• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 32.3°C
  5 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.2°C / 34.3°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 35.4°C
  2 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.6°C / 30.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.3°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 31.0°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 29.8°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 29.3°C
  5 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 30.1°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 28.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  0 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 31.9°C
  4 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 32.2°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 32.8°C
  3 BF
  29%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 32.0°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 29.7°C
  3 BF
  34%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  53%
ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπόσχεται μόνιμη αστυνομοκρατία στο ΑΠΘ

 • A-
 • A+
Ο Τ. Θεοδωρικάκος... δεσμεύτηκε για μόνιμη παρουσία των ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με δικαιολογία τους βανδαλισμούς στον χώρο όπου στεγαζόταν η κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό». ● Φοιτητές και καθηγητές καταγγέλλουν ότι «η κατασκευή της βιβλιοθήκης είναι προσχηματική, ώστε να προλειάνει η κυβέρνηση το έδαφος για την εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αμέσως μετά»…

Προκλητική… υπόσχεση Θεοδωρικάκου για μόνιμη παρουσία των ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με αφορμή-πρόσχημα τους βανδαλισμούς αγνώστων στον χώρο όπου στεγαζόταν επί 34 χρόνια η κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό» και όπου επιχειρείται εδώ και λίγες εβδομάδες η κατασκευή νέας βιβλιοθήκης.

Τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου, ομάδα αγνώστων που αστυνομικές πηγές προσδιορίζουν ως «αναρχικούς», με σφυριά, βαριοπούλες, πυροσβεστήρες και άλλα αντικείμενα, μπήκαν στον υπό ανακαίνιση χώρο, ξήλωσαν τις προστατευτικές σιδεριές, έσπασαν τζαμαρίες της εισόδου και κατεδάφισαν τις πρόσφατα κατασκευασμένες μεσοτοιχίες.

Ηδη από τα μέσα Απριλίου η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων (Ασφάλειας και ΜΑΤ) μέσα στο ΑΠΘ είναι καθημερινή, με πρόσχημα την κατασκευή της βιβλιοθήκης στη Σχολή Θετικών Επιστημών όπου βρισκόταν το παλιό «Στέκι». Εξ αρχής φοιτητές και καθηγητές έχουν διατυπώσει τις αντιρρήσεις τους στην επιχειρούμενη αστυνομοκρατία, καταγγέλλοντας ότι «η κατασκευή της βιβλιοθήκης είναι προσχηματική, ώστε να προλειάνει η κυβέρνηση το έδαφος για την εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αμέσως μετά»…

Γεγονός είναι ότι το θέαμα μετά τα γεγονότα του Σαββάτου ήταν αποκρουστικό και λειτούργησε έτσι ενισχυτικά στη ρητορική της κυβέρνησης που θέλει να επιβάλει με κάθε τρόπο την αστυνομική παρουσία στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, η οποία ήδη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας. Πράγματι, η εφαρμογή του νόμου για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία είναι κάτι που ο υπουργός ΠΡΟΠΟ Τάκης Θεοδωρικάκος έχει ξεκαθαρίσει.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Η ασφάλεια στα Πανεπιστήμια, η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών είναι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας. Επικοινώνησα με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον ενημέρωσα ότι η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να διασφαλιστεί η ομαλή κατασκευή της βιβλιοθήκης στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, για να μπορέσει να δοθεί η βιβλιοθήκη στους φοιτητές και τους καθηγητές. Το φως θα νικήσει το σκοτάδι και μέσα στα Πανεπιστήμια. Το αυτονόητο δικαίωμα στην ασφάλεια θα γίνει απολύτως πράξη», δήλωσε λίγες ώρες μετά τις καταστροφές που σημειώθηκαν στον χώρο.

Σε ευθεία γραμμή με τις δηλώσεις Θεοδωρικάκου και τη «λογική» της κυβέρνησης ήταν κι εκείνες του πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Νίκου Παπαϊωάννου, που τόνισε ότι «το βασικό ζήτημα δεν είναι μόνο η τραμπουκική εγκληματική ενέργεια, αλλά η κουλτούρα που πρέπει να αποκτήσουμε, να σταματήσουν οι ιδεοληψίες 40 και 50 ετών, είμαστε στο 2022».

Ερωτηθείς αν είναι σύμφωνος με την παρουσία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας απάντησε ότι κανείς δεν θέλει τέτοιου είδους σώματα εντός των Πανεπιστημίων, αλλά έσπευσε να συμπληρώσει πως «από τη στιγμή που συμβαίνουν έκνομες και άνομες ενέργειες, ορθώς η πολιτεία νομοθέτησε να υπάρχει ένα είδος προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από τέτοιες ομάδες».

Σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι και οι υποψήφιοι με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας αναφέρουν ότι αφενός «τέτοιες ενέργειες ρίχνουν νερό στον μύλο της κυβέρνησης και ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο για την είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στο ΑΠΘ», αφετέρου «η αξιοποίηση από την κυβέρνηση των απαράδεκτων ενεργειών στη Σχολή του Βιολογικού, που καμία σχέση δεν έχουν με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του, δεν μπορεί να κρύψει το πραγματικό της σχέδιο: Να εντείνει την καταστολή για το χτύπημα του φοιτητικού κινήματος και των διεκδικήσεων των φοιτητών». Οπως σχολιάζει η ΠΚΣ, «το ξαφνικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τις υποδομές του ΑΠΘ θα γινόταν πιστευτό αν δεν κρατούσε υποχρηματοδοτούμενα τα Τμήματά μας. Αν η κεντρική βιβλιοθήκη του ΑΠΘ δεν έσταζε νερά όλο τον χειμώνα, αν δεν κυκλοφορούσαν ποντίκια στη Λέσχη του ΑΠΘ».

Θυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι πριν από λίγες ημέρες ο ΕΣΔΕΠ (ο Σύλλογος δηλαδή καθηγητών και επιστημονικού προσωπικού του ΑΠΘ) χαρακτήρισε «ντροπή για το Πανεπιστήμιο» την εντός του αστυνομική παρουσία, υπογραμμίζοντας πως «σκοπός τής εν εξελίξει επιχείρησης είναι η εμπέδωση ενός κλίματος αστυνομοκρατίας και καταστολής στην ακαδημαϊκή κοινότητα, τόσο εν όψει της επιχειρούμενης εγκατάστασης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας όσο και ως αναγκαία προϋπόθεση για τη διευκόλυνση της πλήρους επιχειρηματικής δραστηριότητας του Ιδρύματος»!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανένδοτος στα Πανεπιστήμια
Αγώνας στα ΑΕΙ ενάντια σε νόμο-πλαίσιο και πανεπιστημιακή αστυνομία στο στόχαστρο. Νέες φοιτητικές κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Αμετακίνητο το υπ. Προ.Πο. κρατά το ΑΠΘ υπό τον ασφυκτικό κλοιό των...
Ανένδοτος στα Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εικαστική... διαμαρτυρία για την αστυνομική προκλητική παρουσία στο ΑΠΘ
«ΑΠΘ = Αστυνομικό Παράρτημα Θεσσαλονίκης»! Με μια εμπνευσμένη εικαστική παρέμβαση, φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών απάντησαν στη συνεχιζόμενη παρουσία των ΜΑΤ και άλλων αστυνομικών δυνάμεων στην...
Εικαστική... διαμαρτυρία για την αστυνομική προκλητική παρουσία στο ΑΠΘ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέα «κανονικότητα» στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης
Πρόβα τζενεράλε για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία χθες, με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης εναντίον διαμαρτυρόμενων φοιτητών στη Θεσσαλονίκη.
Νέα «κανονικότητα» στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκκενώσεις Θεοδωρικάκου στο ΑΠΘ με συνταγή Χρυσοχοΐδη
Αξημέρωτα χθες το πρωί, ισχυρή δύναμη πάνοπλων οργάνων της τάξης εισέβαλε στο ΑΠΘ, επιτιθέμενη στην κατάληψη του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας που είχε ξεκινήσει την περασμένη Δευτέρα. Πραγματοποιήθηκαν 15...
Εκκενώσεις Θεοδωρικάκου στο ΑΠΘ με συνταγή Χρυσοχοΐδη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρώτες τοποθετήσεις των «πανεπιστημιακών αστυνομικών» στη Θεσσαλονίκη
Στο στάδιο της... εκπαίδευσης φαίνεται πως βρίσκονται οι ειδικοί φρουροί που θα συγκροτήσουν το σώμα της αστυνομίας, η οποία θα επιχειρεί στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.
Πρώτες τοποθετήσεις των «πανεπιστημιακών αστυνομικών» στη Θεσσαλονίκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι προφέσορες στη βία έβγαλαν τους καθηγητές εκτός αμφιθεάτρων
Νέα Επίδειξη καταστολής από τα ΜΑΤ στην πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης ● Άγριο ξύλο, δακρυγόνα και χημικά στην προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φοιτητών.
Οι προφέσορες στη βία έβγαλαν τους καθηγητές εκτός αμφιθεάτρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας