• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.1°C / 25.7°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.4°C / 24.2°C
  1 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.5°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  2 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 21.3°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 23.0°C
  0 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.8°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.3°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.5°C / 24.9°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.3°C / 25.4°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.3°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  0 BF
  66%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΛΜΕ: Να συμμορφωθεί το υπ. Παιδείας απέναντι στα δικαιώματα των νεοδιόριστων

 • A-
 • A+

Να δοθεί στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς το δικαίωμα να αιτηθούν μετάθεση την τρέχουσα σχολική χρονιά και να ανοίξει άμεσα η σχετική πλατφόρμα αιτήσεων, ζητά η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, η οποία παράλληλα απαιτεί το υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και να ανακαλέσει την εγκύκλιο που τους εξαιρεί από τις άδειες ανατροφής.

Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει πως η υποχρεωτική παραμονή των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών για δύο χρόνια στη θέση τοποθέτησής τους «δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους εκπαιδευτικούς αυτούς, χωρίς να προσφέρει τίποτα απολύτως στη δημόσια εκπαίδευση» και απαιτεί να μειωθεί σε ένα, όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

«Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις της ΟΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ, το ΥΠΑΙΘ αρνήθηκε να ανακαλέσει την εν λόγω εγκύκλιο, παρότι ήταν προφανώς παράνομη. Μετά την υπ’αριθμόν 2367/2021 απόφαση του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ, που επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της ΟΛΜΕ και ακυρώνει την παραπάνω εγκύκλιο καθώς, σύμφωνα και με το ενημερωτικό σημείωμα της νομικής συμβούλου της ΑΔΕΔΥ και της ΟΛΜΕ, κρίθηκε «ότι η ως άνω εγκύκλιος δεν αποτελεί εγκύκλιο καθότι δεν αποδίδει ισχύον δίκαιο, αλλά εισάγει νέες ρυθμίσεις κανονιστικού περιεχομένου αντίθετες προς τις ισχύουσες διατάξεις και ότι στερείται νομοθετικού ερείσματος» τονίζει η Ομοσπονδία.

Όλη η ανακοίνωση έχει ως εξής

 

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ επανέρχεται στο θέμα της υποχρεωτικής παραμονής των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών για δύο έτη στη θέση τοποθέτησής τους και ζητά να καταργηθεί άμεσα η υπουργική  απόφαση  με αριθμ. 93395/Ε1/28-7-2021, η οποία βασίζεται στην παρ.5 του άρθρου 62 του ν.4589/19:   «Οι νεοδιοριζόμενοι τοποθετούνται σε κενή θέση σχολικής μονάδας της περιοχής διορισμού με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) και υποχρεούνται να παραμείνουν στη θέση τοποθέτησής τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) σχολικών ετών, με την επιφύλαξη των οριζομένων στο άρθρο 42 του ν. 4722/2020 (Α΄ 177).».

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι η υποχρεωτική παραμονή των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών για 2 χρόνια στην θέση τοποθέτησής τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους εκπαιδευτικούς αυτούς, χωρίς να προσφέρει τίποτα απολύτως στη δημόσια εκπαίδευση.

Με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος των σχολικών μονάδων ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας έχουν διαθέσιμα οργανικά κενά για τις περισσότερες ειδικότητες, επαναφέρουμε το αίτημα της Ομοσπονδίας για μείωση του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής στην θέση τοποθέτησης από δύο (2) σχολικά έτη σε ένα (1), όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

Ως εκ τούτου, απαιτούμε να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα αιτήσεων μετάθεσης και να δοθεί στους/στις νεοδιόριστους/ες συναδέλφους το δικαίωμα να αιτηθούν μετάθεση την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Επιπλέον, το ΥΠΑΙΘ λίγο πριν την πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών των συναδέλφων, σε  μια ακόμα επίδειξη της αυθαιρεσίας και αναλγησίας, εξέδωσε εγκύκλιο, που αντίθετα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, εξαίρεσε τους/τις νεοδιόριστους/ες συναδέλφους από τις άδειες ανατροφής. Συγκεκριμένα με την υπ’αρ. 108357/Ε3/21.8.2020 εγκύκλιο για τους νεοδιόριστους,  κατέβηκε το όριο ηλικίας των τέκνων από τα 4 έτη που ίσχυε μέχρι σήμερα στα 2 έτη, για τη χορήγηση της άδειας ανατροφής. Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις της ΟΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ, το ΥΠΑΙΘ αρνήθηκε να ανακαλέσει την εν λόγω εγκύκλιο, παρότι ήταν προφανώς παράνομη.

Μετά την υπ’αριθμόν 2367/2021 απόφαση του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ, που επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της ΟΛΜΕ και ακυρώνει την παραπάνω εγκύκλιο καθώς, σύμφωνα και με το ενημερωτικό σημείωμα της νομικής συμβούλου της ΑΔΕΔΥ και της ΟΛΜΕ, κρίθηκε «ότι η ως άνω εγκύκλιος δεν αποτελεί εγκύκλιο καθότι δεν αποδίδει ισχύον δίκαιο, αλλά εισάγει νέες ρυθμίσεις κανονιστικού περιεχομένου αντίθετες προς τις ισχύουσες διατάξεις και ότι στερείται νομοθετικού ερείσματος»,

απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να συμμορφωθεί αμέσως, όπως έχει υποχρέωση, με την απόφαση του ΣΤΕ, ώστε να αποκατασταθούν πλήρως οι συνάδελφοι που αδικήθηκαν και να τους αποδοθούν οι άδειες που δικαιούνται.

Επισυνάπτονται η σχετική απόφαση του ΣτΕ και το ενημερωτικό σημείωμα της νομικής μας συμβούλου που εξηγεί την απόφαση και δίνει τις απαραίτητες οδηγίες.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στη Βουλή διακομματικά το αίτημα των νεοδιορισθέντων εκπαιδευτικών
Οι 3.000 εκπαιδευτικοί ζητούν εδώ και μήνες τη μείωση κατά ένα έτος του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής στην οργανική τους θέση.
Στη Βουλή διακομματικά το αίτημα των νεοδιορισθέντων εκπαιδευτικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κεραμέως: Η επιδημιολογική επιτήρηση επιβάλλει τη διατήρηση του 50%+1 στις τάξεις
Στα «κάγκελα» γονείς και εκπαιδευτικοί μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και για τις εξηγήσεις της υπουργού.
Κεραμέως: Η επιδημιολογική επιτήρηση επιβάλλει τη διατήρηση του 50%+1 στις τάξεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συνταγματικός ο νόμος που ευνοεί τις απολύσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση
Ο εν λόγω νόμος ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, νομιμοποιώντας τη μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους.
Συνταγματικός ο νόμος που ευνοεί τις απολύσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καταγγελία εκπροσώπων των ΕΛΜΕ για το χτύπημα στον αγώνα των καθηγητών
18 εκπρόσωποι - Πρόεδροι ΕΛΜΕ που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση Προέδρων της ΟΛΜΕ το Σάββατο 16 Οκτωβρίου καταγγέλλουν «την απαράδεκτη, αντισυναδελφική και πραξικοπηματική μεθόδευση, που έγινε με τη πλήρη...
Καταγγελία εκπροσώπων των ΕΛΜΕ για το χτύπημα στον αγώνα των καθηγητών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ποινικοποιούν τους αγώνες
Το δικαστήριο έκρινε παράνομη, και μάλιστα για τυπικούς λόγους, την απεργία της ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ, όχι όμως καταχρηστική, ενώ χαρακτήρισε πολιτική και άρα καταχρηστική μόνο την προκηρυχθείσα αποχή της...
Ποινικοποιούν τους αγώνες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φρένο πανικού Κεραμέως στη μαζική αντίδραση των εκπαιδευτικών
Κατεπείγουσα αγωγή της υπουργού Παιδείας προς όλες τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες που είχαν προκηρύξει απεργία-αποχή από την αξιολόγηση και η οποία τελικά κρίθηκε παράνομη.
Φρένο πανικού Κεραμέως στη μαζική αντίδραση των εκπαιδευτικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας