• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.6°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 25.6°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 27.1°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.5°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.7°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  3 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 26.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.4°C
  2 BF
  78%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 26.6°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 27.7°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.7°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  61%
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ στα... μέτρα της εποχής

 • A-
 • A+
Η υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως θα παρουσιάσει σήμερα στους πρυτάνεις τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις, που δεν φαίνεται να είναι τόσο ριζικές όσο οι αρχικές εξαγγελίες ● Εγκαταλείπονται οι προτάσεις για αλλαγές στις πρυτανικές εκλογές ● Πρακτική άσκηση σε όλα τα πανεπιστήμια ● Πλήρης απελευθέρωση στα μεταπτυχιακά προγράμματα

Μικρότερες αλλαγές από τις αρχικές εξαγγελίες και το κλίμα που είχε καλλιεργηθεί για ριζικές τομές φαίνεται πως φέρνει ο νέος νόμος-πλαίσιο(;) για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τον ΔΟΑΤΑΠ, το σχέδιο του οποίου θα παρουσιάσει σήμερα σε έκτακτη -διαδικτυακή- σύνοδο πρυτάνεων η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Οι κυβερνητικές διαρροές, με το βλέμμα κυρίως στις αντιδράσεις των πρυτάνεων, αναφέρουν πως «το υπουργείο θα δώσει προτεραιότητα σε θέματα που αφορούν τους φοιτητές και την καθημερινότητά τους στα πανεπιστήμια και όχι σε θέματα που δημιουργούν εντάσεις στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας». Εγκαταλείπονται οι προτάσεις για αλλαγές στις πρυτανικές εκλογές και ορισμό των πρυτάνεων από τα νέα Συμβούλια Διοίκησης, η συγκρότηση των οποίων ωστόσο παραμένει πρόθεση του υπουργείου.

«Εκτιμώ ότι με όλα τα προβλήματα που έχει η χώρα και ενώ βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, το τελευταίο θέμα που θα ήθελε να ανοίξει το υπουργείο, γνωρίζοντας ότι θα πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις, είναι αλλαγές στις πρυτανικές εκλογές» σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σπύρος Κίντζιος.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει («Τα Νέα», 15/3/2022), με τον νέο νόμο θεσπίζεται εκτελεστικός διευθυντής των ΑΕΙ (μάνατζερ), που θα είναι άτομο το οποίο μπορεί να προέρχεται από προσωπικό του ιδρύματος ή άλλον δημόσιο φορέα. «Το να υπάρξουν κάποια εποπτικά σώματα στα πανεπιστήμια είναι μια πρόταση συζητήσιμη, δεν το βλέπουμε εξ ορισμού αρνητικά. Εξάλλου, κάποια πανεπιστήμια ήδη έχουν εφαρμόσει τον θεσμό του γενικού διευθυντή. Ως πανεπιστημιακοί δεν είμαστε αντίθετοι στο να υπάρξει μια μείωση του γραφειοκρατικού, διοικητικού φόρτου εργασίας. Εξάλλου τις αποφάσεις τις λαμβάνουν η Σύγκλητος και οι πρυτανικές αρχές» υπογραμμίζει ο κ. Κίντζιος.

Με τον νέο νόμο σχεδιάζεται η επέκταση του θεσμού της πρακτικής άσκησης των φοιτητών σε σύνδεση με τον παραγωγικό ιστό της χώρας, με την ίδρυση μονάδας πρακτικής άσκησης σε όλα τα ΑΕΙ και υπεύθυνους ανά τμήμα. Επιπλέον, πρόθεση του υπουργείου είναι η εισαγωγή θεσμού εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών, κυρίως μεταξύ τμημάτων συναφών αντικειμένων (π.χ. να μπορεί ένας φοιτητής να πάει για ένα εξάμηνο από το Μαθηματικό Αθήνας στο Φυσικό).

Στο σχέδιο που θα παρουσιάσει στους πρυτάνεις σήμερα η υπουργός φαίνεται πως θα υπάρχουν αλλαγές και στον τρόπο εκλογής των εκλεκτορικών σωμάτων, καθώς η ηγεσία του υπουργείου ισχυρίζεται πως ο υφιστάμενος τρόπος με τον οποίο εκλέγονται και εξελίσσονται σήμερα τα μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παθογένειες του ελληνικού πανεπιστημίου. Πρυτανικές πηγές εκτιμούν πως οι προτεινόμενες, κυρίως γραφειοκρατικές αλλαγές της νομοθεσίας -για ακόμα μια φορά τα τελευταία χρόνια σε ένα πανεπιστήμιο υποχρηματοδοτούμενο- θα φέρουν στις διοικήσεις, στα μέλη ΔΕΠ και στους διοικητικούς υπαλλήλους ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση, σχεδόν χωρίς λόγο.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τις διαρροές, απελευθερώνονται πλήρως οι διαδικασίες στα μεταπτυχιακά προγράμματα, κάτι που αφορά και το ύψος των διδάκτρων τους, που θα καθορίζεται πλέον κατά περίπτωση. Τέλος, η αναγνώριση των πτυχίων του εξωτερικού θα γίνεται μέσω της Δημιουργίας Εθνικού Μητρώου που θα περιλαμβάνει τα αναγνωρισμένα ΑΕΙ του εξωτερικού και στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποδομούν τον νόμο Κεραμέως (Βίντεο)
Με ένα σύντομης διάρκειας βίντεο, καθηγητές, αναπληρωτές καθηγητές, επίκουροι και λέκτορες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διαμαρτύρονται για τον επερχόμενο νέο «νόμο - πλαίσιο» των ΑΕΙ.
Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποδομούν τον νόμο Κεραμέως (Βίντεο)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρυτανικό «όχι» στην Κεραμέως
Οι πρυτάνεις αρνούνται κατηγορηματικά τη συνδιοίκηση με τα Συμβούλια Ιδρύματος. Πληθαίνουν οι αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας ● Βέλη ακόμα και από Διαμαντοπούλου κατά του νόμου!
Πρυτανικό «όχι» στην Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ερχεται το επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο, επιστρέφουν τα ΤΕΙ
Η Νίκη Κεραμέως ζήτησε και πάλι να καταθέσουν τα Πανεπιστήμια τις προτάσεις τους για αλλαγές, μετονομασίες, συγχωνεύσεις ή κλείσιμο τμημάτων τους και έδωσε παράταση ώς τις 20 Απριλίου.
Ερχεται το επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο, επιστρέφουν τα ΤΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΕΙ με κλειστούς ορίζοντες
Το υπουργείο Παιδείας επιχείρησε να πείσει πως το νομοσχέδιο έχει ευρύτατες συναινέσεις στην κοινωνία και έκανε λόγο για σύμπνοια της πανεπιστημιακής κοινότητας, αγνοώντας πάνω από 100 αντίθετες με αυτό...
ΑΕΙ με κλειστούς ορίζοντες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο Γεραπετρίτης κρίνει ως αντισυνταγματικό… το νομοσχέδιο Κεραμέως!
Το βασικό σημείο διαφωνίας είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του δημόσιου Πανεπιστημίου καταργείται η εκλογή πρύτανη από το σύνολο των Πανεπιστημιακών, κάτι που δεν είχε γίνει ούτε στην περίοδο της μαύρης...
Ο Γεραπετρίτης κρίνει ως αντισυνταγματικό… το νομοσχέδιο Κεραμέως!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
To παρασκήνιο του νέου «όχι» στην Κεραμέως
Σε κοινό ψήφισμα κατέληξε η Σύνοδος Πρυτάνεων το οποίο είναι απορριπτικό ως προς τις αλλαγές που εισάγει το νομοσχέδιο με τον «αντιδημοκρατικό» τρόπο εκλογής των οργάνων.
To παρασκήνιο του νέου «όχι» στην Κεραμέως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας