• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 28.4°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 25.9°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.5°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.4°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 18.0°C / 23.2°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 19.5°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 26.4°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.6°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 20.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 25.6°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 24.5°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  90%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ερχεται το επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο, επιστρέφουν τα ΤΕΙ

 • A-
 • A+
Θολές αρμοδιότητες για τα Συμβούλια Ιδρυμάτων όπου υπάρχουν δύο «γραμμές» στο εσωτερικό της Ν.Δ. και τους «γαλάζιους» συνδικαλιστές. ● Ξεκάθαρες οι προθέσεις του υπουργείου ως προς ενός τύπου επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο, με αναφορά μεταξύ άλλων σε «βιομηχανικά διδακτορικά», σε συνεργασία με επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτούν την έρευνα, σε «επαγγελματικά» μεταπτυχιακά προγράμματα και σε εξωπανεπιστημιακούς διδάσκοντες μεταπτυχιακών που μπορεί να είναι στελέχη επιχειρήσεων.

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά της ως προς τα «καυτά» -για τις πρυτανικές αρχές- σημεία του νέου νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη χθεσινή έκτακτη διαδικτυακή σύνοδο των πρυτανέων.

Δεν έδωσε καμία πληροφορία για τις αλλαγές στη διοίκηση των ΑΕΙ -η ενημέρωση ήταν προφορική και επιφυλάχθηκε να στείλει συνοπτικό κείμενο-, ούτε αναφέρθηκε στα Συμβούλια Διοίκησης (για τον ρόλο των οποίων υπάρχει διχογνωμία στο «γαλάζιο» στρατόπεδο), αναφέρθηκε ασαφώς σε ένα νέο «μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ» και, γνωρίζοντας πως τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει ο πρωθυπουργός, έδειξε έτοιμη για την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου, περιμένοντας το πράσινο φως του Μαξίμου.

Αυτό που δεν ήθελε να κρύψει, πάντως, ήταν οι προθέσεις του υπουργείου ως προς ενός τύπου επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο, με αναφορά σε «βιομηχανικά διδακτορικά», σε συνεργασία με επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτούν την έρευνα νέων επιστημόνων στους τομείς που τις ενδιαφέρουν, σε «επαγγελματικά» μεταπτυχιακά προγράμματα σε συνεργασία και με την αγορά εργασίας, σε εξωπανεπιστημιακούς διδάσκοντες μεταπτυχιακών που μπορεί να είναι στελέχη επιχειρήσεων (έως 40% του δυναμικού), σε περαιτέρω απελευθέρωση στη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων (start ups) μέσα στα ΑΕΙ και στην εισαγωγή του θεσμού του εκτελεστικού διευθυντή (μάνατζερ) των ιδρυμάτων, πρόταση με την οποία ήδη κάποια Πανεπιστήμια αντιδρούν.

Παράλληλα, μάλλον αιφνιδιαστική ήταν και η εισήγηση για την «επιστροφή» των πρώην ΤΕΙ με τη μορφή Σχολών Εφαρμοσμένων Σπουδών τριετούς διάρκειας, η οποία έκανε ορισμένους πρυτάνεις να σχολιάζουν πως «κακώς τότε καταργήθηκαν τα διετή προγράμματα σπουδών, που ήταν έτοιμα, λες και είναι το πρόβλημα η διάρκεια».

Η Νίκη Κεραμέως ζήτησε και πάλι να καταθέσουν τα Πανεπιστήμια τις προτάσεις τους για αλλαγές, μετονομασίες, συγχωνεύσεις ή κλείσιμο τμημάτων τους και έδωσε παράταση ώς τις 20 Απριλίου στις προτάσεις τους για τον φετινό αριθμό εισακτέων.

Ως προς τα Συμβούλια Ιδρυμάτων, υπάρχουν δύο «γραμμές» στο εσωτερικό της Ν.Δ. και τους «γαλάζιους» συνδικαλιστές, η μία ότι θα είναι εποπτικά ή συμβουλευτικά, χωρίς ιδιαίτερες αρμοδιότητες, και η άλλη ότι θα καθορίζουν τις εξελίξεις, έχοντας όλες τις αρμοδιότητες που έχει το Πρυτανικό Συμβούλιο και η Σύγκλητος. Αν επικρατήσει το δεύτερο σενάριο, θεωρείται δεδομένη η έντονη τριβή του υπουργείου με τους πρυτάνεις.

Συνοπτικά, με τον νέο νόμο προβλέπονται μεταξύ άλλων:

● Απελευθέρωση των προγραμμάτων σπουδών στα ΑΕΙ και αυτονόμησή τους ώστε να τα σχεδιάζουν χωρίς έγκριση από το υπουργείο Παιδείας. Προϋπόθεση βέβαια λειτουργίας τους θα αποτελεί η προηγούμενη αξιολόγηση και πιστοποίηση των νέων προγραμμάτων από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕΕ).

● Επανέρχονται τα 3ετή «νέα ΤΕΙ» μέσα στα Πανεπιστήμια με τη θέσπιση των Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών με υποχρεωτική πρακτική άσκηση.

● Αυστηροποίηση μέτρων για το αδιάβλητο των εκλεκτορικών σωμάτων.

● «Φίλτρα» στην επιλογή των νέων μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ). Κατάρτιση μητρώου γνωστικού αντικειμένου ανά τμήμα, από το οποίο θα εκλέγονται οι νέοι διδάσκοντες. Υποχρεωτική «ηλεκτρονική» επιλογή τους μέσω του συστήματος «Ζευς», αυξημένα εξωτερικά μέλη και αύξηση κριτηρίων αριστείας.

● Ενίσχυση κινητικότητας των νέων. Οι φοιτητές θα μπορούν πλέον να σπουδάζουν σε ένα τμήμα, αλλά να παίρνουν μαθήματα και από άλλα τμήματα «για την ευρεία μόρφωσή τους». Ωστόσο, αυτό θα μπορούν να το κάνουν παρατείνοντας τις σπουδές τους (π.χ. κάποιος που σπουδάζει Ιατρική θα μπορεί να πάρει, αν θέλει, μαθήματα Φιλοσοφίας).

● Εισαγωγή θεσμού εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών μεταξύ ομοειδών τμημάτων της χώρας («εσωτερικό Erasmus»).

● Περισσότερα προγράμματα σπουδών ανά τμήμα. Συνεργασία μεταξύ τμημάτων ΑΕΙ σε κοινά προγράμματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διπλά πτυχία.

● Απελευθερώνονται οι διαδικασίες πλήρως στα μεταπτυχιακά προγράμματα, κάτι που αφορά και το ύψος των διδάκτρων τους που θα καθορίζεται πλέον κατά περίπτωση. Απελευθερώνονται επίσης οι αμοιβές των καθηγητών τους. Κατάργηση του ορίου δύο θητειών στη διεύθυνση μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

● Ετήσιος προγραμματισμός και παρακολούθηση στόχων ανά Πανεπιστήμιο και εσωτερικός κανονισμός ανά ΑΕΙ.

● Νέες ερευνητικές δομές στα ΑΕΙ για τη συνεργασία τους με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, θέσεις ερευνητών με θητεία έως 5 έτη, που θα αμείβονται από ιδιωτικούς ή άλλους πόρους, και ειδικές θέσεις για καθηγητές του εξωτερικού.

● Οι αποφάσεις, όπως παρατάσεις εξαμήνων ή άλλα θέματα λειτουργίας των ΑΕΙ, θα λαμβάνονται από τα ίδια τα Ιδρύματα.

● Μόνο περιορισμένη χρήση εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει άλλη επιλογή), αλλά ελεύθερη χωρίς περιορισμούς διαδικτυακή διδασκαλία στα μεταπτυχιακά ή άλλα προγράμματα.

● Εκτελεστικός διευθυντής των ΑΕΙ (μάνατζερ), που θα είναι άτομο το οποίο μπορεί να προέρχεται από το προσωπικό του ιδρύματος ή άλλον δημόσιο φορέα (η διάταξη αυτή τέθηκε υπό την κρίση των πρυτάνεων).

● Επέκταση και αναβάθμιση του θεσμού τής πρακτικής άσκησης των φοιτητών σε σύνδεση με την αγορά, με την ίδρυση Μονάδας Πρακτικής Ασκησης σε όλα τα ΑΕΙ και υπεύθυνους ανά τμήμα.

● Ανταποδοτικές υποτροφίες με ακαδημαϊκά κριτήρια, όπου υπάρχουν δίδακτρα (μεταπτυχιακά).

● Αλλάζει η αναγνώριση των πτυχίων από τον ΔΟΑΤΑΠ. Νέες διατάξεις για τη λειτουργία του Οργανισμού, που προβλέπουν αυτόματη ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων από το εξωτερικό (και τα αντίστοιχα αναγνωρισμένα στη χώρα μας ανώτατα ιδρύματά τους). Αυτό θα γίνει μέσω της δημιουργίας Εθνικού Μητρώου που θα περιλαμβάνει τα αναγνωρισμένα ΑΕΙ του εξωτερικού, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας. Τα Πανεπιστήμια θα καταρτίζουν μια λίστα με τα αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού που αποδέχονται.

■ Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η υπουργός ζήτησε από τα 12 Πανεπιστήμια που οφείλουν να κάνουν πρυτανικές εκλογές το επόμενο διάστημα να περιμένουν και να μην προκηρύξουν ακόμη τις εκλογικές διαδικασίες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ στα... μέτρα της εποχής
Η υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως θα παρουσιάσει σήμερα στους πρυτάνεις τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις, που δεν φαίνεται να είναι τόσο ριζικές όσο οι αρχικές εξαγγελίες.
Νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ στα... μέτρα της εποχής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο Γεραπετρίτης κρίνει ως αντισυνταγματικό… το νομοσχέδιο Κεραμέως!
Το βασικό σημείο διαφωνίας είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του δημόσιου Πανεπιστημίου καταργείται η εκλογή πρύτανη από το σύνολο των Πανεπιστημιακών, κάτι που δεν είχε γίνει ούτε στην περίοδο της μαύρης...
Ο Γεραπετρίτης κρίνει ως αντισυνταγματικό… το νομοσχέδιο Κεραμέως!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποδομούν τον νόμο Κεραμέως (Βίντεο)
Με ένα σύντομης διάρκειας βίντεο, καθηγητές, αναπληρωτές καθηγητές, επίκουροι και λέκτορες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διαμαρτύρονται για τον επερχόμενο νέο «νόμο - πλαίσιο» των ΑΕΙ.
Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποδομούν τον νόμο Κεραμέως (Βίντεο)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
To παρασκήνιο του νέου «όχι» στην Κεραμέως
Σε κοινό ψήφισμα κατέληξε η Σύνοδος Πρυτάνεων το οποίο είναι απορριπτικό ως προς τις αλλαγές που εισάγει το νομοσχέδιο με τον «αντιδημοκρατικό» τρόπο εκλογής των οργάνων.
To παρασκήνιο του νέου «όχι» στην Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Πόρτα» και από τις διοικήσεις των ΑΕΙ στον νόμο-πλαίσιο Κεραμέως
Εξαπλώνεται στην πανεπιστημιακή κοινότητα η ρητή εναντίωση στον νέο νόμο-πλαίσιο που φέρνει για τα ΑΕΙ η υπουργός Παιδείας. Μετά τις αντιδράσεις των φοιτητών και εργαζομένων, σειρά έχουν οι διοικήσεις.
«Πόρτα» και από τις διοικήσεις των ΑΕΙ στον νόμο-πλαίσιο Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρυτανικό «όχι» στην Κεραμέως
Οι πρυτάνεις αρνούνται κατηγορηματικά τη συνδιοίκηση με τα Συμβούλια Ιδρύματος. Πληθαίνουν οι αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας ● Βέλη ακόμα και από Διαμαντοπούλου κατά του νόμου!
Πρυτανικό «όχι» στην Κεραμέως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας