• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 32.3°C
  5 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.2°C / 34.3°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 35.4°C
  2 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.6°C / 30.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.3°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 31.0°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 29.8°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 29.3°C
  5 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 30.1°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 28.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  0 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 31.9°C
  4 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 32.2°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 32.8°C
  3 BF
  29%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 32.0°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 29.7°C
  3 BF
  34%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  53%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πειράματα και αλχημείες με θύμα το 26ο Γυμνάσιο

 • A-
 • A+
Η πρόταση να μετατραπεί σε Πειραματικό το σχολείο του Κολωνακίου, που στεγάζεται στο Μαράσλειο, προκαλεί έντονες αντιδράσεις μαθητών, γονέων, διδασκόντων του οικείου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας, της Β’ ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ. ● Υπέρ τάσσεται το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Μαράσλειων Δημοτικών Σχολείων.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αντιπαράθεση σχετικά με την πρόταση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας προς το υπουργείο Παιδείας να μετατραπεί το 26ο Γυμνάσιο και στη συνέχεια το 26ο Λύκειο στο κτιριακό συγκρότημα του Μαρασλείου στο Κολωνάκι σε Πειραματικό («Ακόμα ένα σχολείο για λίγους και εκλεκτούς», «Εφ.Συν.», 8.2.2021), εισήγηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις μαθητών όλων των σχολείων της περιοχής, συλλόγων γονέων (του ίδιου του σχολείου και άλλων Δημοτικών της περιοχής), των διδασκόντων, του 15μελούς των μαθητών του σχολείου, της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας, της Β’ ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ.

Στο αντίποδα, το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Μαράσλειων Δημοτικών Σχολείων (350 παιδιά στο σύνολο), που πιέζει προς την κατεύθυνση της μετατροπής του 26ου Γυμνασίου σε Πειραματικό, μέσω επιστολής προς την «Εφ.Συν.» κάνει λόγο για «ανηλεή εκστρατεία δυσφήμησης και κατασυκοφάντησης», παραδέχεται πως υπάρχουν επιφυλάξεις για την πρόταση, αλλά ισχυρίζεται πως «η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών του σχολείου φαίνεται πως τάσσεται υπέρ της μετατροπής».

Οργανικές θέσεις

Με άλλα λόγια, οι γονείς των παιδιών του Δημοτικού (τα οποία έτσι κι αλλιώς απορροφώνται από το 26ο Γυμνάσιο καθώς έχει καταργηθεί η διασύνδεσή τους με το Πειραματικό της Πλάκας) ισχυρίζονται πως γνωρίζουν καλύτερα τι λένε οι οργανικά ανήκοντες καθηγητές, των οποίων κινδυνεύει άμεσα η οργανική θέση, ενώ φαίνεται ότι δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε τις αντιδράσεις του συλλόγου γονέων του Γυμνασίου ούτε και όλων των -μη Πειραματικών- Δημοτικών της περιοχής.

Επιπλέον υπογραμμίζουν πως «οι δικές μας βάσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι το συντριπτικό ποσοστό των παιδιών ΔΕΝ κατοικεί στην περιοχή, ούτε καν στην ευρύτερη. Αντίθετα, σας γνωστοποιούμε ότι φοιτούν στον εν λόγω σχολείο μαθητές οι οποίοι κατοικούν στο Γκύζη, στο Γαλάτσι, ακόμα και στον Κολωνό. Υπάρχει ωστόσο ένας μικρός αριθμός μαθητών οι οποίοι πράγματι κατοικούν στο Κολωνάκι και ως εκ τούτου κατανοούμε τις αντιδράσεις των γονέων, διότι και εμείς είμαστε γονείς. Εκείνο όμως που δεν κατανοούμε και καταδικάζουμε απερίφραστα είναι η καταφυγή σε πρακτικές κοινωνικού αυτοματισμού [...]».

Η μαθητική εφημερίδα του 26ου Γυμνασίου Αθηνών

Το ίδιο επιχείρημα για μαθητές που έρχονται από άλλες περιοχές διατυπώθηκε από την πλευρά της ΔΔΕ Α’ Αθήνας στους εκπροσώπους των συλλόγων γονέων σε συναντήσεις που διεξήχθησαν αυτές τις μέρες, χωρίς όμως να παρέχεται καμία απόδειξη για αυτούς τους ισχυρισμούς, ούτε αναλυτικά νούμερα.

«Μόνιμοι κάτοικοι, γονείς και κηδεμόνες της περιοχής συμμετέχουμε στον δημόσιο διάλογο με επιχειρήματα και προσπαθούμε να αποτρέψουμε τον περιορισμό των δικαιωμάτων των μαθητών. Θα περιμέναμε να έχουμε συμμάχους τους γονείς των σχολείων του Μαρασλείου σε αυτό και σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αυτοί που δημιουργούν το περιβάλλον κοινωνικού αυτοματισμού» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Γιούλος, πρόεδρος του Δ.Σ. Συλλόγου Γονέων του 15ου Δημοτικού σχολείου.

Πλήρης αντίθεση

Την πλήρη αντίθεσή της στην πρόταση για το 26ο Γυμνάσιο και συνολικά στην κατηγοριοποίηση των σχολείων εξέφρασε χθες και η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων της 1ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας με ανακοίνωσή της, στην οποία υπογραμμίζει πως «τα παιδιά μας θα στερηθούν την πρόσβαση στο σχολείο της γειτονιάς τους, αφού δεν θα υπάρχει πια κανένα Γυμνάσιο στην περιοχή.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται παρά το γεγονός ότι στην ίδια περιοχή λειτουργούν ήδη δύο Πειραματικά Γυμνάσια. Και ο πιο καλόπιστος αναρωτιέται το γιατί [...] ενώ δεν δίνεται μία επίσημη και υπεύθυνη απάντηση για το πού θα φοιτήσουν του χρόνου τα παιδιά των δημοτικών σχολείων που ανήκαν μέχρι σήμερα στο 26ο Γυμνάσιο της Αθήνας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μαθητές ενός κατώτερου θεού στο Εσπερινό Πύργου
Δεκάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί που κάνουν μαθήματα σε λυόμενες εγκαταστάσεις διεκδικούν την άμεση μεταστέγαση του σχολείου τους στο νεόδμητο 1ο Γυμνάσιο Πύργου.
Μαθητές ενός κατώτερου θεού στο Εσπερινό Πύργου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στις 18 Μαΐου η «ελληνική PISA», σε απεργία και αποχή καλούν ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ
Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 θα διεξαχθούν, σε εθνικό επίπεδο, οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για μαθητές/τριες της ΣΤ' τάξης των Δημοτικών σχολείων και της Γ' τάξης των Γυμνασίων στο πλαίσιο της «ελληνικής...
Στις 18 Μαΐου η «ελληνική PISA», σε απεργία και αποχή καλούν ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πειραματικό με το «έτσι θέλω»
Με απόφαση Κεραμέως καταργείται το μοναδικό, ελεύθερης πρόσβασης δημόσιο Γυμνάσιο σε μια ολόκληρη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.
Πειραματικό με το «έτσι θέλω»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διεκδικούν το σχολείο τους
Πώς το υπουργείο Παιδείας δημιούργησε το απόλυτο μπάχαλο με τα Πειραματικά Σχολεία και κατόρθωσε να στρέψει τους πάντες εναντίον του –ακόμα και τον δήμαρχο Αθηναίων– στην περίπτωση ενός Γυμνασίου γειτονιάς στο...
Διεκδικούν το σχολείο τους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας