Με απόφαση Κεραμέως καταργείται το μοναδικό, ελεύθερης πρόσβασης δημόσιο Γυμνάσιο σε μια ολόκληρη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, καθώς το 26ο Γυμνάσιο στο Κολωνάκι βαφτίζεται σε μια μέρα Πειραματικό χωρίς να πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις.
Με αυτόν τον τρόπο ικανοποιείται μεν το αίτημα της διασύνδεσης των συστεγαζόμενων Δημοτικών του Μαρασλείου, όπως διατυπώθηκε από το Δ.Σ. Γονέων και Κηδεμόνων των Μαράσλειων Πειραματικών Σχολείων και από βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. (η μία έχει τα παιδιά της στο Δημοτικό), όμως η γειτονιά μένει χωρίς δημόσιο σχολείο.
Το υπουργείο, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και τις διαβουλεύσεις του τελευταίου μήνα, αγνόησε όλες τις αντιρρήσεις των διδασκόντων του 26ου Γυμνασίου (των οποίων κινδυνεύει άμεσα η οργανική θέση), των μαθητών και του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των Δημοτικών σχολείων της περιοχής (μέρος των οποίων απορροφά το 26ο Γυμνάσιο), βουλευτές όλων των κομμάτων (της Ν.Δ. συμπεριλαμβανομένης), το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, την ΕΛΜΕ Β’ Αθήνας, την Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων της 1ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, εκπαιδευτικά σωματεία ΠΕ και ΔΕ και την ΟΛΜΕ. Το εντυπωσιακό είναι πως το σχολείο δεν μεταστεγάζεται αλλά καταργείται, παρότι διατηρεί το παλιό του όνομα, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί και η δικαστική διαμάχη μεταξύ του δήμου και του Πανεπιστημίου για την κυριότητα του χώρου.
Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» ως προς το πού θα φοιτήσουν τα παιδιά από τα Δημοτικά της περιοχής, πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν «ότι πρόκειται για 20-25 μαθητές το πολύ, που σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα θα απορροφηθούν από κοντινά Γυμνάσια και μάλιστα θα διανύουν και μικρότερη απόσταση από ό,τι πριν. Γνωρίζουμε τις αντιδράσεις, σε όλη τη χώρα το ίδιο γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις, αλλά αποτελεί πολιτική απόφαση η διεύρυνση των Πρότυπων και των Πειραματικών».
Το ψέμα
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κανένα έγγραφο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν υπάρχει γραπτώς ο συγκεκριμένος αριθμός των 20-25 μαθητών. «Πρόκειται για καταφανέστατο ψέμα. Το 15ο Δημοτικό έχει 25-27 παιδιά, το όμορο 16ο τουλάχιστον 15, το 14ο του Πικιώνη 10-13 παιδιά, ενώ απροσδιόριστος, αν και σημαντικός, είναι ο αριθμός από το 74ο σχολείο της Πλάκας. Τουλάχιστον 50 παιδιά τον χρόνο και 300 ανά εξαετία χάνουν το δικαίωμα της πρόσβασης στη δημόσια εκπαίδευση στη γειτονιά τους», υπογραμμίζει ο Γιώργος Γιούλος, πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του 15ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών. Ο λόγος είναι απλός: οι μαθητές εισάγονται με εξετάσεις στα Πρότυπα, με κλήρωση στα Πειραματικά, άρα γίνεται επιλογή μαθητών και όχι εγγραφή με βάση την περιοχή όπου μένουν.
«Η απόφαση αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας αυταρχικής, αντιδημοκρατικής και αντισυνταγματικής αντίληψης εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας [...] αγνόησε επιδεικτικά την καταφανή και ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση και συμφωνία ενάντια στην κατάργηση του μοναδικού «συμβατικού» δημόσιου σχολείου της περιοχής μας. Για τον λόγο αυτό, η απόφαση αυτή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε μέσα από μια σειρά μεθοδεύσεων που σκοπό είχαν να αποφύγουν, να παραπλανήσουν και να ακυρώσουν τον δημόσιο διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και την προοπτική εξεύρεσης λύσης», αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων του 15ου Δημοτικού.
Χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι από το επόμενο σχολικό έτος τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία σε όλη τη χώρα επεκτείνονται σε 120 από 62 φέτος.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας