• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 24.6°C
  3 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.6°C / 24.7°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 25.4°C
  0 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 21.4°C
  1 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 23.0°C
  0 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 22.0°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 18.4°C
  1 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.7°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 21.2°C
  2 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  4 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 22.3°C
  0 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  0 BF
  52%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.6°C / 22.7°C
  1 BF
  38%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.8°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.3°C / 22.1°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 21.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  48%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSΙ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Kαμία Ελπίδα με την τηλεκπαίδευση

 • A-
 • A+
Μεγάλο φιάσκο, με τις σχολικές μονάδες να μη διαθέτουν τις ανάλογες υποδομές, τους εκπαιδευτικούς να μην μπορούν να προσεγγίσουν τα σχολεία, ενώ σε πολλά από αυτά δεν υπήρχε ρεύμα.

Ο ερχομός του χιονιά είχε προαναγγελθεί εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα, όμως και στον τομέα της εκπαίδευσης η κυβέρνηση πήρε κάτω από τη βάση. Σε μεγάλο φιάσκο εξελίχθηκε χθες η τηλεκπαίδευση στα κλειστά σχολεία, αφού οι περισσότερες σχολικές μονάδες δεν διαθέτουν τις ανάλογες υποδομές, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τα σχολεία, σε πολλά από αυτά δεν υπήρχε ρεύμα, ενώ στα σπίτια γινόταν το έλα να δεις με αναρίθμητα τεχνικά προβλήματα, με χαμηλές ταχύτητες στο Διαδίκτυο, σπίτια με 2 ή 3 υπολογιστές την ίδια στιγμή σε χρήση, απόπειρες μαθήματος τόσο όσο, ενώ αναβίωσε και ο εφιάλτης της διδασκαλίας μέσω κινητού.

Σύμφωνα βέβαια με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, «μαθητές και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν τηλεκπαίδευση από το πρωί σε πάνω από 46.000 ψηφιακές τάξεις, στις περιοχές όπου τα σχολεία είναι κλειστά εξαιτίας της κακοκαιρίας. Τους ευχαριστούμε θερμά, όπως και τους γονείς και τα στελέχη εκπαίδευσης, για την ετοιμότητα και τη συνέπειά τους»!

Ωστόσο για το τι είδους μάθημα έγινε, ενδεικτική είναι η εικόνα σε Δημοτικό στον Βύρωνα, όπου, για παράδειγμα, μια τάξη δεν έκανε καν μάθημα γιατί δεν μπορούσε να συνδεθεί η δασκάλα. Σε άλλες τάξεις από τα 20 παιδιά μπήκαν το πολύ τα μισά, αντί για 6ωρο έγιναν τέσσερις ώρες μάθημα της μισής ώρας. Οπου ως μάθημα εννοείται το εξής: το πρώτο δεκάλεπτο τα παιδιά προσπαθούν να συνδεθούν και να επιβεβαιώσουν ότι ακούγονται, το επόμενο πεντάλεπτο η δασκάλα εξηγεί ότι δεν θα προχωρήσει η ύλη και στα υπόλοιπα 15 λεπτά με διακοπές σύνδεσης γίνεται προσπάθεια επικοινωνίας μαθητών και δασκάλας για απορίες.

Στο ίδιο σχολείο, σύμφωνα με γονείς που επικοινώνησαν με την «Εφ.Συν.», δεν έχει γίνει καθόλου μάθημα μετά τις γιορτές καθότι ήταν ασθενής λόγω Covid η δασκάλα. Ανάλογη είναι η εικόνα σε εκατοντάδες σχολεία της χώρας, με πολλούς διευθυντές να στέλνουν χθες μέιλ σε γονείς ότι δεν θα γίνει καθόλου μάθημα εξαιτίας έλλειψης υποδομών, αδυναμίας πρόσβασης εκπαιδευτικών, χαμηλών ταχυτήτων κ.ά.

Σε σχολικό συγκρότημα της Αθήνας (73ο Δημοτικό και 49ο Νηπιαγωγείο) οι γονείς έφτασαν στο σημείο να κηρύξουν οι ίδιοι αποχή από την τηλεκπαίδευση, λέγοντας ότι η ενεργοποίησή της για ένα διήμερο εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακές ανάγκες του υπουργείου. Μία εκπαιδευτικός πήγε σε Δημοτικό σχολείο στο Μαρούσι για να διδάξει εξ αποστάσεως, όμως γλίστρησε στο παγωμένο προαύλιο με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με κάκωση μαλακών μορίων. Και όλα αυτά ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση από την Πολιτική Προστασία για αποφυγή μετακινήσεων!

Επιμένουν

Νέο έγγραφο απέστειλε χθες στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΙΘ, Αλέξανδρος Κόπτσης, επιμένοντας στην οδηγία να γίνεται τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες και αγνοώντας τις ενστάσεις εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών. Ο Αλ. Κόπτσης ζητά από όλους τους διευθυντές σχολικών μονάδων να μεριμνούν ώστε να αποστέλλονται στους μαθητές οι σύνδεσμοι webex όλων των εκπαιδευτικών την προηγουμένη της έναρξης της τηλεκπαίδευσης.

«Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για απώλεια διδακτικών ωρών εξαιτίας της κακοκαιρίας, τη στιγμή που εξακολουθεί να μην καλύπτει τα χιλιάδες λειτουργικά κενά που υπάρχουν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά και τα κενά λόγω Covid που συνεχώς δημιουργούνται με αποτέλεσμα την απώλεια άπειρων ωρών μαθημάτων. Είναι και δόλιο γιατί, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι αδύνατη η ομαλή λειτουργία των σχολείων, επιχειρεί για μια ακόμη φορά να φορτώσει τα πάντα στους εκπαιδευτικούς που συνεχώς απαξιώνει με την πολιτική της η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ» αναφέρει το Δ.Σ. της ΔΟΕ, καλώντας το υπουργείο να αποσύρει όλες τις νομοθετικές διατάξεις που γενικεύουν την τηλεκπαίδευση εκτός πανδημίας και τις εντολές για υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στα σχολεία που κλείνουν λόγω κακοκαιρίας.

Επιπλέον υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση προκαλεί ανερυθρίαστα με το “κόλπο” του voucher των 200 ευρώ στους εκπαιδευτικούς για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, λες και με το ποσό αυτό, αν και όποτε δοθεί, υπάρχει ουσιαστική δυνατότητα αγοράς».

Η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα –έστω και την τελευταία στιγμή– να αναστείλει την εκπαιδευτική διαδικασία μέχρι να περάσει η σφοδρή κακοκαιρία. Πώς εγγυάται το υπουργείο άραγε την ασφαλή μετακίνηση των εκπαιδευτικών στα σχολεία; Τι θα γίνει χωρίς «ειδική άδεια» για όλους τους γονείς; Τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς που έχουν παιδιά σε σχολική ηλικία και καλούνται τα ίδια να παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης; Αν υπάρχει έστω κάτι θετικό μέσα από αυτό το φιάσκο, είναι ότι για δύο μέρες αναστέλλεται η περαιτέρω διάδοση του κορονοϊού στις σχολικές αίθουσες.

● Κλειστοί παραμένουν σήμερα όλοι οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠΑμεΑ και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης, Κυκλάδων, καθώς και στις περιφερειακές ενότητες Κιλκίς, Λήμνου, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Φλώρινας και Κορινθίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οργή για τον αποκλεισμό των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από το voucher των 200 ευρώ
Αποκλείονται οριστικά όλοι οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων, οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί και τα στελέχη εκπαίδευσης από το τυράκι- voucher των 200 ευρώ σε εκπαιδευτικούς για υλικοτεχνική υποδομή που...
Οργή για τον αποκλεισμό των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από το voucher των 200 ευρώ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μάθημα 1ο: το «καταδίδω» σε όλα τα πρόσωπα
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ζητεί από τους γονείς να «καρφώνουν» τους καθηγητές που δεν κάνουν τηλεκπαίδευση από τα σπίτια τους σπάζοντας τις καταλήψεις.
Μάθημα 1ο: το «καταδίδω» σε όλα τα πρόσωπα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κυβερνητική ομολογία για την τηλεκπαίδευση
H τηλεκπαίδευση μέχρι σήμερα και για δύο ολόκληρα χρόνια έχει διεξαχθεί σε ένα τεχνικό πλαίσιο παντελώς διάτρητο ως προς την παράδοση προσωπικών δεδομένων ενάμισι και πλέον εκατομμυρίου μαθητών και...
Κυβερνητική ομολογία για την τηλεκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χέρι χέρι ΣτΕ και κυβέρνηση φέρνουν την καταστολή στα Πανεπιστήμια
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας με πλειοψηφική απόφασή του ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για ό,τι συμβεί από εδώ και μπρος.
Χέρι χέρι ΣτΕ και κυβέρνηση φέρνουν την καταστολή στα Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ελιγμός ΥΠΑΙΘ για την Τράπεζα Θεμάτων
Τροποποίηση του υπουργείου Παιδείας αλλάζει στο παρά πέντε τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου που επρόκειτο να προκαλέσει «σφαγή» μαθητών στις εξετάσεις της Α΄ και της Β΄ Λυκείου.
Ελιγμός ΥΠΑΙΘ για την Τράπεζα Θεμάτων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στις 18 Μαΐου η «ελληνική PISA», σε απεργία και αποχή καλούν ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ
Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 θα διεξαχθούν, σε εθνικό επίπεδο, οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για μαθητές/τριες της ΣΤ' τάξης των Δημοτικών σχολείων και της Γ' τάξης των Γυμνασίων στο πλαίσιο της «ελληνικής...
Στις 18 Μαΐου η «ελληνική PISA», σε απεργία και αποχή καλούν ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας