• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.8°C
  5 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.6°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 24.4°C
  0 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.4°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 23.0°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 22.0°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.4°C
  1 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 20.2°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 22.2°C
  3 BF
  33%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 22.0°C
  5 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 22.7°C
  2 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  45%

Αγγελος Συρίγος και Νίκος Φίλης

ΑΠΕ-ΜΠΕ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δύο μέτρα και δύο σταθμά με τον υπόδικο καθηγητή

 • A-
 • A+
Ο Αγγ. Συρίγος δεν θυμόταν την εγκύκλιο που υπενθυμίζει στις πρυτανικές αρχές την υποχρέωσή τους να ενημερώνουν τον υπουργό όταν μέλη ΔΕΠ παραπέμπονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. ● Ενώ όμως η Πρυτανεία είχε διαβιβάσει τη δίωξη στο υπουργείο, η Ν. Κεραμέως δεν έθεσε τον καθηγητή σε αποχή από τα καθήκοντά του, όπως έκανε σε άλλη περίπτωση.

Για αμέλεια ή συγκάλυψη σχετικά με την υπόθεση του υπόδικου καθηγητή της ΑΣΟΕΕ κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας ο Νίκος Φίλης. Σε τηλεοπτική αντιπαράθεση που είχε με τον υφυπουργό Παιδείας, Αγγελο Συρίγο, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως οι πρυτανικές αρχές όφειλαν να ενημερώσουν την υπουργό Παιδείας.

Ο Αγγ. Συρίγος υποστήριξε πως δεν θυμόταν αν είχε εκδώσει εγκύκλιο που υπενθυμίζει στις πρυτανικές αρχές την υποχρέωσή τους (Π.Δ. 160/2008, άρ. 26, παρ. 1) να ενημερώνουν τον υπουργό όταν μέλη ΔΕΠ παραπέμπονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια ο Νίκος Φίλης έδωσε στη δημοσιότητα το... λησμονημένο έγγραφο, με ημερομηνία 27 Απριλίου 2021, που φέρει την υπογραφή Συρίγου.

«Ενώ προφανώς η Πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με τον νόμο και το έγγραφο Συρίγου, διαβίβασε στο υπουργείο την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του καθηγητή που φέρεται ενεχόμενος σε δύσοσμες υποθέσεις, το υπουργείο Παιδείας δεν άσκησε στη συνέχεια την αρμοδιότητά του. Δεν τον έθεσε δηλαδή σε αποχή από τα καθήκοντά του, μέχρι την ολοκλήρωση του πειθαρχικού ελέγχου. Εκθετη συνεπώς η κα υπουργός, άλλη μια φορά. Αν αμέλησε απλώς να ασκήσει το εκ του νόμου καθήκον της, αποτελεί ήδη βαρύτατο ατόπημα. Το αμείλικτο ερώτημα όμως είναι μήπως ήταν επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ. να καλύψει τον καθηγητή-κυβερνητικό "φίλο", που, πέραν των άλλων, έχει διοριστεί από την ίδια σε υψηλές θέσεις δύο δημόσιων οργανισμών» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ν. Φίλης.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η «επίθεση που δέχτηκε ο καθηγητής (που θα έπρεπε να βρίσκεται εκτός τάξεων), αξιοποιείται τώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για να προωθήσει τα σχέδιά της για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Οπως είχε αξιοποιήσει την εξίσου απαράδεκτη επίθεση στον πρύτανη του ΟΠΑ, για να την εξαγγείλει».

Από την πλευρά του ο Αγγ. Συρίγος πέταξε το μπαλάκι στη Σύγκλητο, λέγοντας πως μετά τη συνεδρίαση του πρυτανικού συμβουλίου ενημερώθηκε το υπουργείο Παιδείας κάποια στιγμή τον Απρίλιο, ζητήθηκε η γνώμη της Συγκλήτου, η οποία «ομόφωνα είπε στο υπουργείο Παιδείας ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής είναι καλός στα μαθήματά του, θεωρεί ότι η δίωξη οφείλεται σε λόγους αντεκδίκησης από έναν άλλο καθηγητή, ο οποίος είναι ήδη καταδικασμένος, και ομόφωνα κρίνει ότι δεν πρέπει να τεθεί σε αργία. Αυτή η πρόταση ήρθε στο υπουργείο Παιδείας και έγινε δεκτή από το υπουργείο Παιδείας. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει αυτό το έρημο το τεκμήριο αθωότητας, το οποίο βλέπω ότι εξακολουθούμε να ξεχνάμε».

Χθες ο ίδιος μετά τις ανακοινώσεις Φίλη επανήλθε ρωτώντας τον αν «όταν διετέλεσε υπουργός Παιδείας έθετε πάντα όλους τους πανεπιστημιακούς σε αργία μόλις ασκούνταν οποιαδήποτε μήνυση ιδιώτη ή έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά;»

Βέβαια αυτό που έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά είναι το ίδιο το υπουργείο Παιδείας με τη σημερινή του σύνθεση, καθώς στο ίδιο Πανεπιστήμιο σε περίπτωση άλλου υπόδικου καθηγητή τον είχε θέσει σε αργία η ίδια η κ. Κεραμέως λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Ποιος ήταν αυτός όμως; Ενας από αυτούς που καταγγέλλουν σήμερα τον Αν. Δράκο. Οπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση σε αυτή τη δυσώδη υπόθεση με τις αντιδικίες καθηγητών (σ.σ. όλοι του συντηρητικού χώρου) και τα πολύ σοβαρά αδικήματα φαίνεται πως έχει διαλέξει πλευρά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ακαδημαϊκή διαφθορά και διαπλοκή βασιλεύουν στην ΑΣΟΕΕ
Σωρεία υποθέσεων σοβαρών ποινικών αδικημάτων την τελευταία δεκαετία στα οποία εμπλέκονται στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου ● Καταδικασμένοι και υπόδικοι καθηγητές παραμένουν ακλόνητοι στις θέσεις τους.
Ακαδημαϊκή διαφθορά και διαπλοκή βασιλεύουν στην ΑΣΟΕΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σε εξέλιξη σκηνικό έντασης και καταστολής στην εκπαίδευση
Οι φοιτητές μεταξύ άλλων καταγγέλλουν τον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ για συγκάλυψη της υπόθεσης των ποινικών αδικημάτων στα οποία εμπλέκεται ο καθηγητής και ζητούν την παραίτησή του.
Σε εξέλιξη σκηνικό έντασης και καταστολής στην εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Λουκέτο» με καταγγελίες περί ανταγωνισμού
Κλείνουν οριστικά με αποφάσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και του γενικού γραμματέα Διά βίου Μάθησης Παυσανία Παπαγεωργίου το Mediterranean College Βορείου Ελλάδος και το ΙΙΕΚ ΞΥΝΗ, ένα από τα παλαιότερα...
«Λουκέτο» με καταγγελίες περί ανταγωνισμού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διεκδικούν το σχολείο τους
Πώς το υπουργείο Παιδείας δημιούργησε το απόλυτο μπάχαλο με τα Πειραματικά Σχολεία και κατόρθωσε να στρέψει τους πάντες εναντίον του –ακόμα και τον δήμαρχο Αθηναίων– στην περίπτωση ενός Γυμνασίου γειτονιάς στο...
Διεκδικούν το σχολείο τους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μάθημα 1ο: το «καταδίδω» σε όλα τα πρόσωπα
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ζητεί από τους γονείς να «καρφώνουν» τους καθηγητές που δεν κάνουν τηλεκπαίδευση από τα σπίτια τους σπάζοντας τις καταλήψεις.
Μάθημα 1ο: το «καταδίδω» σε όλα τα πρόσωπα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Γιατί επώνυμα αρνούμαι την παροχή τηλεκπαίδευσης στο υπό κατάληψη σχολείο μου»
Ανοιχτή Επιστολή προς τον υφυπουργό παιδείας Άγγελο Συρίγο απέστειλε εκπαιδευτικός του 3ου ΓΕΛ Κερατσινίου, εξηγώντας γιατί εναντιώνεται στην τηλεκπαίδευση ως μέσο αντιμετώπισης των μαθητικών καταλήψεων.
«Γιατί επώνυμα αρνούμαι την παροχή τηλεκπαίδευσης στο υπό κατάληψη σχολείο μου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας