Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
20.1° 17.1°
2 BF
75%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
12°C
16.6° 8.7°
1 BF
81%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
19°C
19.9° 18.0°
3 BF
72%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
9°C
10.9° 9.4°
0 BF
94%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 14.6°
2 BF
82%
Βέροια
Αίθριος καιρός
14°C
15.0° 11.2°
0 BF
77%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
11.4° 10.1°
0 BF
66%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
1 BF
76%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.8° 18.3°
4 BF
62%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.0° 18.9°
6 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.8°
4 BF
77%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.0°
1 BF
64%
Κεφαλονιά
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
18°C
18.1° 17.9°
3 BF
94%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
16.2° 9.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αίθριος καιρός
17°C
18.5° 16.7°
1 BF
71%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
73%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.8° 16.0°
4 BF
52%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.3° 13.8°
1 BF
76%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
14.4° 9.7°
1 BF
86%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
8°C
8.2° 8.2°
1 BF
81%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
Φωτογραφία Αρχείου από παλαιότερη κινητοποίηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο | Eurokinissi

Για σεξουαλική παρενόχληση και ψυχολογική βία καταγγέλλουν καθηγητή επτά φοιτήτριες

Θορυβημένη η τοπική κοινωνία στο Ναύπλιο, αλλά και η πανεπιστημιακή κοινότητα στο τοπικό τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μετά τις καταγγελίες επτά φοιτητριών για σεξουαλική παρενόχληση, ανάρμοστη συμπεριφορά και άσκηση ψυχολογικής βίας από καθηγητή, που βρίσκονται υπό διερεύνηση από τον  εισαγγελέα της πόλης, αλλά και από το εκπαιδευτικό ίδρυμα με ΕΔΕ.

Οι καταγγελίες έχουν κοινοποιηθεί και στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο ωστόσο δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής, με τον καταγγελλόμενο καθηγητή να παραμένει κανονικά στη θέση του.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-ci2cyrjf2jht

Όπως μεταδίδει τοπική ιστοσελίδα, χθες το μεσημέρι, φωνάζοντας συνθήματα, οι φοιτητές βγήκαν στους δρόμους και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας που κατέληξε στην Πλατεία Συντάγματος. Το πανό που κρατούσαν έγραφε: «Έξω από τις Σχολές μας Βία και Απειλές. Έξω από τα σπίτια μας οι Κακοποιητές».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι φοιτήτριες καταγγέλλουν ότι ο καθηγητής έχει προχωρήσει σε αγγίγματα σε σημεία του σώματός τους, σε υποσχέσεις για επαγγελματικές ευκαιρίες αλλά και σε απειλές.

Το θέμα ανέδειξε πρώην φοιτητής του ιδρύματος που επώνυμα κατήγγειλε ότι οι κοπέλες παρενοχλούνταν και ήταν θύματα ψυχολογικής βίας από τον καθηγητή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καθηγητής που καταγγέλλεται είναι μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου Καλών Τεχνών Ναυπλίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Μέσων)

Με αφορμή την δημοσιοποίηση των σοβαρών γεγονότων που συνέβησαν στην Σχολή Καλών Τεχνών Ναυπλίου, συγκεκριμένα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ο σύλλογος φοιτητών παίρνει φανερά θέση και καταδικάζει τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις. Περιστατικά, τα οποία έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας εδώ και χρόνια, χωρίς όμως να έχουμε κάποιο μέσο δημοσιοποίησης, το οποίο να προστατεύει την ανωνυμία μας. Ταυτόχρονα, τα θεσμικά όργανα τα οποία είναι αρμόδια για την έρευνα και την επεξεργασία τέτοιων καταγγελιών, είναι τα ίδια τα οποία προβαίνουν στις πράξεις τις οποίες καταγγέλλουμε.

Ο εν λόγω καθηγητής ….., χρησιμοποιεί ως μέρος της διδακτικής ύλης του αναχρονιστικές έρευνες, χωρίς αναφερόμενη βιβλιογραφία, που προωθούν τον σεξισμό και τον ρατσισμό. Έπειτα προβαίνει συστηματικά σε πράξεις παρεμβατικού και εκβιαστικού χαρακτήρα, εις βάρος ανθρώπων που κινούνται στον χώρο του Πανεπιστημίου. Το μοτίβο του ξεκινάει μέσω social media και καταλήγει σε παραβιαστικές κινήσεις και εκβιασμούς ως προς την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Το άτομο αυτό, λόγω της εκπαιδευτικής του ιδιότητας, πέρα από φοιτητές, έρχεται καθημερινά σε επαφή με μαθητές από σχολεία του νομού Αργολίδας, γι' αυτό η προστασία όλων μας τίθεται ως προτεραιότητα.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι τέτοιες ενέργειες δεν έχουν καμία θέση σε Πανεπιστημιακούς χώρους, οπότε ζητάμε:

  • Την απομάκρυνσή του από κάθε πανεπιστημιακό/εκπαιδευτικό χώρο και την άμεση αντικατάστασή του, καθώς το μάθημά του είναι υποχρεωτικό για την απόκτηση της παιδαγωγικής επάρκειας.
  • Άρση των θεσμικών του αρμοδιοτήτων.
  • Προστασία των καταγγελλόντων/καταγγελλουσών.
  • Στήριξη των καταγγελιών και των ατόμων που έχουν ήδη εκτεθεί.
  • Η συνέλευση καθηγητών της Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου και η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου να λάβουν ανοιχτά θέση, να στηρίξουν και να προστατέψουν έμπρακτα τους φοιτητές, και τις καταγγελίες.

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι η κινητοποίηση πρέπει να είναι άμεση και συλλογική. Ενθαρρύνουμε τα άτομα που έχουν υποστεί παρόμοιες κακοποιητικές συμπεριφορές να επικοινωνήσουν, ανώνυμα και μη, στο report.th.naupliο@gmail.com το οποίο διαχειρίζονται φοιτητές και απόφοιτοι του τμήματος που τρέχουν την υπόθεση και έκαναν με πολύ θάρρος αυτή την αρχή.

Οι καταγγελίες που έχουν γνωστοποιηθεί έως σήμερα διαχειρίζονταν από πρωτοβουλία ατόμων που συνέλεξαν τις μαρτυρίες και υπήρχε αμέριστη συμπαράσταση, εχεμύθεια και κατανόηση στην ανωνυμία και προστασία των καταγγελλόντων/καταγγελλουσών”.

Φοιτητικός Σύλλογος Καλών Τεχνών Ναυπλίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Μέσων

Ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου ζητά εξηγήσεις για το θέμα και τονίζει ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι «ποινικά κολάσιμες, αλλά και διοικητικά ελέγξιμες» και ζητεί την άμεση αντίδραση των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου.

Από την πλευρά του, ο νυν πρύτανης, Αθανάσιος Κατσής, δήλωσε στην ΕΡΤ Τρίπολης: «Υπάρχει μια καταγγελία που την αξιολογούμε άμεσα και σε βάθος, εφαρμόζοντας όλους τους κανόνες δικαίου. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου λαμβάνει σοβαρά τα σχετικά θέματα, διατηρώντας το τεκμήριο της αθωότητας. Θα προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Για σεξουαλική παρενόχληση και ψυχολογική βία καταγγέλλουν καθηγητή επτά φοιτήτριες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας