Προειδοποιητικές βολές κατά του σχεδίου του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις τμημάτων στον χώρο των φιλοσοφικών και ανθρωπιστικών σπουδών, και ειδικά στις ξενόγλωσσες σχολές, στέλνουν οι κοσμήτορες των φιλοσοφικών σχολών του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ. Στις προτάσεις που ακούγονται εδώ και μήνες είναι η συγχώνευση των γαλλικών, ιταλικών και γερμανικών φιλολογιών της χώρας, τμήματα τα οποία προσφέρουν προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές υψηλού επιπέδου με διακρίσεις των αποφοίτων τους και διεθνή αναγνώριση του διδακτικού και ερευνητικού έργου του προσωπικού τους.
Οπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των κοσμητόρων των Φιλοσοφικών Σχολών ΕΚΠΑ και ΑΠΘ, Αχιλλέα Χαλδαιάκη και Κωνσταντίνου Μπίκου, «τα Τμήματα ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών συμβάλλουν καθοριστικά στη διασύνδεση της Ελλάδας με σημαντικές χώρες-εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αναδεικνύονται ως διαμεσολαβητές των ξένων πολιτισμών και ως πηγές διαπολιτισμικής γνώσης μέσω των γλωσσών και των γνωστικών αντικειμένων που καλλιεργούν με τα προγράμματα σπουδών τους.
Οι Κοσμητείες θεωρούν ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού της αυτονομίας των ανωτάτων Ιδρυμάτων την υιοθέτηση της ομόφωνης απόφασης όλων των εμπλεκομένων Τμημάτων να συνεχίσουν να λειτουργούν ως αυτόνομα Τμήματα, ενταγμένα στις Φιλοσοφικές Σχολές. Πιθανές σκέψεις για συγχώνευση ή κατάργηση αυτών των τμημάτων θα προσκρούσουν στη σθεναρή αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα οδηγήσουν σε αλλοίωση του χαρακτήρα δυο σημαντικών Σχολών ανθρωπιστικών σπουδών». Οι κοσμητείες υποστηρίζουν πως με βάση τη διεθνή ακαδημαϊκή πρακτική, οι σπουδές και η έρευνα στις ξένες Γλώσσες και Φιλολογίες δεν δικαιολογούν τη διαφοροποίησή τους από τα υπόλοιπα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής ή την ίδρυση ξεχωριστής «Σχολής Ξένων Γλωσσών».
Ζητούν την ενίσχυση των τμημάτων με επένδυση σε υποδομές και με την προκήρυξη θέσεων προσωπικού, σεβασμό των προτάσεων των τμημάτων σχετικά με τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να εκπαιδεύσουν και καλύτερη προσαρμογή ή κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ).
Αυτοεκπληρούμενη προφητεία
Με την υιοθέτηση της ΕΒΕ προέκυψε μειωμένος αριθμός εισακτέων σε δεκάδες τμήματα -εκ των οποίων και οι ξενόγλωσσες φιλολογίες- με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται αυτό ως επιχείρημα για τη δραστική μείωση τμημάτων (μέσω καταργήσεων ή συγχωνεύσεων) στο πλαίσιο της «αναδιάταξης» του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επανέρχονται με άλλα λόγια όσα είχαν προβλεφθεί το 2013 επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου με το περιβόητο σχέδιο «Αθηνά», το οποίο, όπως η φερώνυμη θεά, ξεπήδησε από το κεφάλι των ιθυνόντων της εποχής με το πρόσχημα των δημοσιονομικών δυσκολιών και προέβλεπε τη συγχώνευση των ξενόγλωσσων τμημάτων της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ σε ένα τμήμα με τέσσερις κατευθύνσεις.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας