• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.7°C
  3 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.4°C
  3 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 15.5°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 9.4°C
  0 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 11.6°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.2°C
  0 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.1°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.8°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 16.0°C
  0 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.3°C / 12.7°C
  3 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.8°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  1 BF
  89%

Πάντειο Πανεπιστήμιο

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

«Όχι» από τους νέους ερευνητές σε δίδακτρα για μεταπτυχιακό στο Πάντειο

 • A-
 • A+

Την απόφαση της Συγκλήτου του Πάντειου Πανεπιστημίου για επιβολή διδάκτρων σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών καταγγέλλουν οι νέοι ερευνητές, κάνοντας λόγο για εν κρυπτώ λήψη της μέσα στις γιορτές, εν μέσω πανδημίας, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζουν προκλητική την αναφορά «πως δε γίνεται λόγος για "δίδακτρα", αλλά για "ανταποδοτικό τέλος" φοίτησης, το οποίο ορίζεται στα 2.500 ευρώ», όταν είναι προ των πυλών μια νέα οικονομική κρίση.

Το πανελλαδικό σωματείο των νέων ερευνητών στέκεται στο πλευρό φοιτητών/τριών κάθε βαθμίδας, εργαζομένων, διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού και καλεί στην αυριανή παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Πρυτανεία, στις 10 το πρωί.

Το ψήφισμα του πανελλαδικού σωματείου νέων ερευνητών για την εναντίωση στην επιβολή διδάκτρων στο Πάντειο

OXI στην ίδρυση μεταπτυχιακού προγράμματος με δίδακτρα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ήταν τα δύο ακαδημαϊκά ιδρύματα που προσέφεραν ακόμη όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών τους απολύτως δωρεάν. Στις 29 Δεκεμβρίου η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου αποδέχτηκε την ίδρυση του πρώτου μεταπτυχιακού προγράμματος με δίδακτρα. Πρόκειται για ένα διατμηματικό, ξενόγλωσσο ΠΜΣ με αντικείμενο τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό που συνδιοργανώνεται από το τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών και το Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Η πρόταση κατατέθηκε ως απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων τμήματος των δύο τμημάτων και ψηφίστηκε ομόφωνα από την Σύγκλητο του Ιδρύματος.

Συνεχίζοντας την παράδοση ψήφισης εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων σε «νεκρές περιόδους» (όπως ψήφιση νόμων εν μέσω πανδημίας και Αύγουστο), η πρόταση αυτή ψηφίστηκε εν μέσω εορταστικής περιόδου, όταν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν βρίσκονται στο φυσικό τους χώρο. Εξίσου προβληματικό κρίνεται πως η απόφαση λήφθηκε σε συνθήκες πανδημίας, με 100 νεκρούς την ημέρα, και με διαβλεπόμενη την επέλαση μίας νέας οικονομικής κρίσης. Σε αυτή, λοιπόν, την συνθήκη, η διοίκηση του Πανεπιστημίου επέλεξε να λάβει αυτή την απόφαση σχεδόν εν κρυπτώ. Η απόφαση αυτή αντιτίθεται σε προηγούμενη απόφαση της Συγκλήτου που -υπερασπιζόμενη τον Δημόσιο και Δωρεάν Χαρακτήρα του Παντείου Πανεπιστημίου- δεν επιτρέπει τη καταβολή διδάκτρων ή/και οποιασδήποτε μορφής τελών φοίτησης για συμμετοχή σε προγράμματα σπουδών.

Είναι προκλητική η αναφορά στην απόφαση, πως δε γίνεται λόγος για «δίδακτρα», αλλά για «ανταποδοτικό τέλος» φοίτησης, το οποίο ορίζεται στα 2.500 ευρώ! Με βάση την σχετική διατύπωση οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/ριες θα καταβάλλουν αυτό το ποσό ώστε να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένα δικαιώματα και υπηρεσίες, όπως η γραμματειακή υποστήριξη, η πρόσκληση ξένων διδασκόντων για να πραγματοποιούν διαλέξεις, αλλά και η πραγματοποίηση επισκέψεων των φοιτητών/τριών στο εξωτερικό! Αυτή η λογική δεν περιγράφει πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, αλλά αντιστοιχεί σε επιχειρηματικό πλάνο ιδιωτικού πανεπιστημίου. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις. Τα 2500 ευρώ είναι δίδακτρα, όπως και αν επιλέγουν κάποιοι/ες να τα ονοματίζουν.

Η εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από την επιβολή διδάκτρων σε προγράμματα σπουδών (ΠΜΣ, ξενόγλωσσα προπτυχιακά, ΚΕΔΙΒΙΜ) εντείνεται τα τελευταία χρόνια μέσα από διάφορες αναδιαρθρώσεις που πέρασαν οι κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων (νόμος Διαμαντοπούλου, Γαβρόγλου κ.α ). Στο πλαίσιο της γενικευμένης υποχρηματόδοτησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια, η επιβολή διδάκτρων συμβάλλει στην πλήρη αποσάρθρωση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου και εντείνει τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση.

Ως εργαζόμενες και εργαζόμενοι στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην ίδρυση μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών με δίδακτρα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ως ερευνήτριες-ες στα δημόσια πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, διεκδικούμε ο χώρος έρευνας και εργασίας μας να είναι ένας χώρος που προάγει και προστατεύει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, που προσφέρει ίσες ευκαιρίες μόρφωσης για όλες/ους.  Αυτό που έχουν ανάγκη τα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, μονιμοποίηση προσωπικού, άνοιγμα νέων ερευνητικών και διδακτικών θέσεων, κατάργηση της αμισθί και ελαστικής εργασίας. 

Στεκόμαστε αλληλέγγυες/οι στους αγωνιζόμενους συλλόγους φοιτητών/τριών κάθε βαθμίδας, εργαζομένων, διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού. 

Απαιτούμε από τα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα να ανακαλέσουν άμεσα την απόφαση για την επιβολή διδάκτρων στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Διεκδικούμε την κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Καλούμε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Παντείου αλλά και ευρύτερα, να κινητοποιηθούν προκειμένου να μπει ένα φρένο στην καταπάτηση του δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. 

Στηρίζουμε τις δράσεις και τις κινητοποιήσεις τους και καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Πρυτανεία την Παρασκευή 4/2 στις 10πμ.
 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αθέατες πλευρές των νέων Προγραμμάτων Σπουδών και του «πολλαπλού βιβλίου»
Στα νέα Προγράμματα Σπουδών συμπεριλαμβάνεται και η σχεδόν βίαιη ένταξη του ψηφιακού κόσμου στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Αθέατες πλευρές των νέων Προγραμμάτων Σπουδών και του «πολλαπλού βιβλίου»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Γολγοθάς» για τους μεταπτυχιακούς της Νομικής Αθηνών
Η διοίκηση της Νομικής Αθηνών αρνήθηκε να απαλλάξει πλήρως ή μερικώς τους μεταπτυχιακούς φοιτητές της από τα δίδακτρα εξαιτίας προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία.
«Γολγοθάς» για τους μεταπτυχιακούς της Νομικής Αθηνών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ζητούν γενναία μείωση ή απαλλαγή από τα δίδακτρα
Πυκνώνουν οι φωνές των μεταπτυχιακών φοιτητών που ζητούν γενναία μείωση ή και πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής διδάκτρων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, καθώς η οικονομική επισφάλεια την οποία βιώνει...
Ζητούν γενναία μείωση ή απαλλαγή από τα δίδακτρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Ακυβερνησία και παράλυση με το καλημέρα έφερε ο νόμος «Κεραμέως» στα ΑΕΙ
Βολές κατά του νόμου Κεραμέως για τα ΑΕΙ και τις εσωτερικές εκλογές εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με αφορμή το γεγονός ότι τρία Πανεπιστήμια παραμένουν χωρίς Πρύτανη, δύο μήνες μετά τις εκλογές για εσωτερικά μέλη...
ΣΥΡΙΖΑ: Ακυβερνησία και παράλυση με το καλημέρα έφερε ο νόμος «Κεραμέως» στα ΑΕΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας