Στους δρόμους της Αθήνας βγήκαν χθες για άλλη μια φορά μαθητές, φοιτητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, ζητώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και να μην μπουν αστυνομικές δυνάμεις στα αμφιθέατρα. Στην κεφαλή της πορείας οι φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, ζητώντας την κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, την παραίτηση του πρύτανη Δημήτρη Μπουραντώνη, όπως και την απομάκρυνση του υπόδικου καθηγητή Αναστάσιου Δράκου.
Πριν ξεκινήσει η πορεία με κατεύθυνση τη Βουλή, μαθητές από σχολεία της Αττικής μίλησαν στους συγκεντρωμένους για την εικόνα που επικρατεί στα σχολεία τους, με σημαντικά κενά εξαιτίας των κρουσμάτων αλλά και προβλήματα στην καθαριότητα. Ακολούθησαν οι εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και φοιτητικών συλλόγων.
Πέρα από το άνοιγμα των σχολείων χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, μαθητές και φοιτητές τάχθηκαν ενάντια και στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Μαθητές φώναζαν ότι η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα χάσει τον ύπνο της μετρώντας τις σχολικές καταλήψεις με βασικό αίτημα τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορονοϊού. Σύμφωνα με την εκπαιδευτική ιστοσελίδα alfavita.gr, υπάρχουν περισσότερες από 400 καταλήψεις την τελευταία εβδομάδα.
Ιδιαίτερα προβληματική χαρακτηρίζεται και η εγκύκλιος για την τρέχουσα εξεταστική, με τους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας να υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά αποτελεί επιβεβαίωση της επιλογής της «ανοσίας της αγέλης» από πλευράς υπουργείου Παιδείας. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι φοιτητικοί σύλλογοι: «Η κυβέρνηση, αντί να σταματήσει να αντιμετωπίζει ως “κόστος” τα αναγκαία μέτρα προστασίας που εδώ και 2 χρόνια απαιτεί όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα, αντί να ικανοποιήσει το αίτημα για αξιοποίηση όλων των μεθόδων εξέτασης, πετάει το μπαλάκι σε εμάς και τους καθηγητές και το ρίχνει πάλι στην “ατομική ευθύνη”!».
Οι φοιτητές διεκδικούν να οριστεί διπλή εξεταστική για όλους, με δυνατότητα αξιοποίησης όλων των μεθόδων εξέτασης (διά ζώσης με αραίωση τμημάτων, τηλεματικά, απαλλακτικές εργασίες). Επίσης, δωρεάν επαναλαμβανόμενα rapid tests για όλους από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και μαγνητοσκόπηση των διαλέξεων καθώς και αναπλήρωση εργαστηρίων με παράλληλη δυνατότητα εναλλακτικών ημερομηνιών ή τηλεματικής εξέτασης για τους φοιτητές που νοσούν.
Πολλές φορές ακούστηκαν συνθήματα όπως «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται παιδεία, έξω από τις σχολές μας η αστυνομία» και «Πειθαρχικά και μπάτσοι, διαγραφές, ο νόμος θα πέσει από τους φοιτητές». Παράλληλα, έγινε αναφορά στο πανεπιστημιακό άσυλο, η κατάργηση του οποίου ήταν από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης Ν.Δ. το 2019. Μάλιστα, έγινε λόγος για ανομία από την πλευρά της κυβέρνησης και όχι των φοιτητών. Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τα Χανιά.
● Σε πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού καλούν στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου συλλογικότητες, σωματεία και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας