Χθες Δευτέρα στην έναρξη της εκπαίδευσης των 400 ατόμων που θα συγκροτήσουν τις λεγόμενες «Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» παραβρέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.
Στην ομιλία του ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα: «Σύντομα θα υπηρετείτε τους νόμους σε έναν πολύ σημαντικό τομέα: την ασφάλεια των πανεπιστημίων. Τα πανεπιστήμια είναι χώροι γνώσης, έρευνας, επικοινωνίας, ελευθερίας και όλα αυτά έχουν ως προϋπόθεση να είναι χώροι απολύτως ασφαλείς. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την αναβάθμιση και την ποιότητα του ελληνικού πανεπιστημίου».
Ωστόσο, μόνο αφελείς και ευκολόπιστοι μπορούν να πιστέψουν πως στόχος του ΥΠΑΙΘ είναι κάποια αναβάθμιση των Δημόσιων Πανεπιστημίων και Ανωτάτων Ιδρυμάτων και ότι αυτό το στόχο εξυπηρετεί ανάμεσα σε άλλα η λεγόμενη πανεπιστημιακή αστυνομία.
Γιατί άλλα λέει σήμερα και άλλα έκανε το 2013, όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που τώρα, μαζί με τη Νικη Κεραμέως, θέλει να γεμίσουν τα πανεπιστήμια με αστυνομικούς, το 2013 απέλυε το προσωπικό ασφαλείας με κύρια πληττόμενα ιδρύματα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Δεν υπήρχαν τότε περιστατικά ανομίας στα Ανώτατα Ιδρύματα; Και βέβαια υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν, όπως συμβαίνει παντού και πάντα.
Υπενθυμίζουμε, λοιπόν, ότι ο ίδιος που σήμερα προσλαμβάνει αστυνομικούς για τα πανεπιστήμια πριν περίπου 9 χρόνια απέλυε τους φύλακες των πανεπιστημίων. Ο νυν πρωθυπουργός και τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο 2013 ανήγγειλε την απόλυση 1.349 εργαζομένων από τα 8 μεγαλύτερα πανεπιστήμια. Ανάμεσα τους περιλαμβάνονταν και ένα μεγάλο τμήμα του προσωπικού φύλαξης. Τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, ο ίδιος που σχεδίασε τη διάλυση το 2013, αναγγέλλει την εγκατάσταση αστυνομικών μέσα στους χώρους των τεσσάρων μεγαλύτερων ΑΕΙ, μεταξύ των οποίων το ΕΜΠ και το ΕΚΠΑ γιατί η φύλαξη τους δεν είναι επαρκής. Το σχέδιο τότε και τώρα ήταν ένα: Για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση, η αστυνόμευση θα ναι μια κανονικότητα στο ελληνικό πανεπιστήμιο- μετά τη κατάργηση του ασύλου. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στην ένταση της κρατικής καταστολής στα πανεπιστήμια, μέσο που πηγαίνει χέρι χέρι με τη θωράκιση της επιχειρηματικής λειτουργίας τους από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των φοιτητών.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας