• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.4°C / 29.7°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.3°C / 29.4°C
  3 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.7°C / 29.9°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  44%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 29.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  0 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 29.3°C
  2 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  2 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  2 BF
  47%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.5°C / 29.4°C
  3 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 29.9°C
  0 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 28.7°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  2 BF
  57%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η κυβέρνηση καταργεί το δικαίωμα στην απεργία»

 • A-
 • A+
Την «πρωτοφανή πράξη αυταρχισμού, απολυταρχίας και δεσποτισμού» εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί των πρωτοβάθμιων σωματείων που συγκεντρώθηκαν χθες στην Αθήνα, διαμαρτυρόμενοι για τα «ραβασάκια» που έστειλε ο Αλ. Κόπτσης σε 114 διευθυντές σχολείων.

Να καταργήσει στην πράξη το δικαίωμα στην απεργία φαίνεται πως επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας. Με εντολή της υπουργού Νίκης Κεραμέως ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή η αποστολή αποφάσεων τις οποίες υπογράφει ο γ.γ. του υπουργείου, Α. Κόπτσης, και με τις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις στους διευθυντές σχολείων σε όλη τη χώρα που δεν ανάρτησαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΙΕΠ την ετήσια Εκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Εργου σύμφωνα με τον νόμο για την αξιολόγηση (4823/21). Ηδη έχουν σταλεί τα σχετικά ραβασάκια σε 114 διευθυντές σχολείων, όπου τους ανακοινώνεται πως αναστέλλεται οποιαδήποτε διαδικασία εξέλιξής τους, συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης μισθολογικής εξέλιξης.

Υπενθυμίζεται πως με κατεπείγουσα και πρωτοφανή αγωγή που κατέθεσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η Νίκη Κεραμέως στράφηκε κατά της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (ΔΟΕ), της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), ζητώντας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η «απεργία-αποχή» των εκπαιδευτικών στην αξιολόγηση.

Τελικά, το Μονομελές Δικαστήριο Αθηνών έκρινε παράνομη (αλλά όχι καταχρηστική) την απεργία-αποχή των παραπάνω κατά της αξιολόγησης, με την υπουργό να πανηγυρίζει και τους εκπαιδευτικούς να δίνουν κατά χιλιάδες ραντεβού στον δρόμο, προχωρώντας σε μαζικό συλλαλητήριο τον περασμένο Οκτώβριο.

Από τις αρχές Νοεμβρίου τουλάχιστον 22 πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη τη χώρα έχουν επίσης ξεκινήσει απεργία-αποχή, αντιδρώντας στους σχεδιασμούς του υπουργείου. Οσοι συμμετέχουν εξακολουθούν να διδάσκουν κανονικά, όμως αρνούνται να πάρουν μέρος στις διαδικασίες που σχετίζονται με τον νέο νόμο (εσωτερική αξιολόγηση, βαθμολόγηση σχολικής μονάδας κ.λπ.).

Καμία κύρωση και καμιά ποινή σε όσες/ους αγωνίζονται ενάντια στην αξιολόγηση και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου ζητούν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αριστοτέλης», «Γληνός», «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» και «Κ. Σωτηρίου».

Τα μέλη του Π.Ε. «Αριστοτέλης» προχώρησαν χθες το μεσημέρι σε κινητοποίηση στη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Α΄ Αθήνας. «Tο υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε μια πρωτοφανή πράξη αυταρχισμού, απολυταρχίας και δεσποτισμού, παράνομη πράξη ποινικοποίησης του απεργιακού δικαιώματος», αναφέρουν και καλούν το συνδικαλιστικό κίνημα στο σύνολό του (συνδικάτα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τις ομοσπονδίες ΔΟΕ/ΟΛΜΕ/ΑΔΕΔΥ, την Ομοσπονδία Γονέων, τις ενώσεις και τους συλλόγους γονέων κ.ά.) να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην απεργία.

«Ταυτόχρονα, δηλώνουμε ότι θα βρεθούμε στο πλευρό και θα υπερασπιστούμε κάθε εκπαιδευτικό που έχει αρνηθεί να μετέχει στη διαδικασία της αξιολόγησης ανεξάρτητα αν καλύπτεται συνδικαλιστικά από το σωματείο του με απόφαση απεργίας-αποχής, κάθε εκπαιδευτικό που δίνει τη μάχη για την ύπαρξη του δημόσιου σχολείου» τονίζουν. Παράλληλα, ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ θα σηκώσουν όλο το βάρος της συνδικαλιστικής, νομικής και οικονομικής στήριξης των απεργών. Τα σωματεία υπενθυμίζουν ότι:

1. Εχουν νόμιμα προκηρύξει απεργία-αποχή, με τις ενέργειές τους ήδη δημοσιευμένες προς όλους, η οποία καλύπτει συνδικαλιστικά τα μέλη τους για να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια σχετιζόμενη με την αξιολόγηση. Με βάση αυτό, η μη ανάρτηση αποτίμησης και προγραμματισμού αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των διευθυντών/ντριών, προϊσταμένων!

2. Το δικαίωμα στην απεργία δεν έχει καταργηθεί! Με αγώνες έχει κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα και προστατεύεται. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι με αυθαιρεσίες μπορούν να σταθούν πάνω από τα δικαιώματα και το Σύνταγμα. Ισχύει το τεκμήριο νομιμότητας που διέπει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη απεργία που για να κηρυχτεί παράνομη πρέπει υποχρεωτικά το κράτος-εργοδότης να προσφύγει στα δικαστήρια κι αυτά να την κηρύξουν παράνομη! Χρειάζονται ακόμα, έστω και για τα μάτια του κόσμου, οι δικαστικές αποφάσεις και δεν αρκούν «οι εντολές των βασιλιάδων».

Σημειώνεται πως οι 114 διευθυντές σχολείων-παραλήπτες των αποφάσεων με τις κυρώσεις μπορούν να καταθέσουν ένσταση στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας εντός προθεσμίας 12 ημερών από την επομένη της γνωστοποίησης της απόφασης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στις 18 Μαΐου η «ελληνική PISA», σε απεργία και αποχή καλούν ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ
Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 θα διεξαχθούν, σε εθνικό επίπεδο, οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για μαθητές/τριες της ΣΤ' τάξης των Δημοτικών σχολείων και της Γ' τάξης των Γυμνασίων στο πλαίσιο της «ελληνικής...
Στις 18 Μαΐου η «ελληνική PISA», σε απεργία και αποχή καλούν ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιδράσεις για την επέκταση των Πειραματικών Σχολείων
Εκπαιδευτικοί και γονείς τονίζουν ότι η διεύρυνση, όπως υλοποιείται, ανοίγει τον δρόμο για σχολεία πολλών ταχυτήτων ● Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα έξω από το 26ο Γυμνάσιο Αθηνών.
Αντιδράσεις για την επέκταση των Πειραματικών Σχολείων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μπάχαλο με τα τεστ, στον χορό βάζουν δήμους και εκπαιδευτικούς
Οι διευθυντές και οι καθηγητές θα προμηθεύσουν με self tests τους τουλάχιστον 200.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς που δεν κατάφεραν να τα βρουν.
Μπάχαλο με τα τεστ, στον χορό βάζουν δήμους και εκπαιδευτικούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το Υπουργείο Παιδείας απειλεί, οι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν βήμα πίσω
Όπως είναι γνωστό η απόφαση του δικαστηρίου που έβγαλε παράνομη την απεργία - αποχή των εκπαιδευτικών δεν είναι άμεσα εκτελεστή.
Το Υπουργείο Παιδείας απειλεί, οι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν βήμα πίσω
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέα 24ωρη απεργία από εκπαιδευτικούς τη Δευτέρα
Τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν δάσκαλοι και καθηγητές που σήμερα βρέθηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το νέο σύστημα διορισμού. Δάσκαλοι και καθηγητές ανανεώνουν το «ραντεβού»...
Νέα 24ωρη απεργία από εκπαιδευτικούς τη Δευτέρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σε 24ωρη απεργία σήμερα οι δάσκαλοι
«"Όχι" στη διάλυση του Ολοήμερου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου» λέει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας. Η συγκέντρωση της ΔΟΕ θα γίνει έξω από το υπουργείο Παιδείας στις 12.30 το μεσημέρι. Η ΔΟΕ ζητά από την...
Σε 24ωρη απεργία σήμερα οι δάσκαλοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας