• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 0.6°C / 5.8°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.4°C / 3.8°C
  0 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 5.7°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -6.1°C / -6.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  86%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -3.0°C / 2.7°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -6°C -6.6°C / -0.9°C
  1 BF
  79%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / 2.4°C
  1 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.9°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.7°C / 10.6°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -6.1°C / -1.8°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -2.5°C / 2.8°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 2.8°C / 7.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.8°C / 6.0°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -2.4°C / 3.3°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.3°C / 3.9°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  2 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Τα όνειρα δεν πεθαίνουν»

 • A-
 • A+
Μέρα με τη μέρα το Στέκι του Βιολογικού έδινε το στίγμα του! Σε πολύ λίγο έγινε χώρος τακτικής συνάντησης ανθρώπων και συλλογικοτήτων της πόλης, πολύ διαφορετικών μεταξύ τους.

Λοιδορήθηκε, δαιμονοποιήθηκε και εργαλειοποιήθηκε από την κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ η 34χρονη κατάληψη του Βιολογικού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η εκκένωσή της, η πρώτη με την υπογραφή του Τ. Θεοδωρικάκου, έσυρε τον χορό των αστυνομικών επιχειρήσεων που ακολούθησαν. Η αρχική, ιδρυτική ομάδα του «Στεκιού» του Βιολογικού συνέταξε ένα κείμενο χρήσιμο –κατά τη γνώμη μας– να διαβαστεί και ανέσυρε φωτογραφίες από το σεντούκι. Ιδού, λοιπόν, το «τέρας», παρουσιασμένο από τους πρωτεργάτες του.


Ετυχε να βρεθούμε στη σχολή, στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Το νεοσύστατο τμήμα Βιολογίας μοιράζονταν αίθουσες και εργαστήρια με τα υπόλοιπα τμήματα στο παλιό κτήριο της θρυλικής ΦΜΣ. Δίπλα ακριβώς από τη ΦΜΣ, όμως, φύτρωνε ένα 9ώροφο κτίσμα που θα στέγαζε Βιολογικό, Φαρμακευτική και Πληροφορική.

Το 1987 μας βρίσκει στον 9ο όροφο να προσπαθούμε να βρούμε έναν χώρο να στεγάσουμε τις ανησυχίες μας και τη συντροφικότητά μας. Η αντίθεσή μας στον νόμο Τρίτση μας οργανώνει όλους τους εκτός των τειχών φοιτητές του Βιολογικού στην Ομάδα Πρωτοβουλίας, η οποία οργανώνει και την κατάληψη του 9ου ορόφου στα μέσα Νοέμβρη. Συνέλευση τη συνέλευση, η ομάδα μαζικοποιείται και η κατάληψη κρατάει μέχρι τις διακοπές.

Η κατάληψη ήταν λειτουργικότατη, προτείνοντας μια διαφορετική εικόνα και χρήση του κτηρίου! Ενα παλιό Ντεσεβό συμβολικά γίνεται πολύχρωμη γλάστρα και ο νότιος τοίχος διακοσμείται με υπέροχες εικόνες. Αντιμαθήματα που δημιουργούσαν μια άλλη σχέση μ’ αυτό που σπουδάζαμε, συνεχείς συναυλίες, προβολές και προτάσεις για μια άλλη σύνδεση με τον πανεπιστημιακό χώρο διαμόρφωναν μέρα με την ημέρα μια ζωή δημιουργική, ζωντανή, μακριά από τα καταναλωτικά πρότυπα της επίπλαστης ευζωίας που κυριαρχούσε. Στα πλαίσια της κατάληψης είχαμε εντοπίσει ότι στον 9ο όροφο δεν είχε προβλεφθεί ούτε ο παραμικρός χώρος συνάθροισης και αναψυχής των φοιτητών. Ετσι, εκεί που αργότερα ήταν ο χώρος του θυρωρού αρχίσαμε να λειτουργούμε ένα υποτυπώδες καφέ.

Με τον ερχομό του 1988 το κίνημα των καταλήψεων υποχωρεί και η μαζική πια Ομάδα Πρωτοβουλίας Κατάληψης μετατρέπεται σε Εναλλακτική Ομάδα Βιολογικού. Η ΕΟΒ ήταν ένας χώρος συνάντησης σχεδόν όλων των εκφάνσεων της αριστεράς και της οικολογίας. Ομως το θέμα του χώρου συνέχισε να υπάρχει. Ετσι καταλάβαμε μια αίθουσα γεμάτη μπάζα στην είσοδο του κτηρίου. Με πολλή δουλειά και μεράκι και με πρώτα έπιπλα κάποια σκηνικά απ’ τη θεατρική ομάδα της ΦΜΣ και κάποιες «ρόδες» της ΔΕΗ οργανώσαμε το ΣΤΕΚΙ του ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ. Το Στέκι καθιερώθηκε με τη στήριξη συντρόφων από άλλα τμήματα και με 24ωρες βάρδιες για πολύ καιρό, για να αποτραπεί η είσοδος ανθρώπων της διοίκησης αλλά και «οργανωμένων» φοιτητών οι οποίοι δεν έβλεπαν με καλό μάτι την ύπαρξη ενός αυτοοργανωμένου χώρου.

Μέρα με τη μέρα το Στέκι του Βιολογικού έδινε το στίγμα του! Αυτοοργάνωση των αναγκών μας ενάντια στα καταναλωτικά πρότυπα, για μια ζωή όπως εμείς τη θέλαμε. Σε πολύ λίγο έγινε χώρος τακτικής συνάντησης ανθρώπων και συλλογικοτήτων της πόλης, πολύ διαφορετικών μεταξύ τους. Αρνητές στράτευσης και οικολόγοι, μαθητές, φοιτητικές πολιτικές ομάδες, κινηματικές συλλογικότητες της πόλης έβρισκαν φιλόξενο χώρο στο Στέκι.

Τον Φλεβάρη του ’88 στο Στέκι έγινε το γενέθλιο πάρτι του αυτοδιαχειριζόμενου Ράδιο-Κιβωτός. Η καθημερινή παρουσία πολλών και διαφορετικών ανθρώπων στις εβδομαδιαίες προβολές, στις γιορτές, τις συναυλίες αλλά και στα διαλείμματα ανάμεσα στα μαθήματα και τα εργαστήρια ήταν η αιτία που καθιερώθηκε ως χώρος το Στέκι του Βιολογικού. Αξια αναφοράς βέβαια είναι το πολύ προχωρημένο για την εποχή περιοδικό του Στεκιού «Η Μανούβρα», όπως επίσης και οι δεκάδες μπροσούρες που κυκλοφορούσε η συνέλευση του στεκιού για τα πολιτικά θέματα της εποχής.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, το Στέκι στο Βιολογικό, πλέον, γνώρισε δόξες ως αυτοοργανωμένος συναυλιακός χώρος και καθιερώθηκε ως το κύριο σημείο συνάντησης όλων των ανήσυχων φωνών της πόλης. Η έμπρακτη στάση μας υπέρ της αυτοοργάνωσης, υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, ενάντια στην εντατικοποίηση της ζωής στο Πανεπιστήμιο, η πρότασή μας για ένα εναλλακτικό μοντέλο λειτουργίας των πανεπιστημιακών χώρων αλλά και η δράση μας ενάντια στη διαχείριση κυλικείων και λεσχών από οργανωμένα συμφέροντα που άρχισαν να βάζουν πόδι στο ΑΠΘ άφησε έντονα τα σημάδια στα μυαλά όλων αυτών που ήθελαν φοιτητές-πελάτες σε πανεπιστήμια-επιχειρήσεις.

Ετσι, 34 χρόνια μετά, σε μια κοινωνία καθημαγμένη από την οικονομική και υγειονομική κρίση, το πολιτικό κατεστημένο που διοικεί τη χώρα δείχνει τα δόντια του καταργώντας το Πανεπιστημιακό Ασυλο και γεμίζοντας τα πανεπιστήμια με ένστολους, οι οποίοι έχουν ρητή εντολή να καταστείλουν ό,τι κινείται. Φυσική συνέπεια αυτής της πορείας ήταν και το «γκρέμισμα», όπως μετέδωσαν τα αργυρώνητα ΜΜΕ, του Στεκιού μας.

Οι καιροί αλλάζουν, οι καταστάσεις εξελίσσονται, νέες προκλήσεις εμφανίζονται και οι νέες γενιές έχουν να χαράξουν νέα πορεία. Είναι βέβαιο ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οι νέοι θα ξαναπάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Κι εμείς θα είμαστε στο πλευρό τους για να χτίσουμε όλοι μαζί το μέλλον, με τα σωματεία μας, τις συλλογικότητές μας και τα Στέκια μας!

«Εκτός από τη λογική, υπάρχει και το όνειρο». Και τα όνειρα δεν πεθαίνουν.

Εναλλακτική Ομάδα Βιολογικού 1987 / Ιδρυτική ομάδα Στεκιού του Βιολογικού ΑΠΘ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πορεία φοιτητών στη Θεσσαλονίκη ενάντια σε ΟΠΠΙ και ΕΒΕ
Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν εκατοντάδες μέλη φοιτητικών συλλόγων που αντιδρούν στην ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.
Πορεία φοιτητών στη Θεσσαλονίκη ενάντια σε ΟΠΠΙ και ΕΒΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκκενώσεις Θεοδωρικάκου στο ΑΠΘ με συνταγή Χρυσοχοΐδη
Αξημέρωτα χθες το πρωί, ισχυρή δύναμη πάνοπλων οργάνων της τάξης εισέβαλε στο ΑΠΘ, επιτιθέμενη στην κατάληψη του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας που είχε ξεκινήσει την περασμένη Δευτέρα. Πραγματοποιήθηκαν 15...
Εκκενώσεις Θεοδωρικάκου στο ΑΠΘ με συνταγή Χρυσοχοΐδη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σχολή Θετικών Επιστημών μεν, Αρνητικών Αποφάσεων δε
Οι φοιτητές πραγματοποίησαν χθες παράσταση διαμαρτυρίας και απαίτησαν οι έλεγχοι να γίνονται από υγειονομικούς και όχι από υπαλλήλους σεκιούριτι, καθώς και διενέργεια rapid tests εντός της πανεπιστημιούπολης.
Σχολή Θετικών Επιστημών μεν, Αρνητικών Αποφάσεων δε
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σπίτι τους γιατί... δεν χωρούσαν στην αίθουσα
Με προβλήματα η επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα. Τις ουρές έξω από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα διαδέχθηκαν οι γεμάτες αίθουσες που έφεραν αναστάτωση στην πρώτη μέρα των δια ζώσης μαθημάτων.
Σπίτι τους γιατί... δεν χωρούσαν στην αίθουσα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οργή για τον πειθαρχικό έλεγχο δύο φοιτητριών
Καθηγητής ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει δυνατότητα προφορικής εξέτασης μόνο για όσους «παρακολουθούν και ενδιαφέρονται», πράγμα που συνιστά διάκριση μεταξύ αυτών που παρακολουθούν και δεν παρακολουθούν.
Οργή για τον πειθαρχικό έλεγχο δύο φοιτητριών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας