• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 31.8°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 32.1°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 32.6°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 32.6°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 29.8°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 26.8°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  1 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 30.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 31.0°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.8°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 32.0°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  23°C 22.7°C / 27.3°C
  4 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 27.8°C / 33.3°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  42%

Από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών του Διεθνούς Πανεπιστημίου κατά των καταργήσεων και συγχωνεύσεων τμημάτων

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεσηκωμός στο ΔΙΠΑΕ

 • A-
 • A+
Φοιτητές, καθηγητές αλλά και η τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης αντιδρούν στο σχέδιο για καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων που έχει καταθέσει στο υπουργείο Παιδείας ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής Αθ. Καΐσης.

Αναταραχή και σφοδρές αντιδράσεις από καθηγητές και φοιτητές έχουν προκληθεί στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ), μετά την πρόταση που κατέθεσε, την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της διορισμένης από το υπουργείο Παιδείας Διοικούσας Επιτροπής του πανεπιστημίου για καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μετακινήσεις σε άλλη πόλη τμημάτων του ιδρύματος.

Μάλιστα, στο πρακτικό που στάλθηκε στο υπουργείο μετά τη συνεδρίαση της 14μελούς διοικούσας επιτροπής και έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.», πολλά μέλη της εξέφρασαν ευθέως διαφωνίες αλλά και επιφυλάξεις για κάποιες από τις συγχωνεύσεις, τις καταργήσεις και μετακινήσεις, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί τελική ψηφοφορία, οπότε το πρακτικό εστάλη με την καταγραφή όλων των απόψεων.

Μεταφορά στις Σέρρες

Ο πρόεδρος της διοικούσας του ΔΙΠΑΕ, Αθανάσιος Καΐσης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, εισηγείται πάντως: την κατάργηση του τμήματος Φυσικής με έδρα την Καβάλα, τη μεταφορά από τη Σίνδο στις Σέρρες του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, την κατάργηση του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος με έδρα τη Σίνδο και τη συγχώνευση του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων -με έδρα τη Σίνδο- με το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών στις Σέρρες, με λειτουργία και έδρα του συγχωνευθέντος τμήματος τις Σέρρες.

Επίσης, τη συγχώνευση του τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής των Σερρών με το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στην ίδια πόλη και τη μεταφορά του Παραρτήματος του τμήματος Νοσηλευτικής από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη.

Ο ίδιος ο κ. Καΐσης σημειώνει, πάντως, στην εισήγησή του πως «δεν προκύπτουν προτάσεις αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη προερχόμενες ευθέως από τα Τμήματα του ΔΙΠΑΕ», ωστόσο «η αναδιάρθρωση και ο εξορθολογισμός της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης είναι ζητούμενα όχι μόνο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ αλλά και ικανότατου αριθμού ακαδημαϊκών στελεχών του ΔΙΠΑΕ, της διοίκησης του ΔΙΠΑΕ, καθώς και υπερβάλλοντος τμήματος της ελληνικής κοινωνίας».

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Δημοσθένης Σταμάτης, πρόεδρος του Συλλόγου των Διδασκόντων στο ΔΙΠΑΕ, είπε ότι «τόσο η πρόταση του προέδρου όσο και το πρακτικό που στάλθηκε στο υπουργείο στερούνται οποιασδήποτε ακαδημαϊκής λογικής, δεν υπήρξε καμία προηγούμενη ενημέρωση -πόσο μάλλον διαβούλευση- με τα Τμήματα που αναφέρονται. Αν η πρόταση αυτή υλοποιηθεί, 6.000 φοιτητές θα χρειαστεί να μετακινηθούν από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες, 5.500 θα βρεθούν χωρίς το τμήμα ή σε διαφορετικό τμήμα από αυτό που φοιτούσαν. Πρόκειται για μια πρόταση που στοχεύει στην αποδόμηση και, προοπτικά, στη διάλυση του ΔΙΠΑΕ με την παρούσα μορφή του. Είναι με άλλη μορφή το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ 2» για το Διεθνές Πανεπιστήμιο, αυτή τη φορά με Δούρειο Ιππο τη διορισμένη από το υπουργείο Διοικούσα Επιτροπή του».

Ειδικά η πρόταση για κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Σχολής Μηχανικών με έδρα τη Σίνδο Θεσσαλονίκης, με μόνο δεδομένο «ότι ο αριθμός των εισακτέων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021 είναι 90 φοιτητές, εκ των οποίων μόνο 36 προέρχονται από ΓΕΛ», έχει προκαλέσει και άλλου είδους αντιδράσεις. Ο Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, σχολιάζει με ανακοίνωσή του ότι ο πρόεδρος του ΔΙΠΑΕ «προκειμένου να τεκμηριώσει την απόφαση, χρησιμοποιεί και εισάγει έναν ανεπίτρεπτο εκπαιδευτικό ρατσισμό, αφού διαχωρίζει τους εισαχθέντες ανάλογα με την εκπαιδευτική τους προέλευση (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ)».

Συγκέντρωση στη Θέρμη

Σφοδρές είναι ήδη οι αντιδράσεις των φοιτητών, καθώς μόνο σε πρώτη φάση, χθες, περίπου 300 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ στη Θέρμη, διαμαρτυρόμενοι για τις προτάσεις της διοίκησης. Ούτε ο πρόεδρος ούτε κάποιο άλλο μέλος της διοικούσας ήταν παρόντες για να συναντηθούν με τους φοιτητές, οι οποίοι άρχισαν παράλληλα τη συγκέντρωση υπογραφών. Κλιμακώνοντας τον αγώνα τους, σήμερα το μεσημέρι (12.00), φοιτητές και καθηγητές πρόκειται να συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Οπως χαρακτηριστικά λέει ο Γιάννης Γαβριηλίδης, φοιτητής του ΔΙΠΑΕ, μέλος του Bloco, «αυτές είναι οι πρώτες αντιδράσεις στα σχέδια της διοίκησης και του υπουργείου Παιδείας. Τους λέμε καθαρά να μην κάνουν καμία σκέψη για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. Και θα καταλάβουν ότι θα βρουν όλους τους φοιτητές του ΔΙΠΑΕ ενωμένους απέναντί τους».

Ωστόσο, οι αντιδράσεις έχουν βγει ακόμη και έξω από τον χώρο του πανεπιστημίου και έχουν μεταφερθεί στην τοπική κοινωνία, με τον δήμαρχο Δέλτα, Γιάννη Ιωαννίδη, να εκφράζει τη δυσαρέσκεια και αντίθεσή του με τις μεταφορές τμημάτων στις Σέρρες. «Βίαιη και χωρίς σχέδιο» χαρακτήρισε τις εισηγήσεις ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Γιώργος Αρβανιτίδης, ενώ και ο Κώστας Γιουτίκας, αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, είδε ότι «δεν υπάρχει καμιά λογική στην απόφαση».


► Με μήνυμά του στην «Εφ.Συν.» ο κ. Γιάννης Γαβριηλάκης φοιτητής στη σχολή Φυσικοθεραπείας του ΔΙΠΑΕ διευκρινίζει ότι είναι άλλο πρόσωπο από τον Γιάννη Γαβριηλάκη φοιτητή της σχολής Βιοιατρικών Επιστημών του ΔΙΠΑΕ που ενεργοποιείται στην φοιτητική παράταξη Bloco. Όπως μας γράφει χαρακτηριστικά «είμαι ενεργός φοιτητής του τμήματος φυσικοθεραπείας στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. και αποστασιοποιούμαι από τέτοιες παρατάξεις! Θα προτιμούσα την αναγραφή της δήλωσης μου για να είναι πιο ξεκάθαρη η θέση μου».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μία εβδομάδα κατάληψης για δωρεάν μεταπτυχιακά
Μία εβδομάδα κατάληψης του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου συμπληρώνεται σήμερα, με τους φοιτητές να διαμαρτύρονται για ένα από τα μεγαλύτερα επίδικα του καιρού μας για την ανώτατη εκπαίδευση:...
Μία εβδομάδα κατάληψης για δωρεάν μεταπτυχιακά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φοιτητικός αναβρασμός ενάντια σε ΟΠΠΙ, καταστολή και νόμο-πλαίσιο
Δυναμικές πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τους φοιτητικούς συλλόγους ενάντια στην αστυνομική καταστολή και την προαναγγελθείσα είσοδο της ΟΠΠΙ στα ΑΕΙ, καθώς και στον επερχόμενο νόμο-πλαίσιο του...
Φοιτητικός αναβρασμός ενάντια σε ΟΠΠΙ, καταστολή και νόμο-πλαίσιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιδράσεις χωρίς τέλος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
Οι αλλαγές συνιστούν τεράστιο πλήγμα στις σπουδές των φοιτητών αφού καλούνται να μετακομίσουν σε μια άλλη πόλη και να συνεχίσουν εκεί τις σπουδές τους, με οικονομικό και ψυχολογικό κόστος.
Αντιδράσεις χωρίς τέλος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κατάληψη στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
Οι φοιτητές των τμημάτων της Σχολής Μηχανικών στη Σίνδο κατέλαβαν τις κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ και πραγματοποίησαν πορεία, ενώ στην Καβάλα άνοιγε νέο μέτωπο με τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής.
Κατάληψη στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το ΔΙΠΑΕ
Κλιμακώθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη οι διαμαρτυρίες ενάντια στις προτάσεις της διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου για κατάργηση, συγχώνευση και μεταφορά τμημάτων του ιδρύματος σε άλλη πόλη, με μαζική...
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το ΔΙΠΑΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας