• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 29.1°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.9°C / 27.7°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.3°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 27.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.2°C
  3 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  2 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  0 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  48%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.5°C / 27.7°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 29.3°C
  0 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.7°C
  1 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  70%

Την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου όλοι μαζί -σύλλογοι γονέων, κάτοικοι της περιοχής, καθηγητές, παιδιά, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων- με πανό και τραγούδια ξεκίνησαν από το σχολείο διασχίζοντας τη γειτονιά και μέχρι τη Βουλή, «σε ένα μάθημα ζωής για τα παιδιά μας για να μην παραδίδουν τα όπλα αμαχητί στις διεκδικήσεις τους, για το δίκαιο, για το καλό του κοινωνικού συνόλου που πάντα υπερισχύει»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διεκδικούν το σχολείο τους

 • A-
 • A+
Πώς το υπουργείο Παιδείας δημιούργησε το απόλυτο μπάχαλο με τα Πειραματικά Σχολεία και κατόρθωσε να στρέψει τους πάντες εναντίον του –ακόμα και τον δήμαρχο Αθηναίων– στην περίπτωση ενός Γυμνασίου γειτονιάς στο Κολωνάκι.

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τη διασύνδεση των Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων του Μαρασλείου με το Γυμνάσιο της Πλάκας μαζί με τη σπουδή να πολλαπλασιαστούν σε όλη τη χώρα τα πειραματικά και τα πρότυπα σχολεία, έστω και κατ’ όνομα και χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις, έχει οδηγήσει σε έναν άτυπο διαγκωνισμό γονιών για να βρουν ένα δημόσιο σχολείο για τα παιδιά τους.

Συμβαίνει σε όλη τη χώρα και την τελευταία περίοδο οι συνέπειες αυτής της πολιτικής αντανακλώνται στην υπόθεση του 26ου Γυμνασίου Αθηνών, για το οποίο υπάρχει εισήγηση να μετατραπεί σε Πειραματικό. Το υπουργείο Παιδείας έχει καταφέρει να διαμαρτύρονται όλοι.

Από τη μια πλευρά στοιχίζονται οι διδάσκοντες του 26ου Γυμνασίου (των οποίων κινδυνεύει η οργανική θέση), οι μαθητές και ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου, όλοι οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των δημοτικών σχολείων της περιοχής (μέρος των οποίων απορροφά το 26ο Γυμνάσιο), βουλευτές όλων των κομμάτων (της Ν.Δ. συμπεριλαμβανομένης, ερωτήσεις έχουν καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ), το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας (συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη), η ΕΛΜΕ Β' Αθήνας, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων της 1ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, εκπαιδευτικά σωματεία ΠΕ και ΔΕ και η ΟΛΜΕ.

Επιστημονική συνθήκη

Στο αντίποδα, υπέρ της μετατροπής σε Πειραματικό, εκτός από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας (σ.σ. επανεξετάζεται από το υπουργείο), συντάσσονται τουλάχιστον δύο βουλευτίνες του ΚΙΝ.ΑΛΛ. (η μία έχει την τύχη και τα τρία παιδιά της να φοιτούν στα δημοτικά σχολεία του Μαρασλείου) και βέβαια το Δ.Σ. Γονέων και Κηδεμόνων των Μαράσλειων Πειραματικών Σχολείων.

Σε νέα επιστολή του παραπάνω συλλόγου, υποστηρίζεται πως το 26ο Γυμνάσιο ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και όχι στον δήμο (σ.σ. υπήρχε μεγάλη δικαστική διαμάχη) και πως «η διασύνδεση δεν είναι υποκειμενικό αίτημα αλλά αντικειμενική επιστημονική συνθήκη που εκπληρώθηκε πρόσκαιρα και διακόπηκε βίαια. [...] Υπήρχε διασύνδεση (Ν. 4327/2015) και λειτουργούσε υποδειγματικά.

»Μόνο που αυτή διακόπηκε βίαια με τον νόμο Ν. 4610/2019 και παγιώθηκε έναν χρόνο μετά με τον νόμο Ν. 4692/2020 και τη μετατροπή του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου στην Πλάκα σε Πρότυπο, παρ’ ότι η αιτιολογική έκθεση του τελευταίου τεκμηριώνει την αναγκαιότητά της και εξηγεί διεξοδικά γιατί πρέπει να υπάρχει διασύνδεση!».

Παρά τα λογικά επιχειρήματα, είναι σαφές πως βάσει του τελευταίου σχετικού νόμου, που φέρει την υπογραφή της Ν. Κεραμέως, δεν υπάρχει καμία νομική υποχρέωση να διασυνδέεται η φοίτηση των τυχερών στην κλήρωση μαθητών σε Πειραματικό Γυμνάσιο.

Διαφανής διαδικασία

Το Δ.Σ. των γονιών των Πειραματικών Δημοτικών του Μαρασλείου υποστηρίζει πως «το Μαράσλειο δεν είναι σχολείο γειτονιάς, αλλά συνιστά το ίδιο γειτονιά για τα παιδιά του ως δημόσιο σχολείο διασποράς», υπενθυμίζει πως είναι δημόσιο σχολείο με τις ίδιες ανάγκες και ίδια δικαιώματα για τους μαθητές του, ενώ αναφέρει πως «οι γονείς 360 παιδιών επιδίδονται καθημερινά σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να προσεγγίσουν το Μαράσλειο, σε μία περιοχή η οποία είναι όντως κυκλοφοριακά επιβαρυμένη, καθώς ήδη διέρχεται μεγάλος αριθμός οχημάτων και λεωφορείων, που ωστόσο δεν εξυπηρετούν μόνο το Μαράσλειο αλλά και το όμορο 26ο Γυμνάσιο!

Επιπροσθέτως, στο Μαράσλειο οι γονείς δεν δηλώνουν ψευδείς διευθύνσεις, καθώς η απόλυτα διαφανής και δημοκρατική διαδικασία της κλήρωσης εγγυάται την ισότιμη αντιπροσώπευση του μαθητικού πληθυσμού του λεκανοπεδίου». Αβίαστα εδώ προκύπτει το ερώτημα πώς γνωρίζουν με ακρίβεια οι γονείς των Δημοτικών του Μαρασλείου (πέρα από μια προφορική ενημέρωση της Δευτεροβάθμιας) τις ακριβείς κατοικίες των μαθητών του 26ου Γυμνασίου.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το 26ο Γυμνάσιο αποτελεί σχολείο γειτονιάς και κάθε χρόνο γεμίζει από τα Δημοτικά της περιοχής (του Μαρασλείου συμπεριλαμβανομένου), όσο για τις υπόλοιπες θέσεις που καλύπτονται, αυτές συνήθως προέρχονται από άνωθεν εισηγήσεις για να «βολευτούν» ενίοτε εκεί παιδιά βουλευτών, υπουργών, υπαλλήλων της Βουλής και δημοσιογράφων, ακόμα και αν δεν ανήκουν γεωγραφικά στην περιοχή.

Σημειώνεται πάντως πως και η πλευρά των γονιών του Μαρασλείου, επιθυμώντας να πέσουν οι τόνοι, «με σεβασμό σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», υπογραμμίζει πως «το μόνο το οποίο αναζητήσαμε μετ’ επιτάσεως από τότε που διακόπηκε η διασύνδεσή μας με το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο και εκδιωχθήκαμε από την Πλάκα χωρίς καμία αιτιολόγηση ή πρόβλεψη για το μέλλον των παιδιών μας, είναι η αποκατάσταση της εκπαιδευτικής και ηθικής τάξης. Δεν ήμασταν και δεν είμαστε απορριπτικοί σε κανένα ενδεχόμενο, εφόσον εξασφαλίζει τη διασύνδεση».

Διαχωρισμός μαθητών

Τα πειραματικά σχολεία φτιάχτηκαν για να δοκιμάζονται νέες διδακτικές μέθοδοι και μαθήματα, νέα αναλυτικά προγράμματα για όλα τα παιδιά, τα οποία στη συνέχεια θα γενικεύονταν σε όλα τα δημόσια σχολεία. Η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα ο συγκεκριμένος σκοπός δεν πραγματώνεται, αλλά αντιθέτως δημιουργούνται σχολεία πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση και προγράμματα και με διαχωρισμό μαθητών, ανακατανομή δυναμικού και κατάργηση των σχολείων της γειτονιάς. Το 26ο Γυμνάσιο Αθηνών είναι το τελευταίο συμβατικό γυμνάσιο στην περιοχή Νεάπολης - Λυκαβηττού - Κολωνακίου και οφείλει όχι μόνο να προστατευτεί, αλλά και να ενισχυθεί για να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του.

 Σημείωση: Αγαπητοί γονείς μαθητών (και όποιος άλλος ενδιαφερόμενος για οποιοδήποτε θέμα): Ο «βομβαρδισμός» του e-mail μιας εφημερίδας, ενός συντάκτη ή αρχισυντάκτη ή διευθυντή με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο επί μέρες δεν έχει κανένα νόημα ούτε πρόκειται να επιβάλει τι θα δημοσιεύει η «Εφ.Συν.». Μας αρκεί ένα (1) ηλεκτρονικό μήνυμα. Οτιδήποτε άλλο συνιστά ψηφιακό σκουπίδι και δείχνει περισσότερα γι’ αυτόν που το στέλνει παρά γι’ αυτόν που το παραλαμβάνει (και το διαγράφει).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στις 18 Μαΐου η «ελληνική PISA», σε απεργία και αποχή καλούν ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ
Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 θα διεξαχθούν, σε εθνικό επίπεδο, οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για μαθητές/τριες της ΣΤ' τάξης των Δημοτικών σχολείων και της Γ' τάξης των Γυμνασίων στο πλαίσιο της «ελληνικής...
Στις 18 Μαΐου η «ελληνική PISA», σε απεργία και αποχή καλούν ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πειραματικό με το «έτσι θέλω»
Με απόφαση Κεραμέως καταργείται το μοναδικό, ελεύθερης πρόσβασης δημόσιο Γυμνάσιο σε μια ολόκληρη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.
Πειραματικό με το «έτσι θέλω»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μαθητές ενός κατώτερου θεού στο Εσπερινό Πύργου
Δεκάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί που κάνουν μαθήματα σε λυόμενες εγκαταστάσεις διεκδικούν την άμεση μεταστέγαση του σχολείου τους στο νεόδμητο 1ο Γυμνάσιο Πύργου.
Μαθητές ενός κατώτερου θεού στο Εσπερινό Πύργου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πειράματα και αλχημείες με θύμα το 26ο Γυμνάσιο
Η πρόταση να μετατραπεί σε Πειραματικό το σχολείο του Κολωνακίου, που στεγάζεται στο Μαράσλειο, προκαλεί έντονες αντιδράσεις μαθητών, γονέων, διδασκόντων του οικείου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας, της Β’ ΕΛΜΕ...
Πειράματα και αλχημείες με θύμα το 26ο Γυμνάσιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Γιατί επώνυμα αρνούμαι την παροχή τηλεκπαίδευσης στο υπό κατάληψη σχολείο μου»
Ανοιχτή Επιστολή προς τον υφυπουργό παιδείας Άγγελο Συρίγο απέστειλε εκπαιδευτικός του 3ου ΓΕΛ Κερατσινίου, εξηγώντας γιατί εναντιώνεται στην τηλεκπαίδευση ως μέσο αντιμετώπισης των μαθητικών καταλήψεων.
«Γιατί επώνυμα αρνούμαι την παροχή τηλεκπαίδευσης στο υπό κατάληψη σχολείο μου»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δυσκολεύει το κλείσιμο ενός τμήματος λόγω Covid
Εμμεση παραδοχή της περυσινής αποτυχίας αποτελεί η στροφή 180 μοιρών του υπουργείου Παιδείας, το οποίο αποφάσισε να αλλάξει τα πρωτόκολλα κορονοϊού στα σχολεία.
Δυσκολεύει το κλείσιμο ενός τμήματος λόγω Covid

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας