Μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας κινδυνεύει να μείνει χωρίς προσβάσιμο δημόσιο σχολείο για να ικανοποιηθεί το αίτημα μιας μειονότητας γονιών στο Κολωνάκι, που θέλουν να λένε ότι το παιδί τους φοιτά σε Πειραματικό Γυμνάσιο, ενώ είναι γνωστό ότι το κέντρο της Αθήνας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επάρκειας σχολικών κτιρίων.
Ο λόγος για το 26ο Γυμνάσιο Αθήνας, το οποίο βρίσκεται στο ιστορικό συγκρότημα του Μαρασλείου και για το οποίο υπάρχει εισήγηση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας να μετατραπεί από την επόμενη σχολική χρονιά -χωρίς να πληροί καμία σχετική προδιαγραφή- σε Πειραματικό. Πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη χωρίς τη συναίνεση του Συλλόγου Διδασκόντων και η οποία βρίσκει κάθετα αντίθετους όλους τους διδάσκοντες στο σχολείο, τη Β' ΕΛΜΕ Αθήνας, την ΟΛΜΕ, τους γονείς των παιδιών που φοιτούν σήμερα στο Γυμνάσιο αλλά και πολλούς γονείς από σχολεία της ευρύτερης περιοχής.
Ο λόγος είναι απλός: Οι μαθητές εισάγονται με εξετάσεις στα Πρότυπα, με κλήρωση στα Πειραματικά, άρα γίνεται επιλογή μαθητών και όχι εγγραφή με βάση την περιοχή όπου μένουν. Συνεπώς το σχολείο παύει να είναι το σχολείο της γειτονιάς και οι μαθητές αναγκάζονται να φοιτούν σε άλλα σχολεία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
Οι «ευνοημένοι» αυτής της ρύθμισης φαίνεται πως είναι γονείς (μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πολιτικοί) των οποίων τα παιδιά φοιτούν σήμερα στο Πειραματικό Δημοτικό του Μαρασλείου και οι οποίοι ζητούσαν με αλλεπάλληλες επιστολές προς την υπουργό Παιδείας να αποκατασταθεί η σύνδεση του Πειραματικού Δημοτικού του Μαρασλείου με Πειραματικό Γυμνάσιο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. «Η απόφαση αυτή δημιουργεί ένα πλαίσιο ευνοϊκής μεταχείρισης για τα Πειραματικά Δημοτικά του Μαρασλείου και τεράστιας αδικίας σε βάρος των δικαιωμάτων των μαθητών των σχολείων της περιοχής και των οικογενειών τους» υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Γιούλος, πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του 15ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.
«Το μοναδικό Γυμνάσιο»
«Στερείται από τους κατοίκους της περιοχής του Κολωνακίου και της ευρύτερης περιοχής η δυνατότητα φοίτησης των παιδιών τους σε ένα Γυμνάσιο πλησίον του τόπου κατοικίας τους, αφού το μοναδικό Γυμνάσιο στην περιοχή, εκτός του 26ου, είναι και αυτό Πειραματικό. Επιπλέον, δύο από τα όμορα με το 26ο Γυμνάσιο είναι Πρότυπα (1ο και 2ο Γυμνάσιο Αθήνας), με αποτέλεσμα να υπάρχει συσσώρευση Πειραματικών και Πρότυπων στο κέντρο της Αθήνας, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες περιοχές που ανήκουν στη ΔΔΕ Α' Αθήνας, όπου οι γονείς δεν έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν για τα παιδιά τους μια θέση σε ένα σχολείο τέτοιου τύπου κοντά στον τόπο κατοικίας τους» αναφέρουν σε επιστολή τους οι οργανικά ανήκοντες καθηγητές στο εν λόγω σχολείο.
Η μετατροπή ενός σχολείου σε Πειραματικό συνεπάγεται ταυτόχρονα ριζικές αλλαγές: Αυτομάτως ισχύει το διαφοροποιημένο πρόγραμμα σπουδών, ενώ οι υπηρετούντες χάνουν την οργανική τους θέση. «Μπορούν να παραμείνουν με διετή θητεία κατά την οποία θα πρέπει να φροντίσουν για την αυτοεπιμόρφωσή τους και τον ατομικό τους φάκελο, καθώς θα ακολουθήσει σχετική αξιολόγησή τους για το αν θα παραμείνουν ή όχι στο σχολείο.
Αντί να επικεντρωθούν στα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα, ωθούνται σε ένα ατέρμονο κυνήγι προσόντων προκειμένου να διατηρήσουν την έτσι κι αλλιώς επισφαλή θέση τους. Η χρηματοδότησή τους γίνεται και από χορηγίες, δωρεές, επιχορηγήσεις από διάφορες πηγές, δηλαδή χορηγοί, εταιρείες, επιχειρηματικοί όμιλοι δρουν ανεξέλεγκτα στον χώρο του σχολείου, παρεμβαίνοντας στη συνείδηση των μαθητών μας», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Β' ΕΛΜΕ Αθήνας, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης.
Παλιός εξοπλισμός
«Μας πνίγουν. Ολοι οι συνάδελφοι είμαστε εδώ χρόνια, αφού πρώτα γυρίσαμε όλη την Ελλάδα για να μαζέψουμε μόρια. Ερχόμαστε από μια άλλη εποχή, κανείς δεν έχει διδακτορικό ή μεταπτυχιακό και τώρα θα μας βάλουν να ανταγωνιζόμαστε τους 25άρηδες που ξεκινούν με άλλη αφετηρία» αναφέρει στην «Εφ.Συν.» καθηγήτρια που διδάσκει χρόνια στο συγκεκριμένο σχολείο. Το 26ο Γυμνάσιο μπορεί να έχει καλό όνομα σχετικά με το εκπαιδευτικό του έργο, όμως απέχει έτη φωτός από το να μπορεί να χαρακτηριστεί Πειραματικό. «Ιντερνετ δεν υπάρχει καν σε όλο το σχολείο.
Ο τεχνολογικός εξοπλισμός των σχολείων είναι απαρχαιωμένος και οι περισσότεροι υπολογιστές που υπάρχουν στις ομολογουμένως μικρές τάξεις λειτουργούν με... windows XP. Διαδραστικοί πίνακες δεν υπάρχουν, ούτε εργαστήριο φυσικών επιστημών, ούτε ξεχωριστή αίθουσα εκδηλώσεων. Τα φωτοτυπικά μηχανήματα χαλάνε συνέχεια και βάζουμε χρήματα από την τσέπη μας, ενώ συχνά το χαρτί το αγοράζουν οι γονείς. Αυτό το σχολείο θέλουν να βαφτίσουν ξαφνικά Πειραματικό», μας εξηγεί άλλος καθηγητής.
Στον χώρο του Μαρασλείου στεγάζονται από το 1905 τρία Πειραματικά Δημοτικά (ένα δωδεκαθέσιο, ένα τριθέσιο και ένα μονοθέσιο), καθώς και τα νεότερα, το 10ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Μαράσλειο, το 26ο Γυμνάσιο Αθηνών και το 26ο Λύκειο Αθηνών. Εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια δεν υπάρχει καμία συντήρηση σε αυτά τα σχολεία. Τα λειτουργικά προβλήματα επισημαίνονται και σε ερώτηση που κατέθεσε στην υπουργό Παιδείας η βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Χαρά Κεφαλίδου, η οποία ωστόσο ρωτά την υπουργό αν προτίθεται να προχωρήσει στη διασύνδεση των Πειραματικών Σχολείων του Μαρασλείου.
Διαφορετική γνώμη εκφράζουν με επιστολές τους γονείς από γειτονικά σχολεία. Ο Σύλλογος Γονέων του 15ου Δημοτικού Σχολείου ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης γιατί «στερεί από τους μαθητές της περιοχής το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια εκπαίδευση, καθώς δεν υπάρχει στα όρια της εκπαιδευτικής κοινότητας άλλο αντίστοιχο
Γυμνάσιο. Αντίθετα, λειτουργούν στην περιοχή μας τα Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία του Μαρασλείου, το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο / Σκουφά 43), το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών (Τσόχα), το 2ο Πρότυπο ΓΕΛ και το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αθηνών (Π. Κυριακού), στα οποία η εισαγωγή απαιτεί εξετάσεις ή κλήρωση». Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η απόφαση δημιουργεί αρνητικές συνέπειες στον μακροχρόνιο προγραμματισμό των οικογενειών και δεν σχετίζεται με καμία από τις πραγματικές εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων, των μαθητών και των σχολείων της περιοχής, αντίθετα, δημιουργεί το πλαίσιο για την περαιτέρω υποβάθμισή τους».
Για αυθαίρετη και χωρίς καμία διαβούλευση απόφαση κάνει λόγο και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 14ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών «Δημήτρης Πικιώνης», ρωτώντας αν υπάρχει μέριμνα για τους 100 μαθητές της γειτονιάς που κάθε χρόνο παρακολουθούν την πρώτη τάξη του 26ου Γυμνασίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «ο ασφυκτικός συνωστισμός των παιδιών της περιοχής στις ήδη πολυπληθείς όμορες σχολικές μονάδες δεν είναι λύση».
Ερώτηση Κακλαμάνη
Χθες, και ο βουλευτής της Ν.Δ. Ν. Κακλαμάνης κατέθεσε ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας, τασσόμενος στην πλευρά των γονιών και των καθηγητών που διαμαρτύρονται, και ζητά να ενημερωθεί σε ποιες ενέργειες θα προβεί το υπουργείο Παιδείας «για να προστατεύσει το δικαίωμα πρόσβασης των μαθητών της Α’ Δημοτικής Κοινότητας (Κολωνακίου) στη δημόσια εκπαίδευση και να διασφαλίσει την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των παιδιών και των οικογενειών τους».
Ακαρπη αποδείχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση που είχαν οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της περιοχής με τον Δ/ντή Δ.Δ. Α' Αθήνας, στην οποία όλοι οι φορείς του ζήτησαν να ανακαλέσει την εισήγησή του, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η πρόθεση της υπηρεσίας είναι να κατανείμει τους μαθητές που αποφοιτούν από το 14ο Δημοτικό, το 15ο και το 16ο στα πιο κοντινά σχολεία του τόπου κατοικίας τους (7ο και 28ο Γυμνάσιο-Παγκράτι, 5ο Γυμνάσιο - πλ. Εξαρχείων, 46ο Γυμνάσιο - Ασκληπιού & λ. Αλεξάνδρας και 56ο Γυμνάσιο - Αχαΐας), παρά τις διαπιστώσεις των εκπαιδευτικών ότι τα σχολεία αυτά είναι στα όρια της χωρητικότητάς τους και αδυνατούν να υποδεχθούν άλλους μαθητές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας