στους επισκέπτες της έκθεσης –ανάμεσά τους και συγκινημένοι γονείς των παιδιών– οι πρόσφυγες μαθητές παρουσίασαν αποσπάσματα από τις καθημερινές τους εργασίες στα μαθηματικά στην τάξη αλλά και φωτογραφικά στιγμιότυπα από όλη τη χρονιά βρισκόμενοι ανάμεσα σε κατασκευές, που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας οι Ελληνες συμμαθητές της τάξης τους, με την επίβλεψη και οργάνωση της καθηγήτριάς τους.
Οργανώτρια και «ψυχή» της εκδήλωσης μια πολυβραβευμένη καθηγήτρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (με μετάλλιο στη Γαλλία από τη Διεθνή Ακαδημία ASL και συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια για τη διδακτική των Μαθηματικών κ.ά.). Η Γεωργία Μαραγκού, που έχει καταφέρει να κάνει τα μαθηματικά ελκυστικά, λέει στην «Εφ.Συν.»: «Μέσα από την προετοιμασία και τη συνεχή προσπάθεια των παιδιών, με σεβασμό των διαφορετικών ρυθμών μάθησης, καταπολεμήθηκαν τυχόν διακρίσεις, ανισότητες, πολιτισμικά στερεότυπα και αναδείχθηκαν η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η υποστήριξη κάθε ατόμου ανεξαρτήτως από που έρχεται. Χαρήκαμε αξίες όπως η ενότητα μέσα στην ποικιλία, η συνεργασία των λαών, η ανοχή των διαφορών – για όλα αυτά είμαι περήφανη για τους μαθητές μου. Δεν ξεχνούσα ποτέ ότι βίωσαν πόλεμο, ένα εφιαλτικό ταξίδι και δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Συνεπώς, δεδομένου ότι η ασφάλεια ήταν η θεμελιώδης ανάγκη τους, καταφέραμε –νομίζω– το σχολείο να μοιάζει παράδεισος για τους μαθητές αυτούς. Παράλληλα, η γλώσσα των Μαθηματικών βοήθησε όλα τα παιδιά να επικοινωνήσουν πολύ πιο γρήγορα μεταξύ τους».
Κατά τη διάρκεια προετοιμασίας της δράσης παρουσιάστηκαν διάφορα προβλήματα με τη σχολική φοίτηση των προσφύγων μαθητών, όπως όταν έπαψε να λειτουργεί η μία από τις δύο δομές φιλοξενίας στη Μαλακάσα, με αποτέλεσμα κάποιες οικογένειες να μετακινηθούν μακριά από την περιοχή και να αποχωρήσουν πρόσφυγες μαθητές από το σχολείο. Ωστόσο, κρατήθηκε επαφή από την καθηγήτρια με τα παιδιά αυτά που παρότι ζούσαν πια στο κέντρο της Αθήνας, ήρθαν στη Σκάλα Ωρωπού με τους γονείς τους την ημέρα της δράσης για να λάβουν μέρος.
Η εκδήλωση έκλεισε με ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο (Μathdance) για όλους, που αφορούσε τη γραφική παράσταση διαφόρων συναρτήσεων. Συμμετείχαν ακόμα και μικροί μαθητές που δεν γνωρίζουν ακόμα συναρτήσεις, ωστόσο μετά από μια σχετικά σύντομη διδασκαλία και μέσα από τη χαρά που προσφέρει ο χορός παρασύρθηκαν στο μαθηματικό δρώμενο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας