• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.6°C / 4.1°C
  3 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.8°C / 1.0°C
  5 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 5.5°C
  4 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -2.1°C / -0.6°C
  2 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.1°C
  4 BF
  86%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  3 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 7.8°C
  6 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  5 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.4°C
  7 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.1°C
  4 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.5°C / 0.5°C
  4 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  5 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.0°C / 3.8°C
  2 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  1 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.1°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαθητές ενός κατώτερου θεού στο Εσπερινό Πύργου

 • A-
 • A+
Κάνουν μάθημα σε λυόμενες εγκαταστάσεις μετά τον σεισμό του 2008, σε άθλιες αίθουσες που στάζουν, με κλιματιστικά που υπολειτουργούν και χωρίς θέρμανση τον χειμώνα. ● Ποιοι αντιδρούν και τι υποστηρίζουν.

Σε προκατασκευασμένα, σιδερένια κτίρια με ημερομηνία λήξης που έχει παρέλθει εδώ και 4-5 χρόνια, σε άθλιες αίθουσες που στάζουν, με κλιματιστικά που υπολειτουργούν, χωρίς θέρμανση τον χειμώνα και με ανοιχτά παράθυρα λόγω Covid-19 αναγκάζονται να κάνουν μάθημα τις απογευματοβραδινές ώρες στο Εσπερινό Γυμνάσιο Πύργου δεκάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί, που διεκδικούν την άμεση μεταστέγαση του σχολείου τους στο νεόδμητο 1ο Γυμνάσιο Πύργου.

Απεγνωσμένοι, καθώς οι εκκλήσεις τους τα τελευταία χρόνια πέφτουν συνεχώς στο κενό παρά τις υποσχέσεις, οι ενήλικοι μαθητές του σχολείου (σ.σ. οι περισσότεροι μεταξύ 30 και 50 ετών) αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε κατάληψη ενός μήνα (σ.σ. έληξε στα μέσα Φεβρουαρίου) ως έσχατο μέσο διεκδίκησης και με βαρύ τίμημα, την απώλεια διδακτικών ωρών.

Το Εσπερινό Γυμνάσιο αναγκάστηκε να στεγαστεί στις συγκεκριμένες λυόμενες εγκαταστάσεις μετά τον σεισμό του 2008. Από το 2016 έχει εκδοθεί απόφαση μετεγκατάστασης στο κτίριο που ιστορικά συνδέεται με το σχολείο, δηλαδή το 1ο Γυμνάσιο Πύργου, η οποία έχει μείνει στο συρτάρι εδώ και έξι χρόνια.

Θετικά απέναντι στο αίτημα μετεγκατάστασης έχουν τοποθετηθεί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, η τοπική ΕΛΜΕ ενώ και ο δήμαρχος Πύργου, Τ. Αντωνακόπουλος, αρχικά είχε δηλώσει πως «είναι απαράδεκτο και ντροπή για μια κοινωνία να παραμένουν εκπαιδευτικοί και μαθητές μέσα στα “ψυγεία” που λέγονται λυόμενες αίθουσες εκπαίδευσης».

Ο δήμαρχος στα τέλη Ιανουαρίου γνωστοποίησε την ύπαρξη 42 αιθουσών στο 1ο Γυμνάσιο, τόνισε μάλιστα πως 8 εξ αυτών είναι γενικότερης χρήσης, και διατύπωσε την άποψη πως ο χώρος του 1ου Γυμνασίου είναι υπεραρκετός. Στη συνέχεια, σε διερεύνηση που έγινε από τον Δήμο Πύργου στα άλλα σχολεία της πόλης διαπιστώθηκε ότι αυτά δεν διαθέτουν τους ανάλογους χώρους και μόνο το 1ο Γυμνάσιο πληροί τις προϋποθέσεις ενώ και ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Πλεμμένος κατέθεσε σχετική εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Την αντίθεσή του στη μετεγκατάσταση, ωστόσο, έχει εκφράσει δημόσια ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου, Γιώργος Μπίρμπας, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες αίθουσες για να μεταστεγαστεί σε αυτό το Εσπερινό. Προβληματισμούς στην ίδια κατεύθυνση εξέφρασε και ο σύλλογος διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου υπογραμμίζοντας πως «η συστέγαση στους ίδιους χώρους, ακόμα και αν αυτό γίνεται σε άλλη βάρδια, θα δημιουργήσει ενδεχομένως περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει, συρρικνώνοντας και συμπιέζοντας τις υποδομές της υπάρχουσας σχολικής μονάδας». Την ίδια αρνητική στάση κρατά και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου, ο οποίος συστάθηκε το τελευταίο διάστημα.

Και ενώ όλοι περίμεναν το θέμα να συζητηθεί (για να ψηφιστεί) στο Δ.Σ. του δήμου στις 16 Φεβρουαρίου, αυτό δεν έγινε, αντιθέτως ο δήμαρχος εμφάνισε ένα έγγραφο της τεχνικής υπηρεσίας του ΥΠΑΙΘ που παραπέμπει το θέμα στο υπουργείο. «Φοβόμαστε ότι παραπέμπεται και πάλι το θέμα στις καλένδες. Είμαστε οι “πρόσφυγες” της εκπαίδευσης και αποτελούμε “απειλή” λόγω των ισχυρών προκαταλήψεων μιας μικρής μερίδας της τοπικής κοινωνίας, η οποία αρνείται τον διαμοιρασμό ενός δημόσιου σχολικού χώρου υιοθετώντας συμπεριφορά ιδιοκτήτη. Η άρνηση αυτή όμως αντίκειται στις αρχές της συμπερίληψης, της συνύπαρξης και της ισότητας από τις οποίες οφείλει να διαπνέεται η εκπαίδευση. Πώς τον Σεπτέμβριο ιδρύθηκε και συστεγάστηκε με το Λύκειο Ζαχάρως το Εσπερινό Λύκειο με απόφαση δημάρχου; Γιατί εκεί δεν χρειάστηκε καμία παρέμβαση του υπουργείου;» αναφέρει στην «Εφ.Συν.» η καθηγήτρια στο Εσπερινό του Πύργου, Γιώτα Αγγελοπούλου.

Γεγονός παραμένει πως οι συνθήκες μέσα σε αυτές τις αίθουσες-κονσέρβες του Εσπερινού καθιστούν τη διδασκαλία εξαιρετικά δύσκολη έως και ακατόρθωτη, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Ενήλικοι άνθρωποι, διαφόρων ηλικιών και κοινωνικών ομάδων, που για προσωπικούς ή κοινωνικούς λόγους δεν κατάφεραν να τελειώσουν το σχολείο στην ώρα τους και επέστρεψαν, ενώ εργάζονται οι περισσότεροι και έχουν δικές τους οικογένειες, για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, είτε αυτά είναι ένα απολυτήριο είτε ανώτατες σπουδές με απώτερο στόχο τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και διαβίωσης, νιώθουν όπως λένε «περιθωριοποίηση, παραγκωνισμό και κοινωνικό ρατσισμό επειδή εγκαταλείψαμε το σχολείο την ώρα που “έπρεπε” να είμαστε μαθητές. Δεν μας αξίζουν. Δεν είμαστε παιδιά ενός κατώτερου θεού». Δεν ζητάνε κάποια χάρη, αλλά με αξιοπρέπεια αγωνίζονται για το αναφαίρετο δικαίωμα στη μάθηση, το οποίο στην πράξη ακυρώνεται όταν αφαιρείται το δικαίωμα στις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πειράματα και αλχημείες με θύμα το 26ο Γυμνάσιο
Η πρόταση να μετατραπεί σε Πειραματικό το σχολείο του Κολωνακίου, που στεγάζεται στο Μαράσλειο, προκαλεί έντονες αντιδράσεις μαθητών, γονέων, διδασκόντων του οικείου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας, της Β’ ΕΛΜΕ...
Πειράματα και αλχημείες με θύμα το 26ο Γυμνάσιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σχολική «κανονικότητα» οι εξώσεις, οι πλημμύρες και το μάθημα στο σκοτάδι
Μια σειρά μόνιμων «επεισοδίων» συνθέτουν με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο το παζλ μιας δημόσιας εκπαίδευσης σε εγκατάλειψη.
Σχολική «κανονικότητα» οι εξώσεις, οι πλημμύρες και το μάθημα στο σκοτάδι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκπαίδευση στα ερείπια
Η τραγωδία στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών κατέστησε με τον πιο μακάβριο τρόπο επίκαιρα τα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της χώρας και κυρίως εκείνα των μεγάλων και πολυπληθών αστικών...
Εκπαίδευση στα ερείπια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Και επίσημα χωρίς μάσκες και μέτρα το άνοιγμα των σχολείων με ΦΕΚ
Προαιρετική η χρήση μάσκας, υποχρεωτικό το τεστ μια φορά την εβδομάδα για εκπαιδευτικούς και λοιπούς εργαζόμενους των σχολείων. Χωρίς λήψη μέτρων ουσιαστικά το φετινό πρώτο κουδούνι.
Και επίσημα χωρίς μάσκες και μέτρα το άνοιγμα των σχολείων με ΦΕΚ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κωλυσιεργεί το ΥΠΑΙΘ για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά
Ακόμα και αν ένας μαθητής δηλώνει χριστιανός ορθόδοξος, θα δύναται να πάρει απαλλαγή από τα Θρησκευτικά αν διαφωνεί με το περιεχόμενο του μαθήματος και/ή τον τρόπο που αυτό διδάσκεται.
Κωλυσιεργεί το ΥΠΑΙΘ για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας