• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.5°C / 7.4°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.1°C / 7.4°C
  1 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 2.0°C / 9.4°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -2.1°C / 1.6°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.1°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 6.6°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / 1.2°C
  1 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 10.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.4°C / 7.8°C
  1 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 2.3°C
  2 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C -0.5°C / 6.7°C
  0 BF
  54%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.7°C / 7.1°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 4.7°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 0.7°C / 5.5°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 1.6°C
  2 BF
  75%

Φωτογραφία Αρχείου

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στην τελική ευθεία για το επισφαλές άνοιγμα των σχολείων

 • A-
 • A+

Με γενίκευση των ελέγχων κατά της COVID-19 επιστρέφουν από τις διακοπές των Χριστουγέννων αύριο Δευτέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στα πρωτόκολλα ασφαλείας, αφού παραμένουν οι τάξεις των 27 - 28 μαθητών και το 50% συν 1 στη νόσηση για διακοπή λειτπουργίας τμήματος, ενώ περισσότερα self test (ένα κάθε μέρα) θα δικαιούνται οι μαθητές μόνο αν υπάρξει κρούσμα στην τάξη, ενώ λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων παρατηρούνται ελλείψεις τους στα φαρμακεία. 

Στα δε Πανεπιστήμια και ΙΕΚ δεν αλλάζει τίποτα,  ενώ αναμένεται εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τους τρόπους διεξαγωγής της εξεταστικής περιόδου.

Τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας κωφεύουν επιδεικτικά στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την απουσία ουσιαστικών μέτρων πριν ανοίξουν τα σχολεία, αλλά και στις εκκλήσεις εκπαιδευτικών, επιστημόνων και κομμάτων να καθυστερήσει για μία ή δύο εβδομάδες το άνοιγμα, έως ότου ξεκαθαρίσει η πορεία της πανδημίας, καθώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κύμα της Όμικρον θα κορυφωθεί εντός του Ιανουαρίου.

Οι βασικές αλλαγές στα σχολεία από αύριο είναι:

 1. Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, δηλαδή θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test την εβδομάδα που έρχεται αντί για δύο.
 2. Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, πάλι δύο φορές την εβδομάδα, έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή.
 3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για πέντε ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν συνολικά τρεις self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν και αυτοί πέντε τεστ σε πέντε ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τρία self test δωρεάν την εβδομάδα.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν. 

Επίσης, συνεχίζει να ισχύει το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση κρούσματος.

Η διαδικασία εφόσον ένας μαθητής ή εκπαιδευτικός διαγνωσθούν θετικοί

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον νέο κορονοϊό, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για πέντε ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από πέντε ημέρες, εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ (self ή radid), η απομόνωση θα παρατείνεται.

 Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για πέντε ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από πέντε ημέρες, εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (radid ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.

Πότε γίνεται τηλεκπαίδευση

Τηλεκπαίδευση θα γίνεται κατ' εξαίρεση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που περιλαμβάνουν και τις ακόλουθες:

 • Αν σε ένα σχολικό τμήμα εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.
 • Αν εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλος/νηπιαγωγός, μη ειδικότητας) νοσεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για άμεση αναπλήρωσή του αλλά προβλέπεται τηλεκπαίδευση από άλλον εκπαιδευτικό.
 • Αν εκπαιδευτικός είναι θετικός, και ενώ βρίσκεται σε απομόνωση, επιθυμεί να κάνει τηλεκπαίδευση, σε προαιρετική βάση.
 • Για τους μαθητές οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου «Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS- CoV-2 στις σχολικές μονάδες» και συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα

Τι προβλέπεται για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 εκτός σχολείου, π.χ. υπάρχει κρούσμα στο σπίτι;

Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση ή εκπαιδευτικοί εμβολιασμένοι με δύο δόσεις τους τελευταίους έξι μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους δύο μήνες, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR test) την πέμπτη ημέρα μετά την έκθεση. Οι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες από την έκθεση. 

Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι με δύο δόσεις πάνω από έξι μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από δύο μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστοι, παραμένουν σε απομόνωση για πέντε ημέρες και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR test) την πέμπτη ημέρα μετά την έκθεση. Μετά την πέμπτη ημέρα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.

Αν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές, τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία self test τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7.

Αν πρόκειται για μη εμβολιασμένους μαθητές, τότε παραμένουν σε απομόνωση για πέντε ημέρες, και διενεργούν self test την πέμπτη ημέρα μετά την έκθεση.

Τι λένε οι επιστήμονες

Κραυγή αγωνίας βγάζουν στο μεταξύ οι καθ' ύλην αρμόδιοι, με τα νούμερα που παρουσιάζουν να προμηνύουν επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα, μετά το άνοιγμα των σχολείων.

«Αυξήθηκε η συμμετοχή των κρουσμάτων των παιδιών με το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβρη. Και από Οκτώβρη που άρχισαν οι εκδρομές αυξήθηκε το ποσοστό», ανέφερε στο Open ο Νίκος Τζανάκης. 

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 50.000 ενεργά κρούσματα σε παιδιά και πάμε να ανοίξουμε τα σχολεία. Κάποια, τα περισσότερα δεν μεταδίδουν. Μόνο αυτά που νόσησαν το τελευταίο 7ήμερο», σημείωσε και επέμεινε ότι «η διασπορά είναι πάρα πολύ μεγάλη, γι' αυτό δεν θα έπρεπε να ανοίξουν αύριο!».

«Είναι πολύ καθοριστική αυτή η εβδομάδα. Θα δούμε αν θα έχουμε πρόωρη εκτόνωση του πανδημικού κύματος. Κάτι που θεωρώ δύσκολο», τόνισε ο καθηγητής πνευμονολογίας και εκτίμησε ότι στις «23 Ιανουαρίου θα φτάσουμε πάνω από 50.000 κρούσματα και μετά έρχεται εκτόνωση. Αν και ακόμα δεν ξέρουμε την επίδραση των εορτών και του ανοίγματος των σχολείων».

«Θα δούμε αυτή την εβδομάδα τι θα γίνει στα σχολεία», είπε ακόμη και σχολίασε: «Δε μου αρέσει η επικοινωνιακή πολιτική κάποιων ότι η Όμικρον είναι ήπια».

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε μιλώντας στην ίδια τηλεοπτική συχνότητα και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου. «Ανησυχώ πολύ γιατί έχουμε γονατίσει από βαριές εισαγωγές από μολύνσεις με τη Δέλτα. Σαρώνει η Δέλτα αυτή τη στιγμή. Είναι αφόρητη η πίεση στο σύστημα υγείας από τη Δέλτα. (...) Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο νοσούν πάνω από 50 συνάδελφοι». Ο Νίκος Καπραβέλος διευκρίνισε πως «από Όμικρον δεν έχουμε κανέναν στις ΜΕΘ», αλλά επανέλαβε ότι «έπρεπε να καθυστερήσουν τα σχολεία», χαρακτηρίζοντας ρίσκο το άνοιγμά τους. 

Απαντώντας σε ερώτημα αν το σύστημα υγείας θα επιβαρυνθεί από το άνοιγμα των σχολείων, εκτίμησε  πως «η Όμικρον είναι ήπια μόνο για εμβολιασμένους, τους ανεμβολίαστους σαρώνει και στέλνει στις ΜΕΘ».

Ο κ. Καπραβέλος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός για τις αναφορές περί λήξης της πανδημίας: «Είναι επικίνδυνα επικοινωνιακά παιχνίδια να λέμε ότι τελειώνει η πανδημία! Μόνο για ανέκδοτο το ακούω ότι τελειώνει τον Μάρτιο. Καιγόμαστε αυτή τη στιγμή και δεν ξέρουμε πολλά για την Όμικρον. Έχουμε δρόμο μπροστά μας! Όπλο το εμβόλιο και θα το κάνουμε για πολλά χρόνια ακόμα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου παραδέχτηκε ότι ήταν δίλημμα για τους ειδικούς το άνοιγμα των σχολείων αυτή την εβδομάδα, μιλώντας και αυτός στο Open. 

«Ήταν δίλημμα το άνοιγμα. Αρχικά δεν συμφωνούσα. αλλά είδαμε τις μελέτες των ειδικών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε πως «όσοι νόσησαν με Δέλτα μπορεί τώρα να ξανανοσήσουν, γι' αυτό πρέπει να κάνουμε την τρίτη δόση». Υπογράμμισε ακόμη πως «δεν γίνεται να περιμένουμε τους άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν».

Αναφορικά με το άνοιγμα σχολείων σημείωσε πως το «50%+1 φάνηκε ότι ήταν αποτελεσματικό στα προηγούμενα ανοίγματα. Και τώρα επεκτάθηκε ο έλεγχος σε όλη την τάξη - όχι μόνο στο σταυρό».

«Στην πρώτη εβδομάδα θα φανεί αν είναι αποτελεσματικά τα μέτρα και μετά θα δούμε αν χρειαστεί να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα», συμπλήρωσε ο κ. Εξαδάκτυλος κάνοντας λόγο για «ισορροπημένη  απόφαση».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Και επίσημα χωρίς μάσκες και μέτρα το άνοιγμα των σχολείων με ΦΕΚ
Προαιρετική η χρήση μάσκας, υποχρεωτικό το τεστ μια φορά την εβδομάδα για εκπαιδευτικούς και λοιπούς εργαζόμενους των σχολείων. Χωρίς λήψη μέτρων ουσιαστικά το φετινό πρώτο κουδούνι.
Και επίσημα χωρίς μάσκες και μέτρα το άνοιγμα των σχολείων με ΦΕΚ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ένα self test την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς από τον Απρίλιο
Οριστική είναι η απόφαση για έναν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, αντί για δύο σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας. Το μέτρο θα ισχύσει από την εβδομάδα που ξεκινά στις 4...
Ένα self test την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς από τον Απρίλιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με τρία self test η επιστροφή στα σχολεία για τις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές
Ένα επιπλέον αυτοδιαγνωστικό τεστ θα πρέπει να κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί την εβδομάδα που έρχεται, με τα σχολεία ανοιχτά από τη Δευτέρα, στις περιοχές που επλήγησαν από την «Ελπίδα».
Με τρία self test η επιστροφή στα σχολεία για τις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές
ΥΓΕΙΑ
10.000 που βρέθηκαν θετικοί χθες βρίσκονταν στις τάξεις
Η κυβέρνηση επιμένει στο αφήγημα πως, μέσω του ανοίγματος, η εκπαιδευτική κοινότητα συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, ενώ η αλήθεια είναι διαφορετική ● Επιφυλακτικοί οι...
10.000 που βρέθηκαν θετικοί χθες βρίσκονταν στις τάξεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μετ’ εμποδίων η επανέναρξη των μαθημάτων στη Θεσσαλονίκη
Επισήμως στον Δήμο Θεσσαλονίκης βρέθηκαν 20 μαθητές Δημοτικού θετικοί στα σελφ τεστ και έξι εκπαιδευτικοί, ενώ σε ό,τι αφορά τα ΕΠΑΛ, Λύκεια και Γυμνάσια του κεντρικού δήμου, βρέθηκαν θετικοί 100 μαθητές και...
Μετ’ εμποδίων η επανέναρξη των μαθημάτων στη Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας