• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 28.7°C / 33.0°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.7°C / 34.1°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 35.4°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  4 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.0°C / 33.2°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 31.5°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  3 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.5°C
  4 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.1°C
  4 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  0 BF
  84%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  2 BF
  35%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.5°C / 32.8°C
  3 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.0°C / 31.8°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 27.1°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 33.9°C
  3 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  0 BF
  36%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιδράσεις για την επέκταση των Πειραματικών Σχολείων

 • A-
 • A+
Εκπαιδευτικοί και γονείς τονίζουν ότι η διεύρυνση, όπως υλοποιείται, ανοίγει τον δρόμο για σχολεία πολλών ταχυτήτων ● Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα έξω από το 26ο Γυμνάσιο Αθηνών.

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα ως αποτέλεσμα της επέκτασης του δικτύου των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας. Από 62 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία που λειτουργούσαν το σχολικό έτος 2019-2020 επεκτείνονται πλέον σε 120. Αυτή η διεύρυνση όμως, όπως υλοποιείται, υποβαθμίζει το σύνολο των υπόλοιπων σχολείων, ανακατανέμει το μαθητικό δυναμικό, καταργεί τα γεωγραφικά όρια, οδηγεί τους γονείς να επιλέγουν σχολεία και να αλλάζουν περιοχές, ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα. Το χειρότερο είναι ότι μειώνονται τα ελεύθερης πρόσβασης δημόσια σχολεία γειτονιάς.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται σήμερα στις 16.00 έξω από το 26ο Γυμνάσιο Αθηνών (Μαρασλή και Σουηδίας) με συμβολική πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή, στην οποία καλούν 5 σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων από σχολεία του κέντρου (14ου, 15ου, 16ου, 74ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και 26ου Γυμνασίου Αθηνών), 6 ΕΛΜΕ της Αθήνας και δύο σύλλογοι εκπαιδευτικών μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει το 26ο Γυμνάσιο στο Κολωνάκι και να το διασυνδέσει με τα πειραματικά Δημοτικά του Μαράσλειου.

Στην ανακοίνωσή τους οι σύλλογοι, που σχεδιάζουν αίτηση ακύρωσης της απόφασης, επισημαίνουν ότι «η αυταρχική και αντιδημοκρατική απόφαση αγνοεί την ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση πολιτικών κομμάτων, όλων των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Αθηναίων, πολιτικών και βουλευτών από όλα τα κόμματα, συλλόγων γονέων και εκπαιδευτικών, οργανώσεων της τοπικής κοινωνίας, οικογενειών, μαθητών/μαθητριών και κατοίκων της γειτονιάς». «Είναι ανάλγητοι! Δεν «ακούν», δεν σέβονται τη βροντερή και δίκαιη φωνή των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών, των κατοίκων για να παραμείνει και να αναβαθμιστεί το 26ο Γυμνάσιο για όλα τα παιδιά της περιοχής. [..] Οι αρχικές διαρροές από το υπουργείο, μετά τις μαζικές αντιδράσεις, ότι δεν θα μετατραπεί σε Πειραματικό ήταν μια καλοστημένη μεθόδευση εφησυχασμού» υπογραμμίζουν οι 6 ΕΛΜΕ της Αθήνας.

Και στο Μαρούσι

Αντιδράσεις όμως καταγράφονται και στο Μαρούσι, όπου γονείς και εκπαιδευτικοί πληροφορήθηκαν με έκπληξη πως το 1ο Γυμνάσιο, το μοναδικό Γυμνάσιο που εξυπηρετεί το κέντρο της περιοχής, θα γίνει πειραματικό. Από του χρόνου 65 παιδιά θα πρέπει να απορροφηθούν σε άλλα Γυμνάσια προκαλώντας συμφόρηση και στα υπόλοιπα σχολεία του δήμου.

«Τα παιδιά μας θα πρέπει να διανύουν κάθε μέρα 2 χιλιόμετρα (στην καλύτερη περίπτωση) μέσα στην κίνηση και διασχίζοντας λεωφόρους για την πρόσβασή τους στην υποχρεωτική βαθμίδα της β/θμιας εκπαίδευσης. Πώς είναι δυνατόν το κέντρο ενός από τους μεγαλύτερους δήμους της πρωτεύουσας να μένει χωρίς Γυμνάσιο;» αναφέρει ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Δημοτικού στο Μαρούσι. «Θέλετε σχολεία στα οποία θα εφαρμόζονται καινοτόμα προγράμματα και μέθοδοι διδασκαλίας; Είμαστε μαζί σας! Αφήστε τα σχολεία όμως στα παιδιά της γειτονιάς τους. Μην πειράζετε το δυναμικό του σχολείου. Μη διασπάτε τον κοινωνικό ιστό της σχολικής κοινότητας. Μη χωρίζετε τα παιδιά από τους φίλους και συμμαθητές τους» αναφέρουν οι γονείς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στο υπουργείο Παιδείας για τα κενά στα σχολεία
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας διοργανώνουν σήμερα το μεσημέρι (13.30) από κοινού οι δύο εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ, ενώ για τη διευκόλυνση της συμμετοχής...
Στο υπουργείο Παιδείας για τα κενά στα σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Η κυβέρνηση καταργεί το δικαίωμα στην απεργία»
Με εντολή της υπουργού Ν. Κεραμέως ξεκίνησε η αποστολή αποφάσεων με τις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις στους διευθυντές σχολείων που δεν ανάρτησαν την ετήσια Εκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Εργου.
«Η κυβέρνηση καταργεί το δικαίωμα στην απεργία»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μαθητική διαδήλωση για τα 31.000 κρούσματα σε σχολεία
Με χιλιάδες παιδιά και καθηγητές να νοσούν και εκατοντάδες καταλήψεις σε σχολεία της χώρας, η δευτεροβάθμια εκπαίδευση μοιάζει με πειραματικό σωλήνα που αχνίζει.
Μαθητική διαδήλωση για τα 31.000 κρούσματα σε σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μπάχαλο με τα τεστ, στον χορό βάζουν δήμους και εκπαιδευτικούς
Οι διευθυντές και οι καθηγητές θα προμηθεύσουν με self tests τους τουλάχιστον 200.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς που δεν κατάφεραν να τα βρουν.
Μπάχαλο με τα τεστ, στον χορό βάζουν δήμους και εκπαιδευτικούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σήμερα σε όλη τη χώρα
Με κεντρικό αίτημα να σταματήσει το διαρκές μορφωτικό έγκλημα και να ανοίξουν με ασφαλή τρόπο τα σχολεία -και όχι με σελφ τεστ- μερικές εκατοντάδες δασκάλων, εκπαιδευτικών και γονιών διαδήλωσαν χθες το...
Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σήμερα σε όλη τη χώρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Λοιπόν, δεν θα υπακούσω!»
Σφοδρές αντιδράσεις στη νέα απόπειρα του ΥΠΑΙΘ να περάσει την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών - Οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ, καλούν τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν δυναμικά στην...
«Λοιπόν, δεν θα υπακούσω!»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας