Τον χαρακτήρα άτυπου δημοψηφίσματος σχετικά με το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας έλαβαν οι χθεσινές φοιτητικές εκλογές. Η προσέλευση ήταν μεν μειωμένη σε σύγκριση με το 2019, αλλά κρίνεται ικανοποιητική από τους περισσότερους εκπροσώπους των παρατάξεων, που καλούσαν τους φοιτητές να στείλουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ετσι, και παρά τον λήθαργο της πανδημίας, αρκετές χιλιάδες συμμετείχαν ή ψήφισαν πρώτη φορά μέσα σε ένα ήρεμο έως και υποτονικό κλίμα, χωρίς τις εντάσεις προηγούμενων χρόνων. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα για τα αποτελέσματα, με κάποιες πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ενίσχυση της ΠΚΣ και άλλων αριστερών παρατάξεων έναντι της ΔΑΠ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αλλά και πανελλαδικά. Η ίδια, πάντως, η ΔΑΠ έσπευσε να πανηγυρίσει άλλη μια «πρωτιά» της στα πρώτα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, τα οποία περιγράφουν μία εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα με καταμετρημένο το 17,68% των συλλόγων.
Οπως ήταν αναμενόμενο, το ενδιαφέρον μονοπώλησε το ΑΠΘ, στον απόηχο της άγριας αστυνομικής καταστολής. Η Σχολή Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ) κατέγραφε αυξημένη συμμετοχή και μέχρι αργά το βράδυ έμενε να φανεί πόσο δυναμική θα ήταν η απάντηση των φοιτητών που είδαν την κατασκευή βιβλιοθήκης στο πρώην «Στέκι του Βιολογικού» να γίνεται αφορμή για την παρουσία των ΜΑΤ στη σχολή. Κάποια πρώτα αποτελέσματα σε Τμήματα του ΑΠΘ έδειχναν μια διακριτή τάση μείωσης της δυναμικής της ΔΑΠ και ανόδου της ΠΚΣ.
Παρά την άνευρη κινητικότητα σε σχολές της περιφέρειας, φωτεινή εξαίρεση φάνηκε να είναι η φοιτητούπολη της Πάτρας. Οι εικόνες με ουρές να κατακλύζουν τους διαδρόμους του 13ου Λυκείου της πόλης θύμισαν παλαιότερες δυναμικές στιγμές του φοιτητικού συνδικαλισμού. Αρκετά ικανοποιητική κρίνεται και η συμμετοχή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ηράκλειο όπου μία πρώτη εικόνα δείχνει άνοδο των αριστερών σχημάτων και πτώση της ΔΑΠ, σε σχολές όπως η Ιατρική και το Τμήμα Βιολογίας.
Ούτε τα Τμήματα της Αθήνας ξέφυγαν από τον κανόνα της μειωμένης συμμετοχής, με όσους φοιτητές συναντήσαμε να δηλώνουν ιδιαίτερα προβληματισμένοι με τα γεγονότα στο ΑΠΘ. Η Ηλέκτρα, φοιτήτρια στο τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ, συμμετέχει στο σχήμα της Αριστερής Ενότητας που κατεβαίνει στις εκλογές από κοινού με την ΕΑΑΚ – πρόκειται, μας εξηγεί, για ένα από τα πολλά φετινά εγχειρήματα συσπείρωσης των αριστερών δυνάμεων πανελλαδικά, με σκοπό την αποτροπή της επικείμενης παρουσίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
«Οι εικόνες φρίκης που είδαμε στο ΑΠΘ με το χτύπημα φοιτητών από τα ΜΑΤ έπαιξαν ρόλο στη μαζικοποίηση αυτών των εκλογών», καταλήγει. Ο δε Γιώργος, μέλος της Πανσπουδαστικής (ΠΚΣ) και φοιτητής στο Φυσικό, μας μιλά για μια σημαντική εκλογική αναμέτρηση που έδωσε έπειτα από τρία χρόνια τη δυνατότητα να καταδικαστούν οι πολιτικές που έχουν κάνει τα πανεπιστήμια να φυτοζωούν. «Τα 50 εκατομμύρια που θα διατεθούν για την πανεπιστημιακή αστυνομία θα μπορούσαν να διατεθούν για την έρευνα, προσωπικό και υποδομές», τονίζει.
Συνεχίζονται οι εκλογές-παρωδία στην ΑΣΟΕΕ
Επί σχεδόν μία δεκαετία έχουν να γίνουν και να ολοκληρωθούν ομαλά οι εκλογές εντός του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Οι διπλές κάλπες δήθεν υπό τον φόβο επεισοδίων είναι σύνηθες φαινόμενο πλέον στο πανεπιστήμιο, ευτελίζοντας πλήρως τη διαδικασία. Το 2016 οι παρατάξεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ μετέφεραν τις κάλπες στο Μέγαρο Μουσικής, το 2017-2018 στο Ζάππειο και το 2019 στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτινγκ. Φέτος, η κάλπη μεταφέρθηκε στην «Τεχνόπολη» στο Γκάζι με πρωτοβουλία των δύο παρατάξεων αλλά και τη συνδρομή της νεοσύστατης ΠΑΝΚΣ – το φιλελεύθερο με ακροκεντρώες καταβολές και πρωτοεμφανιζόμενο σχήμα.
Οι αριστερές παρατάξεις ΠΚΣ, ΕΑΑΚ, ΑΡΕνΑ και Bloco αρνήθηκαν να συμμετάσχουν για ακόμη μια φορά σε μια διαδικασία εκτός του πανεπιστημιακού χώρου, ενώ σε κοινό μήνυμά τους καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις των παραπάνω και δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα, καλώντας σε νέες κάλπες εντός της Σχολής στις 25 Μαΐου. Οπως αναφέρουν, «οι εκλογές διεξάγονται σε χώρο όπου δεν διασφαλίζεται ούτε στο ελάχιστο το αδιάβλητο της διαδικασίας, σε χώρο με κάμερες και με παρουσία αστυνομικών δυνάμεων».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας