• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.2°C / 32.8°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.4°C / 33.1°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.9°C / 35.4°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 29.1°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.0°C / 33.0°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 29.8°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.5°C
  5 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 28.5°C / 33.8°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 33.0°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.3°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 32.8°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  44%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το ΔΙΠΑΕ

 • A-
 • A+
Μαζική κινητοποίηση χθες έξω από το ΥΜΑΘ ενάντια στις προτάσεις της διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου για κατάργηση, συγχώνευση και μεταφορά τμημάτων του ιδρύματος σε άλλη πόλη ● Να αναθεωρήσει η κυβέρνηση την απόφαση, ζήτησε ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης έπειτα από συνάντηση που είχε με προέδρους τμημάτων του Πανεπιστημίου. Αμήχανο το υπ. Παιδείας παρέπεμψε στο μέλλον για τις όποιες αποφάσεις.

Κλιμακώθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη οι διαμαρτυρίες ενάντια στις προτάσεις της διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου για κατάργηση, συγχώνευση και μεταφορά τμημάτων του ιδρύματος σε άλλη πόλη, με μαζική κινητοποίηση φοιτητών και καθηγητών έξω από το ΥΜΑΘ, ανακοινώσεις κομμάτων και κινητοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το υπουργείο Παιδείας έδειξε σε πρώτη φάση αμήχανο και παρέπεμψε σε εξέταση του θέματος μετά τις εισηγήσεις…

Η κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ήταν μαζική και ενθουσιώδης, με τους φοιτητές να ανάβουν πυρσούς και να φωνάζουν συνθήματα κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, με κύριο το «σίτιση και στέγαση, δωρεάν σπουδές, στις Σέρρες δεν θα πάμε ούτε για διακοπές», σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόταση για κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, τη συγχώνευση τμημάτων της Σχολής Μηχανικών και τη μετεγκατάστασή τους από τη Σίνδο στην περιοχή των Σερρών.

Ο δήμαρχος Δέλτα Γ. Ιωαννίδης με τους προέδρους τμημάτων του ΔΙΠΑΕ

Στα επιχειρήματά τους, ότι δεν θα μπορέσουν να αντέξουν οι οικογένειές τους το οικονομικό βάρος και βέβαια η απουσία διαβούλευσης με τους συλλόγους φοιτητών και καθηγητών. «Δεν συζητάμε συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων. Απορρίπτουμε επί της ουσίας όλη αυτή την προσπάθεια της Διοικούσας Επιτροπής, ζητάμε την παραίτησή της και ζητάμε να προκηρυχθούν εκλογές για ανάδειξη πρυτανικών αρχών στο Πανεπιστήμιό μας, το οποίο είναι αυτόνομο», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του συλλόγου διδασκόντων, Δημοσθένης Σταμάτης.

Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, υποδεχόταν στο δημαρχείο στη Σίνδο τους προέδρους του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Παραγωγής Διοίκησης, Δημήτρη Κωνσταντινίδη και Απόστολο Τσαγκάρη, από τους οποίους ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες της απροειδοποίητης και ξαφνικής απόφασης της κατάργησης και μετεγκατάστασης των τμημάτων τα οποία παρακολουθούν πάνω από 6.000 φοιτητές, ενώ σε αυτά διδάσκουν 60 μέλη ΔΕΠ. Ο κ. Ιωαννίδης είδε την πρόταση ως «συνειδητή επιλογή» και ως «κρίκο στην αλυσίδα υποβάθμισης της περιοχής» και κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει αυτή την αρνητική απόφαση.

Οι καθηγητές από την πλευρά τους σημείωσαν ότι η απόφαση ελήφθη χωρίς καμία διαβούλευση, εν αγνοία των καθηγητών των τριών τμημάτων που εξέφρασαν από την αρχή της συζήτησης την αντίρρησή τους προβάλλοντας ισχυρά και δομικά επιχειρήματα. Επιπλέον, σχετικές ανακοινώσεις καταδίκης της πρότασης συγχώνευσης και κατάργησης τμημάτων στο ΔΙΠΑΕ εξέδωσαν χθες η ΚΝΕ, οι τοπικές οργανώσεις καθηγητών του ΚΚΕ και η «Οικολογία-Πράσινη Λύση».

Μια πρώτη αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν οι χθεσινές δηλώσεις στην ΕΡΤ του υφυπουργού Παιδείας Αγγελου Συρίγου, ο οποίος μπορεί αόριστα να παρέπεμψε στο μέλλον, «είναι πρόωρο να πω οτιδήποτε άλλο πριν έρθουν οι σχετικές προτάσεις στο υπουργείο», αλλά δεν διέψευσε κιόλας ότι υπάρχει πιθανότητα οι συγχωνεύσεις ή οι μεταφορές σε άλλες πόλεις να συμβούν. Επανέλαβε εξάλλου πως «το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από το κάθε Πανεπιστήμιο να καταθέσει τις προτάσεις του για το τι θα γίνει με τον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας. Η προθεσμία ήταν η 31η Μαρτίου και σε αυτό το πλαίσιο το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος κατέθεσε τις προτάσεις του.

Οι εν λόγω προτάσεις θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Εθνικής Αρχής για τη δημόσια εκπαίδευση, που είναι Ανεξάρτητη Αρχή, και θα κρίνει από ακαδημαϊκής πλευράς και πλευράς επαγγελματικού προσανατολισμού και αποκαταστάσεως (επαγγελματικά) τι ακριβώς συμβαίνει. Στη συνέχεια θα έρθουν οι προτάσεις στο υπουργείο για να κριθούν συνολικά». Προσπάθησε μόνο να «γλυκάνει» το σχέδιο αφού, όπως είπε, προϋπόθεση θα είναι «να μη θιγούν αυτοί που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο. Για παράδειγμα, ακόμα κι αν καταργηθεί κάποιο τμήμα, πάντα θα ληφθεί υπόψη όσοι φοιτούν σε αυτό να αποφοιτήσουν κανονικά (…). Συνήθως αυτό που γίνεται είναι το να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους οι φοιτητές εκεί όπου βρίσκονται. Δεν υπάρχει καμιά ειλημμένη απόφαση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, αντίθετη με τα σχέδια της κυβέρνησης
Διπλό χαστούκι στην κυβέρνηση –Κεραμέως και Χρυσοχοΐδη– από τη Σύγκλητο: διαφωνεί και στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων κολεγίων.
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, αντίθετη με τα σχέδια της κυβέρνησης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιδράσεις χωρίς τέλος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
Οι αλλαγές συνιστούν τεράστιο πλήγμα στις σπουδές των φοιτητών αφού καλούνται να μετακομίσουν σε μια άλλη πόλη και να συνεχίσουν εκεί τις σπουδές τους, με οικονομικό και ψυχολογικό κόστος.
Αντιδράσεις χωρίς τέλος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κατάληψη στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
Οι φοιτητές των τμημάτων της Σχολής Μηχανικών στη Σίνδο κατέλαβαν τις κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ και πραγματοποίησαν πορεία, ενώ στην Καβάλα άνοιγε νέο μέτωπο με τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής.
Κατάληψη στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ξεσηκωμός στο ΔΙΠΑΕ
Φοιτητές, καθηγητές αλλά και η τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης αντιδρούν στο σχέδιο για καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων που έχει καταθέσει στο υπουργείο Παιδείας ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής Αθ....
Ξεσηκωμός στο ΔΙΠΑΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας