Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας γονιών και μαθητών οργανώνεται σήμερα το μεσημέρι στο Κολωνάκι (16.00, Μαρασλή και Σουηδίας γωνία) ενάντια στην εισήγηση κατάργησης του 26ου Γυμνασίου, το οποίο στεγάζεται στους χώρους του ιστορικού Μαράσλειου δίπλα στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», και μετατροπής του σε Πειραματικό.
Με κεντρικά συνθήματα «Να μη χαθεί το σχολείο της γειτονιάς» και «Καμία γειτονιά χωρίς σχολεία», οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων τεσσάρων Δημοτικών σχολείων (14ου, 15ου, 16ου και 74ου Αθήνας) μαζί με τον αντίστοιχο σύλλογο του 26ου Γυμνασίου ενώνουν τις φωνές τους σε μια προσπάθεια να πειστούν έστω και την ύστατη ώρα η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας και το υπουργείο Παιδείας και να αποσύρουν την απόφαση.
Παρά τις δικαιολογημένες αντιδράσεις διδασκόντων και γονιών, η Διοικούσα Επιτροπή των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ) φέρεται να έχει κάνει δεκτή τη σχετική εισήγηση του αρμόδιου διευθυντή Εκπαίδευσης και πλέον εκκρεμεί η υπουργική απόφαση.
Ωστόσο, χθες αποτυπώθηκε σε ψήφισμα η αντίθεση και του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων στην κατάργηση του 26ου Γυμνασίου, αφού γονείς και εκπαιδευτικοί ενημέρωσαν το σώμα για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η εξέλιξη.
«Εχουμε ξεκαθαρίσει στο υπουργείο ότι είναι λάθος να επιμείνουν με το Πειραματικό. Είναι πολύ μεγάλη η περιοχή στο κέντρο της Αθήνας που θα μείνει χωρίς συμβατικό σχολείο. Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε πλάτη, όμως με απόλυτο σεβασμό σε αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, για παράδειγμα την απόφασή μας για το Καλλιτεχνικό Σχολείο στην οδό Πρασσά», συμπλήρωσε ο κ. Μπακογιάννης.
Παράλληλα εντείνεται και η εσωκομματική πίεση στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως σχετικά με το θέμα, καθώς μετά τον Νικήτα Κακλαμάνη κοινοβουλευτική ερώτηση κατέθεσε η βουλευτίνα της Ν.Δ. Ολγα Κεφαλογιάννη.
Η πρώην υπουργός υπογραμμίζει πως η εισήγηση της δευτεροβάθμιας «είναι δυνατόν να πλήξει το δικαίωμα πρόσβασης των μαθητών των οικογενειών που είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής στο μοναδικό δημόσιο σχολείο, όπου και εντάσσονται χωρικά». Προσθέτει, δε, πως ήδη στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν τα Πειραματικά Δημοτικά του Μαράσλειου, το Πειραματικό της Σκουφά, το 1ο Πρότυπο στην Αδριανού, το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο στην Τσόχα, το 1ο Πρότυπο ΓΕΛ (Ηπίτου), το 2ο Πρότυπο ΓΕΛ και το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αθηνών, στα οποία η εισαγωγή απαιτεί εξετάσεις ή κλήρωση.
Στον αντίποδα, οι βουλευτίνες του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χαρά Κεφαλίδου και Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου είναι υπέρ της μετατροπής του 26ου Γυμνασίου σε Πειραματικό, ενώ η τελευταία έχει και παιδί στο Δημοτικό του Μαράσλειου.
«Η προστιθέμενη αξία συγκέντρωσης Πειραματικών σχολείων σε μία περιοχή είναι μηδενική. [...] Η περιοχή θα εισέλθει σε φάση μακροχρόνιας υποβάθμισης. Βασικό κριτήριο επιλογής του τόπου κατοικίας είναι η ποιότητα των δημόσιων σχολείων της περιοχής. Το 15ο Νηπιαγωγείο, το 15ο Δημοτικό Σχολείο και το 26ο Γυμνάσιο & Λύκειο αποτελούν ένα συνεχές με καλά σχολεία.
Τα τελευταία χρόνια περισσότερος κόσμος μετακομίζει στην περιοχή ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο. Ποιος γονιός θα επιλέξει ως μόνιμη κατοικία μια περιοχή που η φοίτηση στο σχολείο δεν είναι διασφαλισμένη;», αναφέρει σε επιστολή του ο Γιώργος Ιωαννίδης, γονιός παιδιού που φοιτά σε Δημοτικό σχολείο της περιοχής και καθηγητής του Παντείου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας